geavanceerd zoeken
Uw zoekresultaten

De kost van leven aan de Costa del Sol vergeleken met België en Nederland in 2024

Home » De kost van leven aan de Costa del Sol vergeleken met België en Nederland in 2024

Geschatte leestijd: 6 minuten

Veel Belgen en Nederlanders kiezen ervoor om in Spanje te gaan wonen omdat het er goedkoper leven is. In deze blog zoeken we uit wat het verschil in kost van leven is in enkele van de bekendste steden van de Costa del Sol in vergelijking met België en Nederland in 2024.

Kost van leven Costa del Sol
De kost van leven verschilt sterk tussen de Costa del Sol en de lage landen

Kost van leven bepalen

Om de kost van leven te bepalen, vergelijken we de prijs van enkele vaak voorkomende en universele producten en diensten die worden weergegeven door numbeo.com:

  • 3-gangen maaltijd restaurant
  • 0,5l inheems bier restaurant
  • 12 eieren
  • Water (fles 1,5l)
  • Openbaar vervoer enkele rit
  • 1l benzine
  • Maandverbruik woning 85m2
  • Huur appartement, 3 slaapkamers (centrum)

Deze zaken kent en gebruikt iedereen en zijn goed vergelijkbaar, aangezien de producten tussen verschillende landen in weinig verschillen van elkaar.

Kost van leven vergelijken tussen België, Nederland en de Costa del Sol

De kostprijs van deze producten worden vergeleken tussen Brussel, Amsterdam en enkele van de meest prominente steden aan de Costa del Sol, met cijfers van Numbeo van april 2024.

Product/dienstBrusselAmsterdamMalagaMarbellaEsteponaFuengirola
3-gangen maaltijd restaurant€80,00€85,00€50,00€44,00€50,00€44,00
0,5l inheems bier restaurant€5,00€6,10€2,80€2,45€3,00€2,50
12 eieren€3,77€4,04€2,40€2,04€2,04€2,40
Fles water 1,5l€1,14€0,73€0,70€0,57€0,71€0,70
Openbaar vervoer enkele rit€2,50€3,40€1,40€1,30€2,00€1,27
1l benzine€1,74€1,96€1,71€1,62€1,62€1,69
Maandverbruik woning 85m2€218,73 €240,21€130,90€127,78€140,00€127,78
Huur appartement, 3 slaapkamers (centrum)€1.866,67€3.172.37€1.612,50€3.550,00n.b.€1.300,00
Naar gegevens van: numbeo.com

Over vrijwel de hele lijn is de Costa del Sol goedkoper om te leven. Alleen wonen in het centrum van Marbella is duurder dan in het centrum van Brussel of Amsterdam wonen. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat deze gemiddelde prijs aan de hoge kant ligt door bijvoorbeeld enkele uitschieters van woningen vlakbij het strand of op andere uitzonderlijke locaties.

Redenen van goedkoper leven

De reden voor deze lagere prijzen aan de Costa del Sol is heel simpel: De Spaanse lonen liggen lager dan Belgische of Nederlandse lonen, waardoor de prijzen lager moeten liggen om de koopkracht van de lokale bevolking te vrijwaren. Hieronder een gemiddeld netto-salaris aan de Costa del Sol:

Malaga€1.854,93
Marbella€1.621,75
Estepona€1.225,00
Fuengirola€1.633,33
Gemiddeld netto-salaris per regio volgens numbeo.com

In Brussel en Amsterdam is een gemiddeld netto salaris respectievelijk €2.840,41 en €3.633,69. Meer dan dubbel zoveel dan aan de Costa del Sol dus.

Emigratie naar de Costa del Sol

Het grote verschil op vlak van lonen en de kost van leven tussen de lage landen en de Costa del Sol zorgt ervoor dat veel Belgen en Nederlanders emigreren. Vooral gepensioneerden die in de lage landen maar moeilijk rond komen met hun pensioen zijn aangetrokken tot de Costa del Sol. Naast de gezondheidsvoordelen die het goede weer met zich meebrengt (warmte en droogte zorgen voor een betere doorbloeding van het lichaam, wat helpt bij bijvoorbeeld reuma), halen ouderen dus ook financiële voordelen uit een verhuis naar Spanje.

Ook jongere generaties zien steeds vaker de voordelen van wonen aan de Costa del Sol. Door het internet en als gevolg van de corona-crisis zijn steeds meer mensen beginnen telewerken. Sommigen werken zelfs volledig locatie-onafhankelijk en kunnen dus hun job van België of Nederland in het buitenland verder zetten, dit noemen we digital nomads.

Ontdek alles over digital nomads aan de Costa del Sol >

Andere voordelen van wonen aan de Costa del Sol

Naast de goedkopere kost van leven in vergelijking met België en Nederland heeft de Costa del Sol nog veel meer voordelen te bieden: van gezellige lokale en expat communities, rijke cultuur en geschiedenis, goede gezondheidszorg tot tal van investeringsmogelijkheden.

Costa del Sol: quality of life

Lokale Gemeenschappen en Voorzieningen

Een van de aantrekkelijke aspecten van wonen aan de Costa del Sol is de levendige expat-gemeenschap en de uitstekende voorzieningen die deze regio te bieden heeft. Van internationale scholen tot medische faciliteiten die voldoen aan internationale normen, expats vinden hier alles wat ze nodig hebben voor een comfortabel leven. Bovendien organiseren lokale gemeenschappen regelmatig evenementen en activiteiten om expats samen te brengen en hen te helpen zich thuis te voelen. Daarnaast kunnen mensen die zich liever mengen onder autochtonen ook nog steeds aan de Costa del Sol terecht. Er is een verdeling van ongeveer 25% expats, 75% locals.

Culturele Diversiteit en Ervaringen

Naast de financiële voordelen biedt de Costa del Sol ook een rijke culturele ervaring voor expats. Met zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en bruisende kunstscene is er altijd iets nieuws te ontdekken. Van traditionele Spaanse festivals tot internationale kunsttentoonstellingen, er is voor elk wat wils. Bovendien zijn de nabijgelegen steden zoals Granada, Sevilla en Cordoba gemakkelijk bereikbaar voor weekenduitstapjes, waardoor expats de kans krijgen om de diversiteit van Spanje te verkennen.

Gezondheidszorg en Welzijn

Een ander belangrijk aspect waar expats rekening mee houden bij het verhuizen naar de Costa del Sol is de kwaliteit van de gezondheidszorg. Gelukkig biedt Spanje een uitgebreid gezondheidszorgsysteem van hoge kwaliteit, zowel publiek als privaat, waardoor expats toegang hebben tot hoogwaardige medische zorg. Bovendien draagt het gezonde klimaat van de regio bij aan het algemene welzijn, met veel zonuren en een actieve levensstijl die wordt aangemoedigd door de prachtige stranden en buitenactiviteiten die beschikbaar zijn.

Investeringsmogelijkheden en Vastgoedmarkt

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in vastgoedinvesteringen, biedt de Costa del Sol een aantrekkelijke markt met diverse mogelijkheden. Of het nu gaat om het kopen van een vakantiehuis, een investering in huurwoningen of het starten van een bedrijf in de toeristische sector, er zijn tal van kansen om te profiteren van de bloeiende economie en het groeiende toerisme van de regio. Met een stabiele vastgoedmarkt en gunstige belastingregelingen is de Costa del Sol een populaire bestemming geworden voor internationale investeerders.

Conclusie

In het algemeen is de kost van leven veel lager aan de Costa del Sol dan in de lage landen. Alleen de gemiddelde kost van wonen (hier weergegeven door de huurprijs) is bij uitschieters zoals Marbella hoger dan in België en Nederland. Veel Belgen en Nederlanders kiezen er dan ook voor om te verhuizen naar de Costa del Sol, vooral gepensioneerden en digital nomads nemen deze stap. Naast de goedkopere kost van leven heeft de Costa del Sol nog tal van andere voordelen te bieden.

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen