geavanceerd zoeken

€ 0 naar € 9.000.000

We hebben gevonden 0 resultaten. Bekijk resultaten
Uw zoekresultaten

Stijgende vraag naar woningen aan Costa del Sol dankzij ‘digital nomads’

Home » Stijgende vraag naar woningen aan Costa del Sol dankzij ‘digital nomads’

Geschatte leestijd: 6 minuten

De vraag naar eigendommen van ‘digital nomads’ aan de Costa del Sol is de afgelopen jaren met 40% gegroeid, voornamelijk langetermijnverhuur in luxe villa’s en appartementen. De stijging wordt ondersteund door het steeds populairder worden van telewerken, zegt krant ‘Malaga Hoy‘.

Digital nomads Costa del Sol
Photo by Dell on Unsplash

Wat is een ‘digital nomad’

Digital nomads kunnen hun werk dankzij het internet en hun laptop locatie-onafhankelijk uitvoeren. Sinds de COVID19-pandemie zijn ook steeds meer werkgevers soepeler geworden in de manier waarop hun werknemers hun job uitvoeren. Veel werknemers nemen deze kans dus ook om in het buitenland hun functie uit te voeren, waardoor het aantal digital nomads fors is gestegen.

Het profiel van de digital nomad die voor de Costa del Sol kiest, is jong en behoort tot generatie Z en millennials, blijkt uit een recent onderzoek van de Junta de Andalucía. Bovendien blijkt uit het onderzoek van het bureau dat 70% als koppel verhuist. Er is dus een noodzaak om niet alleen toeristische producten, maar ook vastgoedaanbiedingen aan te passen aan de eisen van koppels en gezinnen.

Aan de andere kant blijkt uit een onderzoek van het platform ‘Flatio‘ (verhuurplatform) dat meer dan 50% van de digital nomads jonger is dan 40 jaar. Wat hun voorkeuren betreft, zijn de nabijheid van de kust (46,6%) en de aanwezigheid van de zon bepalende factoren bij het kiezen van hun bestemming. Deze vereisten maken de Costa del Sol dus het hele jaar door ideaal voor digital nomads.

40% meer vraag naar woningen voor digital nomads Costa del Sol

Uit ander onderzoek blijkt dat er een toename van 40% in de vraag naar woningen voor digital nomads aan de Costa del Sol werd geregistreerd. Vooral in de langetermijnverhuur van luxe villa’s en appartementen in de Golden Triangle, waar Benahavis, Estepona en Marbella deel van uitmaken.

Redenen voor deze stijging

Naast het feit dat werknemers steeds vrijer zijn om te kiezen waar ze werken (zowel door het internet als door de toenemende flexibiliteit van werkgevers) zijn de voornaamste redenen dat steeds meer mensen aan de Costa del Sol verblijven de volgende: het klimaat, de strategische ligging en de hoge levenskwaliteit.

Hiernaast zijn ook het visum voor digital nomads en de Startup-wet 028/2022 niet over het hoofd te zien:

Digital nomad visum

Het digital nomad visum, nieuw in de Spaanse wet, biedt ook werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) een legale route om voor langere perioden in Spanje te verblijven en te werken. Met voordelen zoals een snellere verwerking en vereisten die zijn aangepast aan de behoeften van externe werknemers, positioneert dit visum Spanje als een van de meest gewilde bestemmingen voor digital nomads wereldwijd.

Startup-wet

De startup-wet 028/2022 is een wet met als doel het aanmoedigen van opkomend ondernemerschap door het vergemakkelijken van administratieve procedures en het geven van fiscale stimulansen.

De combinatie van deze zaken zorgden voor een enorme boom in het aantal digital nomads die naar de Costa del Sol trokken.

Explosie van zoekopdrachten naar vastgoed aan de Costa del Sol

De meest opvallende ontdekking in het onderzoek was een toename van 2.400% in het aantal zoekopdrachten naar de digital nomad-levensstijl in de afgelopen vijf jaar in Spanje. Een duidelijk teken van de groeiende belangstelling voor deze levensstijl.

Hoe projecten aan de Costa del Sol hierop inspelen

Tal van projecten aan de Costa del Sol bieden co-workingruimtes aan die alle nodige faciliteiten bieden om te telewerken. Daarnaast kan telewerken uiteraard ook aan je eigen bureau.

Capri Coworking 2
De co-workingruimte in project Capri

Gevolgen voor investeerders

Hoewel digital nomads vaak gedurende langere periodes aan de Costa del Sol verblijven, zijn ze toch nog steeds gebonden aan hun land van herkomst. Meestal door familie, vrienden en natuurlijk ook hun job die zich daar nog steeds bevindt. Digital nomads aan de Costa del Sol kiezen er dan ook vaak voor om gedurende langere periodes te huren in plaats van vastgoed te kopen. Hierdoor is de vraag naar huur sterk toegenomen, wat voordelig is voor investeerders die huurpanden hebben aan de Costa del Sol.

Conclusie

Door meer flexibele werkgevers en nieuwe wetten kiezen steeds meer mensen om aan de Costa del Sol te telewerken. Deze digital nomads zijn op zoek naar goed weer, kust en voldoende faciliteiten om op afstand te kunnen werken. Doordat ze nog steeds gebonden zijn aan hun thuisland kiezen ze er vaak voor om gedurende langere periodes te huren in plaats van te kopen, wat goed nieuws is voor investeerders met huurpanden.

Gebaseerd op een artikel uit Malaga Hoy

FAQ’s

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is een persoon die dankzij het internet en hun laptop op afstand kan werken, waardoor ze vanuit verschillende locaties kunnen werken. De term werd vooral bekend tijdens en na de COVID-19-pandemie.

Waarom trekt de Costa del Sol digital nomads aan?

De Costa del Sol wordt een populaire bestemming voor digital nomads vanwege factoren zoals het klimaat, de strategische ligging, de hoge levenskwaliteit en de beschikbaarheid van luxe accommodaties voor langdurige verhuur.

Wat is het profiel van digital nomads die voor de Costa del Sol kiezen?

Volgens een studie van de Junta de Andalucía zijn de digital nomads die voor de Costa del Sol kiezen voornamelijk jonge individuen uit Generatie Z en millennials. Bovendien verhuist 70% van hen als koppel.

Wat heeft bijgedragen aan de toename van 40% in de vraag naar woningen voor digital nomads?

De toenemende flexibiliteit van werkgevers wat betreft werken op afstand, de aantrekkingskracht van het klimaat en de levensstijl van de Costa del Sol, en de implementatie van maatregelen zoals het digital nomad visum en de Startup-wet 028/2022 hebben allemaal bijgedragen aan de stijgende vraag.

Wat is het digital nomad visum in Spanje?

Het digital nomad visum is een nieuwe juridische bepaling in de Spaanse wet waarmee werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) langere tijd in Spanje kunnen verblijven en werken. Het biedt voordelen zoals snellere verwerking en vereisten die zijn afgestemd op de behoeften van externe werknemers.

Hoe passen projecten in de Costa del Sol zich aan aan digital nomads?

Tal van projecten in de Costa del Sol bieden co-workingruimtes aan met alle benodigde faciliteiten om op afstand te kunnen werken.

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen