geavanceerd zoeken
Your search results

Ontdek waarom Nederlandse ondernemers het land verlaten en welke kansen ze hebben in Spanje

Posted by Niels Bruggeman on oktober 9, 2024
0
Home » Ontdek waarom Nederlandse ondernemers het land verlaten en welke kansen ze hebben in Spanje

Ondernemen Spanje: Heel wat Nederlandse ondernemers denken eraan om met hun bedrijf naar het buitenland te verhuizen. De Spaanse economie biedt een breed scala aan kansen voor Nederlandse ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe markten om hun activiteiten uit te breiden. Van toonaangevende sectoren zoals water, landbouw en energie tot opkomende niches als de fietsindustrie en cyberveiligheid, er zijn talloze mogelijkheden om in te spelen op de groeiende behoeften van de Spaanse markt.

Ondernemen Spanje Waarom veel Nederlandse ondernemers denken aan vertrekken 1
Photo by Scott Graham on Unsplash

Vlucht uit Nederland

Heel wat Nederlandse ondernemers vertrekken uit Nederland of denken aan vertrekken en dit om de volgende redenen:

  1. Hoge belasting- en regeldruk
    • Ondernemers ervaren een zware fiscale last en complexe regelgeving.
    • Het is moeilijk om werknemers op een voordelige manier te belonen.
  2. Gebrek aan consistent overheidsbeleid
    • Techbedrijven voelen dat ze bestaan ondanks de overheid, niet dankzij.
    • Veranderingen in beleid, zoals aanscherping van regels voor kennismigranten, baren zorgen.
  3. Moeilijkheden bij financiering en groei
    • Het is lastiger om kapitaal op te halen vergeleken met concurrenten in andere landen.
    • Innovatie wordt soms in de kiem gesmoord door uitdijende regelgeving.
  4. Zorgen over persoonlijke veiligheid
    • Sommige ondernemers voelen zich niet altijd even veilig op straat.
  5. Aantrekkelijke alternatieven in het buitenland
    • Andere landen worden gezien als betere omgevingen voor ondernemers.

Hiernaast is ook het vastgoed in Nederland relatief duur.

Deze factoren leiden ertoe dat ongeveer één op de zes bedrijven overweegt om Nederland te verlaten, wat zorgt voor een zorgwekkende trend in het Nederlandse ondernemersklimaat.

Bronnen: 

[1] Redenen waarom bedrijven uit Nederland vertrekken – Rijksoverheid
[2] Ondernemers vluchten weg, wanneer komt Nederland nu eens in …
[3] Robert Vis: ‘Ik vertrek!’ Wat vindt zakelijk Nederland daarvan? – Quote

Alternatief ondernemen Spanje

Met het oog op de bovenstaande redenen waarom veel Nederlandse ondernemers vertrekken, kunnen we meteen toelichten waarom Spanje een goed alternatief is:

  1. Belasting- en regeldruk
    • Spanje heeft in de afgelopen jaren stappen ondernomen om het ondernemersklimaat te verbeteren, met meer flexibele arbeidsregelgeving en stimuleringsmaatregelen voor bedrijven.
    • Er zijn gunstige belastingregelingen voor startups en innovatieve bedrijven, zoals verlaagde vennootschapsbelasting en belastingvoordelen voor R&D-activiteiten.
  2. Overheidsbeleid
    • De Spaanse overheid heeft de laatste jaren actief gewerkt aan het verbeteren van het ondernemersklimaat, met name in de tech-sector.
    • Wijzigingen in de wet tonen de toewijding van de overheid om innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Bijvoorbeeld: “Ley de Fomento del Ecosistema de Empresas Emergentes
  3. Financiering en groei
    • Spanje heeft een groeiend ecosysteem van venture capital en private equity, wat de toegang tot kapitaal voor startups en scale-ups verbetert.
    • Er zijn diverse overheidssubsidies en EU-fondsen beschikbaar voor innovatieve projecten en bedrijfsgroei.
  4. Persoonlijke veiligheid
    • Hoewel veiligheid relatief is, wordt Spanje over het algemeen beschouwd als een veilig land om te wonen en werken.
    • Veel Spaanse steden scoren hoog op leefbaarheidsindexen, wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid en welzijn. Ondernemen in Spanje is dus gewoon fijner.
  5. Aantrekkelijke alternatieven
    • Spanje biedt een aantrekkelijke combinatie van zakelijke kansen en levenskwaliteit.
    • Het gunstige klimaat, de rijke cultuur en de relatief lagere kosten van levensonderhoud in vergelijking met Nederland maken het een aantrekkelijke bestemming voor ondernemers.

Hiernaast biedt Spanje ook enkele bijkomende kansen:

  1. Sectorspecifieke kansen
    • Spanje biedt kansen in diverse sectoren zoals water, landbouw, energie, de fietsindustrie en cyberveiligheid.
    • Deze sectoren sluiten goed aan bij Nederlandse expertise, wat synergiën kan creëren voor ondernemers die zich in Spanje vestigen.
  2. Arbeidsmarkt
    • Spanje heeft een pool van hoogopgeleide professionals, vooral in technische en creatieve sectoren.
    • De arbeidskosten zijn over het algemeen lager dan in Nederland, wat voordelig kan zijn voor groeiende bedrijven.
  3. Strategische ligging
    • Spanje’s geografische positie biedt toegang tot zowel Europese als Noord-Afrikaanse markten.
    • De sterke banden met Latijns-Amerika kunnen ook voordelig zijn voor bedrijven die internationaal willen expanderen.
  4. Kwaliteit van leven
    • De work-life balance in Spanje wordt vaak als beter ervaren dan in Nederland.
    • Het aangename klimaat en de rijke cultuur dragen bij aan een hoge levenskwaliteit, wat aantrekkelijk is voor ondernemers en hun gezinnen.

Hieronder gaan we verder in op de sectorspecifieke kansen die ondernemen in Spanje biedt.

Sectorspecifieke kansen ondernemen Spanje

Landbouw en Voedselproductie: Een Groeiende Markt voor Duurzame Oplossingen

In Spanje groeit de vraag naar kennis en producten die bijdragen aan een circulaire economie. De Spaanse overheid heeft vergroening, verduurzaming en digitalisering als prioriteiten gesteld, waardoor er interessante mogelijkheden ontstaan voor Nederlandse ondernemers die expertise hebben op deze gebieden.

De Spaanse tuinbouwsector is enorm, met een jaarlijkse productie van 20 miljoen ton groenten en fruit op 800.000 hectare land. Bij deze productie en verwerking ontstaan onvermijdelijke reststromen. Het rapport ‘Study of organic waste from fruit and vegetable processing companies in Spain’ biedt inzichten in de soorten reststromen, de relevante wet- en regelgeving en de regionale verschillen.

Dit rapport vormt een praktische gids voor Nederlandse ondernemers om de stand van zaken, ontwikkelingen en mogelijkheden in de Spaanse agri- en voedselsector te begrijpen. Het biedt een solide basis om te bepalen welke kansen het meest relevant zijn en hoe u hierop kunt inspelen met uw expertise en producten.

Innovatieve Oplossingen voor Waterbeheer

Watertekorten vormen een toenemend probleem in Spanje, waarbij de waterreserves op slechts 40% van de totale capaciteit staan. Hergebruik van afvalwater is daarom van cruciaal belang. Er is een groeiende behoefte aan technologische oplossingen voor de behandeling en zuivering van drinkwater, evenals het onderhoud van de verouderde waterinfrastructuur om waterverlies te voorkomen.

Efficiënt watermanagement is ook van groot belang voor de agrifoodsector, die een belangrijke pijler is van de Spaanse economie. Deze sector biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die gespecialiseerd zijn in watertechnologieën.

Energie en Duurzaamheid: Een Transitie naar een Koolstofarme Toekomst

De Energietransitie in Spanje

Spanje heeft de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Spaanse bedrijven en organisaties hebben maar liefst 4.000 projectplannen ingediend om de overstap te maken van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. Deze omvangrijke projecten en investeringen bieden Nederlandse bedrijven de mogelijkheid om mee te profiteren van deze energietransitie.

Groene Waterstof: Een Veelbelovende Kans

Spanje zet ook sterk in op waterstoftechnologie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het land heeft gunstige omstandigheden om relatief voordelig waterstof te produceren en zelfs te exporteren naar landen waar de productiekosten hoger liggen. Het Engelstalige rapport ‘Green Hydrogen Sector Study Spain’ belicht de kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in deze opkomende sector.

E-mobiliteit: Een Duurzame Oplossing voor Transport

Om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en de energie- en klimaatdoelstellingen te halen, zoekt Spanje actief naar oplossingen in de e-mobiliteitsector. Deze sector biedt kansen voor Nederlandse ondernemers met expertise in elektrische voertuigen, laadinfrastructuur en geavanceerde batterijsystemen.

De Fietsbranche: Waar Nederlandse Expertise en Spaanse Passie Samenkomen

Als er één sector is waar de Nederlandse expertise en de Spaanse marktkansen perfect overlappen, dan is het wel de fietsbranche. Spanje organiseert met de Vuelta een van de drie grote wielerkoersen, terwijl Nederland bekend staat als een fietsland bij uitstek – een feit dat ook bij de Spanjaarden niet onopgemerkt is gebleven.

Fietsen is in Spanje een opkomende trend, en de Spaanse overheid besteedt steeds meer aandacht aan de fiets. Er is zelfs gewerkt aan een Nationaal Strategisch Fietsplan (Plan Estratégico Estatal de la Bicicleta). De gemeente Zaragoza is een voorbeeld van een stad waar fietsinnovaties plaatsvinden. Nederlandse ondernemers met innovatieve fietsgerelateerde producten of diensten kunnen profiteren van deze groeiende belangstelling.

Cyberveiligheid: Een Prioriteit in de Digitale Samenleving

In Spanje zijn veel diensten van de overheid en het bedrijfsleven gedigitaliseerd, waardoor de digitale samenleving enorm is gegroeid. Deze digitale transformatie biedt talrijke kansen, maar brengt ook belangrijke risico’s op het gebied van digitale veiligheid met zich mee. De Spaanse overheid heeft daarom cyberveiligheid tot een topprioriteit gemaakt.

Spanje heeft de ambitie om van Léon de hoofdstad voor cybersecurity te maken. In deze stad bevindt zich het Spaanse Nationaal Instituut voor Cybersecurity (INCIBE).

Life Science & Health: Innovatieve Oplossingen voor een Vergrijzende Bevolking

Nederland bezit een schat aan expertise op het gebied van gezondheidszorg, met name in de Life Science & Health-sector. Spanje biedt interessante mogelijkheden voor deze topsector, aangezien het land, net als andere Europese landen, te maken heeft met een vergrijzende bevolking. Daarom is er een groeiende behoefte aan innovatieve oplossingen voor de verzorging van ouderen.

Daarnaast is gezondheidstoerisme een sector waar steeds meer kansen ontstaan. Ziekenhuizen hebben ook behoefte aan vervanging van verouderde apparatuur.

Aanbestedingen en Subsidies: Financiële Ondersteuning voor ondernemen Spanje

Aanbestedingen ondernemen Spanje

Er ontstaan kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina over subsidies en financiering bij internationaal zakendoen.

Spanje ontvangt ook een aanzienlijk deel van de Next Generation EU-fondsen, waardoor er nieuwe kansen kunnen ontstaan via aanbestedingen in Spanje zelf.

Subsidies en Financiering voor Ondernemen Spanje

Voor Nederlandse ondernemers die financiering nodig hebben om hun activiteiten over de grens uit te breiden, biedt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteuning bij het rondkrijgen van de benodigde financiering.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die open staan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een op maat gemaakt subsidieoverzicht. RVO voert deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Conclusie over ondernemen in Spanje

In conclusie, biedt Spanje een aantrekkelijke optie voor Nederlandse ondernemers die overwegen om hun activiteiten te verplaatsen. De Spaanse economie herbergt een breed scala aan kansen, variërend van landbouw en waterbeheer tot energie en technologie, sectoren waarin Nederlandse expertise goed tot haar recht kan komen.

Ondernemers worden vaak ontmoedigd door de hoge belastingdruk en complexe regelgeving in Nederland, evenals de uitdagingen op het gebied van financiering en veiligheid. Spanje, daarentegen, heeft in de afgelopen jaren stappen gezet om het ondernemersklimaat te verbeteren met gunstige belastingregelingen, overheidsinitiatieven ter bevordering van innovatie en een groeiend ecosysteem voor kapitaalwerving.De strategische ligging van Spanje biedt bovendien toegang tot Europese, Noord-Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse markten, wat aantrekkelijk is voor bedrijven die internationaal willen uitbreiden. Daarnaast draagt de hoge levenskwaliteit, met een gunstig klimaat en een cultuur die work-life balance bevordert, bij aan de aantrekkelijkheid van Spanje als zakelijke bestemming.Samenvattend kunnen Nederlandse ondernemers die zich willen vestigen in Spanje profiteren van zowel zakelijke als persoonlijke voordelen, waardoor het land een aantrekkelijke bestemming vormt voor bedrijfsverplaatsing en verdere groei.

Kortom biedt ondernemen Spanje tal van kansen voor zowel gevestigde waarden als beginnende ondernemers.

Op zoek naar een woning aan de Costa del Sol om vanuit Spanje te ondernemen? Ontdek hier onze projecten >

Leave a Reply

Compare Listings