Your search results

Hoe doet u dat: een Spaanse bankrekening openen

Posted by Ken Klaver on oktober 5, 2020
0

Als u naar de Costa del Sol vertrekt voor uw tweede woonst of immigratie,  is het openen van een Spaanse bankrekening waarschijnlijk één van de eerste zaken waaraan u denkt. Wanneer u voor korte duur verblijft, kunt u prima met uw huidige bankkaart vooruit. Gaat u voor een langer verblijf naar Spanje, dan is het raadzaam om een Spaanse bankrekening te overwegen. Maar hoe regelt u dat? En wat zijn de kosten hiervan?

Inhoudsopgave

Kan ik mijn huidige bankkaart gebruiken?

Een Spaanse bankrekening of niet, u kunt altijd nog uw huidige bankkaart gebruiken om online geld over te maken of geld op te nemen. Afhankelijk van uw bank én de gebruikte automaat, betaalt u wellicht een toeslag, evenals met een overschrijving online. Maar zodra u beschikt over een residentbewijs of NIE is het aangeraden om over te stappen naar een Spaanse bankrekening. Uiteraard zijn er ook Spaanse banken waar u zich bij aan kunt sluiten als non-residenten.

NIE

Vlamingen en Nederlanders die naar de Costa del Sol gaan voor bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwbouw appartement of villa, maar er niet permanent wonen, vallen onder de noemer non-residentieel. Bij de aanschaf van een nieuwbouw project of bestaande woonst is een NIE (Número de Identidad de Extranjero) van essentieel belang. Een NIE is belangrijk om herkend te worden als een resident in Spanje. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor onder andere het aanvragen van een Spaanse bankrekening. Want dit nodig bij de aanschaf van uw vastgoed aan de Costa del Sol.

Hoe doet u dat een Spaanse bankrekening openen

Non-residentie bankrekening

Zeker en vast zijn er enkele banken die zoals gezegd een bankrekening aanbieden voor mensen die nog niet als resident (of zonder NIE) worden erkend. Hiervoor dient men zich te kunnen identificeren met een paspoort of identiteitskaart. Deze bankrekeningen zijn over het algemeen wel duurder dan een reguliere Spaanse bankrekening. De kwartaal kosten bedragen soms wel meer dan €50,00. Nadat u uw NIE heeft, kunt u dit bij uw bank aangeven. Zij zorgen er dan voor dat uw rekening gezien wordt als een inwoner van Spanje. En u zult dan ook een lager tarief per kwartaal gaan betalen.

Welke banken bieden deze mogelijkheid? Dit zijn onder andere La Caixa, Banco Santader of Banco Sabadell. Bij deze banken spreken ze ook Engels. Lees goed de voorwaarden van de banken zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Residentiële bankrekening

Allereerst heeft u dus een NIE nodig om een residentiële Spaanse bankrekening te openen in Spanje. Wij zochten voor u uit welke banken favoriet zijn.

1. Banco Sabadell

Het is zeer eenvoudig om een rekening te openen met Sabadell in Spanje. Aldaar de website namelijk ook in het Engels beschikbaar is. Tevens is de klantenservice ook mogelijk in het Engels, mocht u er zelf niet uitkomen. Wanneer u een bankrekening wilt openen moet u uw NIE meenemen en (een kopie van) uw arbeidscontract of pensioenoverzicht en/of overzicht van uw vermogen. Na ongeveer 5 werkdagen is uw bankkaart klaar. Deze kunt u ophalen op de vestiging waar u zich heeft ingeschreven of naar uw adres in Spanje laten opsturen. De kosten van de rekening bedragen €15,00 per kwartaal indien u maandelijks minimaal €700,00 stort op deze Spaanse bankrekening. Stort u minder per maand? Dan kost u dit €30,00 per kwartaal. Bent u tussen de 18-29 jaar of op pensioen? Dan brengt de bank niets in rekening. In bijna iedere plaats aan de Costa del Sol zit wel een Sabadell bank. Dus of u nu in Marbella, Estepona of Málaga bent, u kunt hier altijd terecht bij een van de kantoren.

2. Santander

De grootste bank van Spanje is toch wel Santander. Helaas is de website van deze bank alleen in het Spaans of Catalaans beschikbaar. Voor degenen die geen Spaans spreken is dit dus lastig. Ook is het zo dat u meerdere documenten moet aanleveren voor het openen van een rekening. Waar onder andere een document met uw adres (gemeente) en een werkgeversverklaring of bewijs van zelfstandige. Daarentegen staat wel dat de toeslagen voor banktransfers en het opnemen van geld uit andere automaten lager liggen dan bij andere banken. Een rekening kost ongeveer €120,00 per jaar inclusief bankkaart.

3. ING Bank

De bank die wij ook in België en Nederland kennen is de ING Bank. Ook in Spanje actief! Het allergrootste voordeel van ING Bank is de mogelijkheid om online een bankrekening te openen. Het dichtstbijzijnde kantoor zit in Málaga. Tevens zijn er geen toeslagen of commissies. Nadeel is wel dat er geen Engels sprekende klantenservice is in Spanje. Wanneer u een rekening gaat openen heeft u een NIE nodig, bewijs van werk, pensioen of vermogen en inschrijving van de gemeente.

4. Openbank

De Openbank is een vrij nieuwe bank. Ook hier kunt u een rekening openen zonder extra kosten van uw kaart (wat tevens een kredietkaart is) toeslagen en commissies. Een extra bankkaart kost u slecht €18,00 per jaar. Doordat Openbank onderdeel is van Santander kunt u gratis geld opnemen bij deze automaten. Ten slotte is het mogelijk om alles online te regelen.

5. Triodos Bank

Triodos Bank omschrijft zichzelf als een etnisch verantwoordelijke bank. Ook deze bank brengt geen kosten in rekening voor commissies en toeslagen. Echter vragen zij een bijdrage van €24,00 per bankkaart. Deze is namelijk biologisch afbreekbaar. Ook hier bestaat er de mogelijkheid om via het internet uw bankzaken te regelen.

6. N26 Bank

De enige 100% online bank is de N26 Bank. Deze Spaanse bankrekening is geheel gratis! Ook de bankkaart, inclusief kredtietkaart is geheel kosteloos. Het enige wat u nodig heeft, is een app voor op uw smartphone om uw transacties te doen. U doet een betaling in een andere valuta dan de euro? Geen probleem, want ook hier brengen zij niets voor in rekening. De app is in zowel het Spaans als in het Engels mogelijk. Huurt u een auto met uw bankkaart van N26? Dan krijgt u er een gratis huurautoverzekering bij.

Voor alle banken geldt het volgende: neemt u ergens anders geld op dan bij uw eigen bank, dan zullen er kosten in rekening gebracht worden. Die kosten zijn afhankelijk van het op te nemen bedrag en bij welke bank u het bedrag opneemt.

Lees ook deze blog posts gerelateerd aan Spaanse bankrekening:

Leave a Reply

Compare Listings