geavanceerd zoeken

€ 0 naar € 9.000.000

Uw zoekresultaten

Wat maakt de Costa del Sol ideaal voor digital nomads?

Home » Wat maakt de Costa del Sol ideaal voor digital nomads?

Geschatte leestijd: 7 minuten

Digital nomads: Steeds meer mensen kiezen ervoor om op afstand te werken en liefst in het buitenland. Een zeer groot deel van deze digital nomads werkt vanuit de Costa del Sol, maar wat maakt deze regio zo aantrekkelijk voor telewerkers?

Digital nomads Costa del Sol Investinspain blog
Photo by Peggy Anke on Unsplash

Wat zijn digital nomads?

Digital nomads voeren hun werk op afstand uit via het internet. Steeds meer werkgevers geven sinds de COVID19-pandemie hun werknemers meer vrijheid op vlak van de manier en locatie waarop ze hun job uitvoeren. Werknemers nemen deze kans dus ook om in het buitenland hun functie uit te voeren, waardoor het aantal digital nomads fors is gestegen.

Het profiel van de digital nomads zijn vaak jong en behoren tot generatie Z en millennials, blijkt uit een recent onderzoek van de Junta de Andalucía. Bovendien verhuist 70% als koppel.

Wat maakt de Costa del Sol zo aantrekkelijk voor digital nomads?

De Costa del Sol trekt al jaar en dag tal van toeristen en tweedeverblijvers aan. Met de trend van digital nomads voelen nu ook nieuwe generaties zich aangetrokken tot deze regio in Zuid-Spanje. Hieronder bespreken we de redenen waarom steeds meer digital nomads kiezen de Costa del Sol.

Strand Malaga

1. Levenskwaliteit

De Costa del Sol biedt langer licht, een betere werk-vrijetijdsbalans en dus ook minder stress. Spanjaarden kiezen over het algemeen om iedere dag te genieten, in tegenstelling tot de meeste West- en Noord-Europeanen die hun uitgaans-activiteiten voor het weekend bewaren.

2. Lagere levenskost

De kans is zeer groot dat het in Spanje goedkoper is om te wonen dan in je thuisland. Een driegangenlunchmenu (menu del día) heb je al vanaf € 8 of € 10, terwijl een ‘chique’ menu nog steeds minder dan € 20 kost. Uiteraard zijn er ook uitschieters in de luxe restaurants in bijvoorbeeld Marbella, maar over het algemeen zijn de restaurants en bars zeer betaalbaar.

Hoewel de huur de laatste tijd is gestegen, kan een alleenstaande een gedeelde accommodatie of een appartement vinden voor een redelijke prijs (ergens tussen de € 500 en € 1.000 per maand). Ook wie liever koopt, vindt aan de Costa del Sol appartementen aan een redelijke prijs (hoewel de regio duurder is dan bijvoorbeeld de Costa Blanca).

3. Het klimaat

De Costa del Sol heeft veruit het beste klimaat van heel Spanje, met gemiddeld 320 dagen zon per jaar. Bovendien kent de regio tal van microklimaten. In Malaga stad zal het bijvoorbeeld iets warmer zijn dan in Marbella, waar de bergen de warme wind tegenhouden.

4. Infrastructuur

Dankzij het toerisme kan de Costa del Sol zijn infrastructuur sterk uitbreiden (en met dezelfde reden is er ook de motivatie om dit te doen). Er zijn tal van restaurants, sportclubs, dokters, tandartsen, nachtclubs, beachbars en zoveel meer terug te vinden aan de Costa del Sol wat de regio ideaal maakt voor de jongere generatie digital nomads, maar ook de tweedeverblijvers die iets ouder en dus ook kapitaalkrachtig genoeg zijn om er een tweede woning te hebben.

5. Grote hoeveelheid expats

Hoewel een goede integratie en vermenging met locals aan te raden is, is het toch geruststellend om te weten dat er ook tal van expats aan de Costa del Sol zijn om mee te socialisen. Vooral Britten, Zweden en Belgen, Nederlanders en Russen kennen een groot aantal expats in de Costa del Sol. Vaak zoeken deze nationaliteiten elkaar ook op en zijn er zelfs verenigingen die de nationaliteiten samenbrengen.

6. Bereikbaarheid

De stad Malaga ligt op minder dan 15 minuten van de luchthaven en de langeafstandstrein “AVE” brengt je in respectievelijk twee uur en vijf en een half uur van het centrum van Málaga naar Madrid of Barcelona, ​​terwijl de luchthaven Málaga-Costa del Sol (de vierde drukste van Spanje) directe verbindingen heeft naar honderden luchthavens wereldwijd.

Europese digital nomads kunnen dus zeer makkelijk hun familie ontvangen of bezoeken dankzij deze goed verbindingen.

7. Soepele wetgeving voor digital nomads

Hiernaast zijn ook het visum voor digital nomads en de Startup-wet 028/2022 niet over het hoofd te zien:

Digital nomad visum

Het digital nomad visum, nieuw in de Spaanse wet, biedt ook werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) een legale route om voor langere perioden in Spanje te verblijven en te werken. Met voordelen zoals een snellere verwerking en vereisten die zijn aangepast aan de behoeften van externe werknemers, positioneert dit visum Spanje als een van de meest gewilde bestemmingen voor digital nomads wereldwijd.

Startup-wet

De startup-wet 028/2022 is een wet met als doel het aanmoedigen van opkomend ondernemerschap door het vergemakkelijken van administratieve procedures en het geven van fiscale stimulansen.

Conclusie over de Costa del Sol voor digital nomads

De Costa del Sol wordt steeds populairder bij digital nomads die in het buitenland telewerken, voornamelijk generatie Z en Y. Deze toenemende populariteit is te danken aan de goede levenskwaliteit en lage kost, gecombineerd met een aangenaam klimaat, goede infrastructuur, veel expats, makkelijke bereikbaarheid en soepele wetgeving.

FAQ’s

1. Wat zijn digital nomads en waarom kiezen ze ervoor om in de Costa del Sol te werken?

Digital nomads zijn mensen die hun werk op afstand uitvoeren via het internet. De vrijheid die werkgevers sinds de COVID-19-pandemie bieden, heeft geleid tot een toename van het aantal digital nomads. De Costa del Sol trekt hen aan vanwege de goede levenskwaliteit, lagere kosten, aangenaam klimaat, goede infrastructuur, aanwezigheid van expats, makkelijke bereikbaarheid en soepele wetgeving.

2. Wie zijn de typische digital nomads en wat maakt de Costa del Sol geschikt voor hen?

Digital nomads zijn vaak jong, behorend tot generatie Z en millennials, blijkt uit onderzoek van de Junta de Andalucía. Ongeveer 70% van hen verhuist als koppel. De aantrekkelijkheid van de Costa del Sol voor hen ligt in de genoemde factoren zoals levenskwaliteit, lagere levenskosten, klimaat, infrastructuur, aanwezigheid van expats, bereikbaarheid, en soepele wetgeving.

3. Wat maakt de Costa del Sol uniek in vergelijking met andere locaties?

De Costa del Sol onderscheidt zich door zijn uitstekende levenskwaliteit, betaalbare kosten van levensonderhoud, aangename klimaat met veel zonuren, goed ontwikkelde infrastructuur, aanwezigheid van een diverse expatgemeenschap, goede bereikbaarheid via de luchthaven van Malaga, en gunstige wetgeving zoals het digital nomad visum en de Startup-wet.

4. Wat zijn de voordelen van de Costa del Sol voor digital nomads op het gebied van levenskwaliteit en kosten?

Digital nomads kunnen genieten van een betere werk-vrijetijdsbalans en minder stress dankzij het klimaat en de levensstijl in de regio. Daarnaast biedt de Costa del Sol betaalbare huisvesting en lage dagelijkse kosten, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor de jongere generatie digital nomads.

5. Welke ondersteunende wetgeving is er?

De Costa del Sol biedt ondersteunende wetgeving, waaronder het digital nomad visum en de Startup-wet. Het digital nomad visum maakt het voor werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte mogelijk om legaal in Spanje te verblijven en te werken. De Startup-wet stimuleert ondernemerschap door administratieve procedures te vereenvoudigen en fiscale voordelen te bieden.

Vergelijk aanbiedingen