Your search results

What can we expect from the Costa del Sol property market in 2022?

Home » What can we expect from the Costa del Sol property market in 2022?

As one of the busiest years in history fades into the rear-view mirror, it is time to pull out the crystal ball and predict what we can expect from the Costa del Sol property market in 2022.

Geschatte leestijd: 12 minutes

Wat kunnen we verwachten van de Costa del Sol vastgoedmarkt in 2022

Based on the 2021 performance, we have compiled our forecasts for demand, sales, prices and interest rates for the next 12 months.

Nog een jaar met een inhaalvraag

Toen dit jaar de reisbeperkingen werden opgeheven, steeg de verkoop van onroerend goed aan de Costa del Sol exponentieel.

Kopers van over de hele wereld stroomden toe om huizen te kopen en de provincie Malaga werd gerangschikt als de tweede meest populaire plaats om te kopen in Spanje na Alicante.

Daar verwachten we meer van in 2022 om de volgende redenen:

1. Stijging van de bevolking in Spanje

De provincie Málaga voegde 24.500 nieuwe inwoners toe in 2021, een stijging van 1,5%. Malaga is de provincie met de grootste bevolkingstoename tijdens de pandemie. Analisten zijn van mening dat de stijging van de Costa del Sol demografie zal blijven in 2022 met de daaruit voortvloeiende extra vraag naar woningen.

winter in Málaga

2. Begeerde plek om te wonen

Er zijn weinig betere plaatsen om te wonen dan aan de Costa del Sol in pandemische tijden.

  • De provincie Málaga heeft over een kustlijn van circa 180 kilometer. Ten oosten van Málaga vind je veel romantische baaitjes met mooie hoge kliffen erachter. Westelijker zijn er bredere zandstranden. Overal zijn goede voorzieningen, gezellige boulevards en meer dan genoeg uitspanningen voor een hapje en een drankje.
  • Daarnaast heeft de Costa del Sol een goede bereikbaarheid. Het vliegveld van Málaga biedt vluchten naar ruim 59 landen op vier continenten. Het is daarmee de vierde grootste luchthaven van Spanje na Madrid, Barcelona en Palma de Mallorca. Het binnenland van de Costa del Sol beschikt over verschillende beschermde natuurgebieden. Hieronder bossen, berggebieden, wetlands en zelfs een woestijn. De mogelijkheden om er te wandelen en fietsen zijn dan ook eindeloos
  • Er is ook een Culturele diversiteit. In prachtige witte dorpjes stap je terug in de tijd en je ziet er veel overblijfselen van de Moorse overheersing. Je vindt er bijzondere kerkjes, je kunt er heerlijk eten en meer leren over hoe het leven er vroeger was. In steden zoals Málaga, Córdoba, Granada en Sevilla (allemaal binnen maximaal 2,5 uur vanaf de kust te bereiken, ligt nog veel meer cultureels op je te wachten.
  • Ben je sportief? Er zijn zeer veel diverse sportieve mogelijkheden aan de  Costa del Sol.  Dankzij een aanbod van circa vijftig golfbanen wordt de Costa del Sol ook wel Costa del Golf genoemd. Het mooie is dat je deze sport dankzij het goede klimaat praktisch het hele jaar kunt beoefenen. Overal langs de stranden worden diverse watersporten aangeboden en het binnenland biedt een heel eigen scala aan mogelijkheden. Je kan er prachtig bergbeklimmen, mountainbiken, parasailing, paardrijden of zelfs skiën.

De sociale afstandsmaatregelen die als reactie pandemie werden ingevoerd, dwongen veel mensen ertoe thuis te werken. In 2020 werkte 12,3% van de werkenden in de leeftijdsgroep van 15-64 jaar in de EU gewoonlijk thuis. Dit aandeel de afgelopen tien jaar constant op ongeveer 5% was gebleven.

In voorgaande jaren was het aandeel zelfstandigen dat aangaf gewoonlijk thuis te werken steeds hoger in vergelijking met het aandeel werknemers in dezelfde situatie. Het verschil werd in 2020 echter kleiner. Het aandeel werknemers dat gewoonlijk thuis werkt, steeg van 3,2% in 2019 tot 10,8%, terwijl het aandeel voor zelfstandigen in mindere mate steeg: van 19,4% in 2019 tot 22,0% in 2020. De Costa del Sol biedt nou eenmaal geen verkeerde omgeving om vanuit huis te werken. 

Nieuwbouw biedt vaak thuiswerk-mogelijkeheden

We zien dat een toenemend aantal nieuwbouwprojecten in Costa del Sol, met name ontwikkelingen gestart tijdens de pandemie, co-work en soortgelijke ruimtes aanbiedt. Dit maakt het voor met name jonge professionals zeer interessant om deze projecten te betrekken tot de shortlist.

De flexible werkplek is daarom, naast de gebruikelijke faciliteiten als zwembaden, spa’s, sportzaal, een welkome toevoeging op het totaalpakket.

Ook zien we een trend in jonge professionals dat zich, door eerdergenoemde redenen, met toenemende mate naar het zuiden van Spanje beweegt.

4. Toegenomen koopkracht

Veel huishoudens hebben tijdens de pandemie geld gespaard en willen hun huizen opwaarderen. Deze besparingen en de massale injectie van Europese fondsen in Spanje (19 miljard euro in totaal) zorgen voor een aanzienlijke koopkracht op de markt.

5. Meer records voor nieuwbouwcijfers

De nieuwbouw heeft een uitzonderlijk jaar achter de rug en de absorptiegraad aan de Costa del Sol heeft de 90% benaderd, een van de hoogste in Spanje. Wij denken dat deze trend zich in 2022 zal doorzetten, aangezien kopers de voorkeur blijven geven aan nieuwbouwwoningen vanwege hun grotere vloeroppervlakken en afwerkingen van hogere kwaliteit.

6. Nog een druk jaar voor de verkoop

In de tweede helft van 2021 was de verkoop van eigendommen aan de Costa del Sol terug op het niveau van vóór de pandemie. Veel van de transacties kwamen er als gevolg van een hernieuwde vraag naar vastgoed in het gebied.

Wij denken dat deze trend zich in 2022 zal voortzetten, gedreven door een aanhoudende vraag zoals hierboven geschetst. Bovendien verwachten wij dat het leeuwendeel zal gaan naar de westelijke kustplaatsen tussen Sotogrande en Marbella. De verkoop in dit deel van de Costa del Sol is sinds de zomer van 2021 uitzonderlijk levendig geweest en vertoont geen tekenen van vertraging.

For sale

Marbella Club Hills

For € 845.000
Marbella Club Hills: Move-in ready luxury villa apartment at Marbella Club with private ga
For sale
hot offer
new offer

Marbella Design Hills – Dolce & Ga…

Marbella Design Hills – Dolce & Gabbana (pre-launch): Exclusive project central
Niels Bruggeman
For sale
new offer

Villa Marbella Club Golf

On demand
Villa Marbella Club Golf: Unique high-end villa overlooking the golf course This breathtak
For sale
new offer

Earth

From € 1.650.000
Earth: Luxury flats with gardens and (semi-) penthouses on the Golden Mile in Marbella &#8
Niels Bruggeman

7. Prijzen vertonen nog steeds een opwaartse trend

Verhoogde vraag leidt onvermijdelijk tot prijsstijgingen en de Costa del Sol vastgoedmarkt heeft gestage stijgingen ervaren in de afgelopen 12 maanden. Met een aanhoudende vraag, verwachten we dat de prijzen langzaam maar zeker zullen blijven stijgen in 2022 met een maximale stijging van 10%.

8. Meer verkoop van high-end woningen (luxe vastgoed)

De Costa del Sol, met name in Sotogrande, Marbella en Benahavis, is de thuisbasis van enkele van de duurste Spaanse onroerende goederen. De verkoop van luxewoningen (met een waarde van meer dan 1 miljoen euro) en ultra-luxe woningen (meer dan 3 miljoen euro) is de hoogste in Spanje.

Wij voorspellen dat deze trend zich in de komende 12 maanden zal doorzetten, vooral in de nieuwbouwsector. Aan de Costa del Sol worden momenteel enkele van de mooiste eigendommen in Europa gebouwd, wat een directe aantrekkingskracht uitoefent op vermogende particulieren die ook worden aangetrokken door de superieure levensstandaard van het gebied.

Appartement

166 Listings

Penthouse

127 Listings

Villa

113 Listings

0 Listings

De rentevoeten zijn nog steeds laag

De Euribor, de referentierentevoet voor hypotheken in Spanje, is in heel 2021 negatief gebleven. Zelfs als de rentetarieven dit jaar iets stijgen, zijn ze nog steeds op een recordlaag niveau.

Volgens Bankinter zal de 12-maands Euribor in december volgend jaar uitkomen op -0,32%. Dit cijfer is echter slechts marginaal hoger dan het huidige tarief (-0,45%), wat betekent dat de hypotheekbetalingen in 2022 weinig zullen variëren. Huizenkopers in Spanje zullen dus kunnen blijven profiteren van betaalbare woningkredieten, waardoor de vraag verder zal toenemen.

Meer interessante artikelen van ons vastgoed-blog

Nieuwbouwprojecten 2022 in de kijker

Hier volgt een beknopt overzicht van de beste nieuwbouwprojecten te koop in Costa del Sol ten tijden van het schrijven van dit artikel (Q1-2022).

1. Medblue Los Monteros – luxe appartementen

Medblue Los Monteros: Exclusief project van 39 luxe appartementen en duplex penthouses – vanaf €375.000

Medblue is gelegen in het bovenste deel van Los Monteros op slechts 10 minuten van enkele van Marbella’s beste stranden, restaurants en supermarkten. Dit eigentijdse project bestaat uit 3 blokken (1e fase) van 4 verdiepingen plus duplex penthouses. De woningen beschikken telkens over 2, 3 en 4 slaapkamers met ruime terrassen en goede zeezichten, volledig uitgeruste keukens, garages en een berging. Daarnaast kan u ook gebruik maken van gedeelde zwembaden, een spa, fitnessruimte en co-workingruimte.


2. Oceanic: Nieuwbouw project van 25 villa’s in La Duquesa – Vanaf €1.322.612

OCEANIC bestaat uit 25 spectaculaire villa’s met adembenemende zichten op zee. Dit project maakt het mogelijk om te leven in een idyllische omgeving, waar u elke dag kunt genieten van de schoonheid van de zonsopgang en de charme van de zuidelijke zonsondergang. De omgeving gaat samen met een prachtig villa-ontwerp van de hoogste kwaliteit, waar het aan geen enkel detail zal ontbreken om de perfecte setting te creëren.


3. Ikkil Bay Estepona

Ikkil Bay: Frontline beach villa appartementen vlakbij jachthaven van Estepona vanaf €1.785.000

Ikkil Bay is een frontline beach nieuwbouwproject dat gelegen is te Estepona. Dit project bestaat uit 9 zeer ruime villa appartementen. Deze beschikken allen over adembenemende zichten op zee! De appartementen hebben bovendien 2 of 3 slaapkamers en zijn uitgerust met zeer ruime terrassen en privé zwembaden. Daarnaast is er ook een duplexpenthouse met 3 slaapkamers aanwezig.


Costa del Sol vastgoedmarkt 2022 – Tot slot

Wij geloven dat je 2022 de consolidatie van de vastgoedmarkt aan de Costa del Sol zal zien. Als gevolg hiervan zal de sector aanhoudende activiteit ervaren met zwaartepunten in het hogere segment van de markt en op nieuwbouwwoningen.

Als u plannen heeft om volgend jaar aan de Costa del Sol te kopen, neem dan contact met ons op. We weten dat we in staat zullen zijn om het huis te vinden dat u beweegt.

Wij bieden tevens de zeer interessante optie om geheel kosteloos op inspectiereis te gaan.

inspectiereizen costa del sol investinspain

Leave a Reply

Compare Listings