geavanceerd zoeken

€ 0 naar € 9.000.000

We hebben gevonden 0 resultaten. Bekijk resultaten
Uw zoekresultaten

Modelo 210: Belasting op woning in Spanje

Bent u in het bezit van vastgoed in Spanje zonder er resident te zijn? Dan bent u verplicht om belasting te betalen aan de Spaanse belastingdienst via het formulier ‘modelo 210’. Ontdek hier onder welke voorwaarden u deze aangifte dient te doen.

Modelo 210: inkomstenbelasting in Spanje

Heeft u zonet een gezellig appartement gekocht of een luxueuze villa in Spanje? Dan dient u rekening te houden met ‘IRNR’ Impuesto sobre la Renta de no Residentes sin establecimiento permanente of ook wel modelo 210 genoemd. Niet-residenten die minder dan 183 dagen per jaar in hun Spaanse woning verblijven, moeten zelf het formulier 1x per jaar aanvragen en indienen voor 31 december.

Als u fiscaal resident bent in thuisland België of Nederland en dus niet in Spanje, moet u apart aangifte doen in Spanje voor uw Spaanse woning. Het gaat hier over belasting die de Spaanse staat int, niet te verwarren met de gemeentelijke onroerend goed belasting, oftewel IBI. Bij de IBI berekent de gemeente hoeveel u verschuldigd bent en ontvangt u hiervan een rekening. Na de eerste betaling kunt u bovendien kiezen voor een automatische incasso en dan hoeft u er nadien zelf niets meer voor te regelen. Voor de staatsbelasting via modelo 210 dient u wel zelf aangifte te doen. Helaas kan dit niet geautomatiseerd worden en moet u dit jaarlijkse hernemen.

Hoeveel belasting moet u betalen via Modelo 210?

Om de berekening van uw belasting bedrag te kunnen maken, wordt er gekeken naar de kadastrale waardeDeze waarde wordt bepaald via het kadaster referentienummer. Moest u niet over de juiste informatie beschikken, dan wordt de waarde van de aankoop in de notariële akte gebruikt en 50% toegepast om een correcte informatie te bekomen. Daarop wordt een percentage van 1,1% of 2% genomen om te komen tot het belastbare bedrag. Wanneer de laatste kadastrale herziening 10 jaar geleden of langer heeft plaatsgevonden, geldt 2%; als de herziening recenter is dan geldt 1,1%. Over het belastbare bedrag wordt, op dit moment, 19% belasting geheven voor EU-residenten en 24% voor niet residenten.

Er zijn echter nog andere elementen om mee rekening te houden. Zo zal de datum waarop u de woning koopt bepalen op hoeveel resterende dagen u voor dat jaar zal belast worden. Daarnaast wordt de belasting toegepast op meerdere personen indien er meerdere eigenaars zijn. Wanneer er bijvoorbeeld 2 eigenaars zijn, dient elk een eigen Modelo 210 in te vullen, voor 50% van de verschuldigde belasting.

Bovendien geldt de jaarlijkse aangifteplicht wanneer u uw Spaanse woning niet verhuurt. Wanneer u dat wel doet, dient u maar liefst elk kwartaal aangifte te doen. De berekeningswijze die we hierboven hebben genoemd geldt dan niet, in geval van verhuur wordt gekeken naar de werkelijke inkomsten waarover u dan 19% belasting betaalt. Hiervan kunnen uiteraard nog kosten worden afgetrokken, maar enkel als deze in hetzelfde kwartaal vallen.

Aangifte invullen en indienen

Modelo 210 kan u zowel op papier als online invullen. De online versie kan u hier alvast terugvinden.

Is het niet duidelijk welke gegevens u juist moet invullen? Raadpleeg dan uw kadastraal attest via de gemeente. Hierop vindt u onder andere het jaar van revisie en de kadastrale waarde van zowel de grond als de woning.

Heeft u nog andere vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Recente blogs:

Salvia

Appartement, duplex of penthouse?

februari 19, 2024
Appartement, duplex of penthouse?: in deze blog bespreken we de verschillende soorten woningen die verkrijgbaar zij
Lees verder
Activiteiten Malaga Gibralfaro 1 1

Activiteiten in Malaga: de must do’s i…

februari 16, 2024
Activiteiten Malaga: Malaga, een parel aan de Costa del Sol, is een stad doordrenkt van geschiedenis en met een bru
Lees verder
Marbella Verkozen tot absolute Europese Top Bestemming 2024

Marbella: Verkozen tot absolute Europese Top…

februari 8, 2024
Marbella, de befaamde kuststad aan de Costa del Sol, heeft zichzelf stevig gevestigd als de beste Europese bestemmi
Lees verder
Digital nomads Costa del Sol blog

Stijgende vraag naar woningen aan Costa del …

februari 6, 2024
De vraag naar eigendommen van ‘digital nomads’ aan de Costa del Sol is de afgelopen jaren met 40% gegro
Lees verder

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen