geavanceerd zoeken
Your search results

Klimaat Costa del Sol: Het weer en microklimaten in deze regio

Posted by Ken Klaver on oktober 8, 2023
0
Home » Klimaat Costa del Sol: Het weer en microklimaten in deze regio

Geschatte leestijd: 5 minuten

Klimaat Costa del Sol: Het Zuid-Spaanse paradijs van de Costa del Sol is een droombestemming voor velen. Maar wat maakt deze regio nog aantrekkelijker dan alleen de prachtige stranden en luxe woningen en resorts? Het klimaat speelt een cruciale rol in de aantrekkingskracht van Costa del Sol. In dit artikel gaan we dieper in op het klimaat en weer van steden in de Costa del Sol zoals Marbella, Malaga en Estepona en ontdekken we waarom het de perfecte plek is voor zonzoekers en vakantiegangers.

Malagueta klimaat costa del sol
Het strand van Malagueta (Malaga) op een zonnige dag met wolken

Invloed van Geografie op klimaat Costa del Sol

De Costa del Sol, gelegen in het zuiden van Spanje, strekt zich uit langs de Middellandse Zeekust van de provincie Malaga. Het landschap wordt gedomineerd door bergen die bescherming bieden tegen koude lucht uit het noorden, wat bijdraagt aan het unieke klimaat van de regio.

Klimaat Costa del Sol

Het klimaat van de Costa del Sol is een mediterraan klimaat, ook wel bekend als een ‘eeuwig lente’ klimaat. Dit betekent milde winters en warme zomers. Laten we eens kijken naar de kenmerken van dit Costa del Sol-klimaat.

Milde Winters

Het klimaat van de Costa del Sol zorgt voor zachte en aangename winters. Temperaturen schommelen meestal tussen de 10 en 18 graden Celsius. Dit maakt het een favoriete winterbestemming voor Europeanen die de kou in eigen land willen ontvluchten. Ook voor mensen met gezondheidsproblemen zoals artrose en astma biedt de Costa del Sol een perfecte plaats om te overwinteren. Warmte zorgt namelijk voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht en wordt ook ademen makkelijker.

Warme Zomers

De zomers van het klimaat van de Costa del Sol zijn heerlijk warm. Temperaturen kunnen gemakkelijk de 30 graden Celsius overschrijden, waardoor het een ideale plek is voor zonaanbidders. De zon schijnt hier overvloedig, en het strand is altijd in trek. De lage luchtvochtigheid zorgt er bovendien voor dat deze hoge temperaturen ook draaglijk zijn.

Neerslag

Het klimaat van de Costa del Sol kent relatief weinig neerslag, vooral tijdens de zomermaanden. Dit zorgt voor veel zonuren en perfecte omstandigheden voor outdooractiviteiten. Gemiddeld valt er minder dan 500mm neerslag per jaar. In België valt bijna het dubbele met 925mm per jaar.

Deze timelapse geeft een goed beeld van het weer aan de Costa del Sol (Benalmádena)

Microklimaten van klimaat Costa del Sol

Door het bergachtig landschap en de ligging aan de kust kent het klimaat van de Costa del Sol veel microklimaten. Hoewel het weer over de gehele regio gelijkaardig is, zijn er toch verschillen. Hier bespreken we de bekendste regio’s volgens gegevens van Bestreistijd.be:

Weer Benahavís

De gemiddelde jaartemperatuur voor Benahavís is 21°C en er valt in een jaar tijd 26 mm regen. Het is 319 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 69% en een UV-index van 5.

Weer Benalmádena

De gemiddelde jaartemperatuur voor Benalmádena is 20°C en er valt in een jaar tijd 218 mm regen. Het is 265 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 69% en een UV-index van 5.

Weer Calahonda

De gemiddelde jaartemperatuur voor Calahonda is 19°C en er valt in een jaar tijd 138 mm regen. Het is 244 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 68% en een UV-index van 5.

Weer Estepona

De gemiddelde jaartemperatuur voor Estepona is 21°C en er valt in een jaar tijd 365 mm regen. Het is 237 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 71% en een UV-index van 5.

Weer Fuengirola

De gemiddelde jaartemperatuur voor Fuengirola is 21°C en er valt in een jaar tijd 82 mm regen. Het is 304 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 70% en een UV-index van 5.

Weer Istan

De gemiddelde jaartemperatuur voor Istán is 21°C en er valt in een jaar tijd 151 mm regen. Het is 277 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 69% en een UV-index van 5.

Weer Málaga

De gemiddelde jaartemperatuur voor Málaga is 21°C en er valt in een jaar tijd 207 mm regen. Het is 267 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 68% en een UV-index van 5.

Weer Manilva

De gemiddelde jaartemperatuur voor Manilva is 21°C en er valt in een jaar tijd 366 mm regen. Het is 235 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 72% en een UV-index van 5.

Weer Marbella

De gemiddelde jaartemperatuur voor Marbella is 21°C en er valt in een jaar tijd 278 mm regen. Het is 266 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 69% en een UV-index van 5.

Weer Mijas

De gemiddelde jaartemperatuur voor Mijas is 20°C en er valt in een jaar tijd 218 mm regen. Het is 265 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 69% en een UV-index van 5.

Weer Ojen

De gemiddelde jaartemperatuur voor Ojén is 21°C en er valt in een jaar tijd 151 mm regen. Het is 277 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 69% en een UV-index van 5.

Het Effect van klimaat Costa del Sol op Toerisme

Het klimaat van de Costa del Sol heeft een enorme invloed op het toerisme. Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar deze regio om te genieten van de zon en het aangename weer. De stranden zijn gevuld met vakantiegangers van over de hele wereld en de exclusiviteit van de regio in combinatie met het klimaat maakten de Costa del Sol wereldbekend.

Meer weten over de Costa del Sol, Ibiza of Tenerife?:

Leave a Reply

Compare Listings