geavanceerd zoeken
Uw zoekresultaten

Steeds meer Nederlandse gezinnen kopen woning in Spanje

Home » Steeds meer Nederlandse gezinnen kopen woning in Spanje

Geschatte leestijd: 4 minuten

Meer Nederlanders in Spanje: Steeds meer Nederlanders zoeken hun geluk aan de Spaanse Costa’s. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek dat data verzamelt over de Nederlandse bevolking. De reden voor het verhuizen naar Spanje is bij bijna elke expat dezelfde: een betere levenskwaliteit en goedkoper leven en wonen.

Meer Nederlanders in Spanje: Casares 1

Verdubbeling van emigraties naar Spanje

In de afgelopen jaren is het aantal emigraties van Nederland naar Spanje bijna verdubbeld. Waar in 2018 nog 2868 Nederlanders emigreerden, waren er dat in 2022 meer dan 4500, volgens de laatst beschikbare cijfers van het CBS:

20182 868
20192 711
20202 367
20213 139
20224 505
Migratiecijfers van Nederland naar Spanje volgens het CBS (laatste cijfers van 30/10/2023)

Redenen om te verhuizen naar Spanje

De redenen om van Nederland naar Spanje te verhuizen zijn voor de hand liggend en talrijk:

Verschil in vastgoedprijzen tussen Nederland en Spanje

De meest relevante reden is het verschil in vastgoedprijzen tussen Nederland en Spanje. In Nederland zijn de vastgoedprijzen historisch hoog, wat wordt bevestigd door de onderstaande grafiek van het CBS die 2015 als basisjaar geeft (=100):

Prijzen bestaande koopwoningen
Prijsstijgingen van vastgoed tussen december 2018 & december 2023 in Nederland met 2015 als index

In Spanje zijn de vastgoedprijzen lager, hoewel er ook tussen de verschillende regio’s en Costa’s grote verschillen zijn:

statistic id771975 average house price per square meter in spain 2023 by region 1

De duurste regio, Catalonië is meer dan drie keer zo duur als de meest betaalbare regio Extremadura. De gemiddelde vastgoedprijs in Spanje ligt op €2.809 per m2. In Nederland is dit ongeveer €3.000 per m2. Veel Nederlanders verkopen dus hun woning in Nederland en kunnen in Spanje groter/beter gaan wonen of meer geld op hun spaarboekje laten staan.

Verschil in kost van leven tussen Nederland en Spanje

Niet alleen het vastgoed is goedkoper in Spanje, maar ook de kost van leven doordat de lonen er gemiddeld lager liggen. Veel gepensioneerde Nederlanders verhuizen doordat ze in Nederland niet rond komen met hun pensioen.

Ontdek alles over de kost van leven aan de Costa del Sol >

Beter weer en hogere kwaliteit van leven

Dat het in Spanje beter weer is dan in Nederland is geen geheim en ook de kwaliteit van leven is er beter. Spanjaarden leven meer ’tranquilo’ en het leven gaat er minder snel. Waar mensen in Nederland bovendien na een lange werkdag graag even voor tv bekomen, zoeken Spanjaarden het buitenleven op. Ook de siësta’s zijn natuurlijk niet te vergeten.

Cultuur, natuur en taal

Ook de cultuur en taal is voor veel Nederlanders een reden om te verhuizen. Spanje is een zeer cultuurrijk land en het Spaans wordt over het algemeen als een aangename, mooie en zelfs romantische taal aanzien. Daarnaast heeft het land ook prachtige natuur.

Conclusie over meer Nederlanders in Spanje

Dat steeds meer Nederlanders ervoor kiezen om in Spanje te gaan wonen is niet vreemd. Woningen en de levenskost zijn er goedkoper, de levenskwaliteit is er beter en in bepaalde delen is goed weer een garantie. De sterke stijging in het aantal expats dat naar Spanje verhuist, wordt verklaard door de stijgende vastgoedprijzen in Nederland en het duurder worden van het leven waardoor ook veel gepensioneerden verhuizen.

Interesse om zelf naar Spanje te verhuizen?

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen