geavanceerd zoeken
Your search results

Marbella: het oude centrum en zijn historie

Posted by Ken Klaver on augustus 13, 2020
0

Marbella is niet alleen maar zon, zee en strand. Het heeft een prachtige boulevard die zich strekt van het historische Marbella tot aan de luxueuze haven, Puerto Banús. Aan de boulevard vindt u een legio aan restaurants, winkeltjes en bars. Maar bent u al in het schilderachtige oude centrum geweest?

Orange tree

Inhoudsopgave

  1. Plaza de los Naranjos
  2. Historische gebouwen
  3. Smalle winkelstraatjes
  4. Waar lekker eten?
  5. En als afzakkertje…

1. Plaza de los Naranjos

In het hart van de stad treft u een schitterend plein aan vol met sinaasappelbomen: plaza de los Naranjos, vertaald naar het Nederlands: het sinaasappelbomen plein! Maar in de volksmond het sinaasappelpleintje genoemd. Het plein werd aangelegd na de christelijke herovering in 1485. Voor de bouw was het van noodzaak om een ​​aantal oude gebouwen van Islamitische oorsprong te slopen. Dit was namelijk van belang om dit deel van de stad wat lucht te geven en zo een centrum voor de bestuurlijke, economische en sociale macht te creëren.
De wandeling naar het plein is al een ervaring op zich. U moet door een doolhof van smalle straatjes en kronkelende steegjes vol winkeltjes, oude gebouwen en terrassen. Op het sinaasappelbomen plein hangt een gemoedelijke sfeer en soms spelen ze er zelfs live muziek. Het intense groen van de sinaasappelbomen valt extra op door de witte Andalusische gebouwen die om het plein liggen.

2. Historische gebouwen

In de gebouwen die rondom de plaza de los Narjanos liggen, kunt u veel van de geschiedenis van de stad lezen. Zoals het in renaissancestijl opgetrokken stadhuis, Casa Consistorial, dat gebouwd werd in 1568. Op de buitenkant van het gebouw is een zonnewijzer en een wapenschild te zien, evenals gedenkplaten in het oud Spaans ter herdenking van de verovering van de stad in 1485 door koning Ferdinand en zijn vrouw Isabella. Dit paar werd ook wel de Katholieke Koningen genoemd.


Naast het stadhuis ligt het Casa del Corregidor (vertegenwoordiger van de kroon). Dit statige huis uit 1552, valt op door zijn versierde stenen gevel met een driekantig uitkijkpunt, waar gotische en renaissancistische elementen worden gecombineerd. Het plafond is ontworpen in Mudejar- stijl en bevat ook fresco’s die nog intact zijn gebleven.


De Hermitage van Santiago is het oudste religieuze monument van de stad. Het lijkt te dateren uit de 15e eeuw, net na de verovering van de stad door de katholieke vorsten in 1485. Voorheen was de kluis een Arabische moskee. Op steenworpafstand van het sinaasappelpleintje ligt deze prachtige kapel. De architectuur is eenvoudig en met maar slechts één (rechthoekig) schip versierd. De kapel is het hoofdkwartier van de Cofradia del Santisimo Cristo del Amor, een belangrijk religieus broederschap. Het voornaamste beeld in de kapel is dat van San Juan Bautista, gemaakt door de cirkel van Mariano Benlliure, en werd later overgenomen door de Archicofradia de la Expiracion van Malaga.

3. Smalle winkelstraatjes

Rondom het plaza de los Naranjos bevinden zich de typische Spaanse straatjes waar u heerlijk kunt struinen langs de galeries, de vele chique winkels en boetiekjes, ambachtelijke shops maar uiteraard ook terrassen en restaurants. Dus of u nu een paar handgemaakte espadrilles (Spaanse sandalen) zoekt of een vintage handtas, u zult hier zeker vinden wat u zoekt!

Geen zin om te winkelen? De smalle straatjes zijn een attractie op zich. De gekleurde bloemen in vrolijke potten die aan de muren hangen, het pas gewassen linnen dat hangt te drogen of een ouder echtpaar dat wat gezellig zit te praten op de gevel voor hun huis.

Een van de vele smalle straatjes in het oude centrum van Marbella.
Slenteren door de smalle straatjes van Marbella

4. Waar lekker eten?

Na al het moois te hebben bewonderd en de nodige inkopen voor het thuisfront te hebben gekocht, is het tijd om even op adem te komen bij één van de vele restaurants waarover “old town” Marbella beschikt.
Één van onze persoonlijke favorieten is Garnacha Restaurante Tapería Gastronómica. Dit artistieke restaurant heeft niet alleen diverse kunst aan de muur hangen, maar ook de opmaak van de borden zijn ware schilderijtjes. Naast het à la carte menu serveren zij ook een degustatiemenu met aangepaste wijnen. Zeer de moeite waard!


Aan het sinaasappelpleintje bevindt zich restaurant Casa del Corregidor. Dit restaurant behoort al bijna 100 jaar tot de familie Rivera Liébana. Sommige familieleden zijn zelfs geboren in dit karakteristieke gebouw op nummer 6 van de Plaza de Los Naranjos. Hier kunt u heerlijke authentieke Spaanse gerechten eten. Wat dacht u bijvoorbeeld van een kostelijke sopa de ajos (traditionele knoflooksoep met sherry) vooraf en daarna een verrukkelijke huisgemaakte paella met vlees en vis?

5. En als afzakkertje…

Nog één drankje dan voor het slapen gaan. Een gezellige bar is Patio Bar. De bar zit verscholen in één van de smalle straatjes achter het sinaasappelpleintje. Het heeft een kleine patio waar u een exotische cocktail kunt drinken of een heerlijk glas tinto de verano (Spaanse zomerwijn). U treft hier niet alleen toeristen maar ook veel lokale bevolking. Kortom een echte aanrader!

Kunt u er toch nog geen genoeg van krijgen? Loop dan eens binnen bij David’s Place. Uitbundige decoratie aan de muren, muziek van alle tijden en feestelijke drankjes maken dit een unieke ervaring! En bestel hier zeker en vast de beste Mojito van Marbella. Deze bar is geopend tot in de vroege uurtjes.

Meer weten over de Costa del Sol? Lees verder

Leave a Reply

Compare Listings