Your search results

Overzicht COVID-19 maatregelen in Andalusië (Spanje)

Posted by Ken Klaver on november 11, 2020
0

Volg het laatste nieuw omtrent de maatregelen van het corona-virus (COVID-19) in Andalusië.

Overzicht COVID-19 maatregelen in Andalusië (Spanje)

Dit artikel wordt met regelmaat aangevuld, aangepast en geüpdatet. Om er zeker van te zijn dat de informatie actueel en correct is, raadplegen wij dagelijks de volgende bronnen:

Interactieve COVID-kaart Andalusië

Deze interactieve kaart laat u toe om met één klik het Covid-19 waarschuwingsniveau te kennen waarin alle gemeenten van Andalusië zich bevinden en de beschermingsmaatregelen waaraan u moet voldoen.

Voor een topografisch overzicht van het aantal besmettingen kunt u de volgende bronnen raadplegen:


Reizen naar Andalusië vanuit België / Nederland

UPDATE 03-2021 – Na de paasvakantie van 2021 zal reizen naar Spanje wederom toegestaan zijn, al blijft het sterk afgeraden.

Voor het laatste reisadvies willen we u graag doorsturen naar de officiële websites van de autoriteiten in België en Nederland.


Update 04-2021

De huidige corona-maatregelen in de autonome regio Andalusië zijn donderdag 22 april door de regionale overheid verlengd.

Deze verlenging geldt voor een week vanaf vrijdag 23 april 00 uur tot vrijdag 30 april (29 april incl.).

Voorlopig zijn er geen wijzigingen doorgevoerd maar de regionale premier van Andalusië heeft er vertrouwen in dat vanaf 30 april de provinciale lockdowns kunnen verdwijnen (maar dat is nu nog niet officieel bevestigd).

Update 13-02-2021

NIEUW: Vanaf zaterdag 13 februari wordt er niet meer twee keer maar nog maar één keer per week gekeken naar de corona-situatie. Dat gebeurt op donderdag waarna de nieuwe maatregelen van kracht worden op de zaterdag daarna. Tevens gelden deze regels niet meer voor 14 dagen maar voor 7 dagen.

Om erachter te komen in welke situatie een bepaalde gemeente zich begeeft in Andalusië, kun je gebruik maken van DEZE KAART waarop de gemeenten bepaalde kleuren hebben met de daarbij horende maatregelen (in het Spaans). 

500 per 100.000

Vanwege een corona-incidentie van meer dan 500 per 100.000 inwoners hebben de volgende gemeenten een lokale lockdown waardoor niemand de gemeente in of uit mag reizen:

Málaga

Alameda, Alhaurín de la Torre, Álora, Arenas, Arriate, Benalmádena, Benarrabá, El Burgo, Canillas de Albaida, Cartajima, Cártama, Casares, Coín, Colmenar, Cortes de la Frontera, Cuevas de San Marcos, Estepona, Fuengirola, Gaucín, Genalguacil, Guaro, Jubrique, Málaga, Manilva, Marbella, Mijas, Ojén, Pizarra, Teba, Villanueva de Tapia y Yunquera.

1.000 per 100.000

Vanwege een corona-incidentie van meer dan 1.000 per 100.000 inwoners hebben de volgende gemeenten een lokale lockdown waardoor niemand de gemeente in of uit mag reizen én moeten alle bars, restaurants en niet-essentiële winkels dicht:

Málaga

Algatocín, Benaoján, Cañete la Real, Montejaque, Ronda, Serrato y Villanueva del Trabuco.

ATTENTIE: Staat jouw gemeente NIET op onderstaande lijst, dan gelden daar geen speciale corona-maatrgelen en heb je dus NIET te maken met een lokale lockdown en/of gesloten horeca en niet-essentiële winkels. MAAR de provinciale en regionale lockdowns en alle andere coronaregels blijven wel bestaan en gelden voor IEDEREEN in Andalusië.

Algemene coronaregels in Andalusië

LockdownRegionaal + provinciaal. Ook veel lokale lockdowns (afhankelijk van corona-incidentie)
AvondklokTussen 22 en 6 uur
HorecaGeopend tot 18 uur (cafetarias tot 20 uur zonder alcohol). Gesloten in veel gemeenten.
WinkelsGeopend tot 18 uur. Gesloten in veel gemeenten.
MondkapjesplichtJa, altijd ongeacht de 1,5 m afstand
RookverbodJa, openbare ruimte wanneer de 2 m niet gehandhaafd kan worden
GroepsverbandMax. 4 personen op straat en thuis

Update 08-01-2021

De regionale overheid in Andalusië heeft op vrijdag 8 januari nieuwe corona-maatregelen bekend gemaakt. Daaronder bevinden zich de nieuwe avondklok tijd om 22.00, de horeca die om 18 uur dicht moet, winkels die om 20 moeten sluiten en de regionale lockdown die hersteld is terwijl het reizen tussen provincies is toegestaan.

De autonome regio Andalusië zal vanaf 11 januari weer te maken krijgen met een regionale lockdown wat betekent dat niemand de regio in of uit mag reizen.

Lockdows

Er is geen sprake van lokale lockdowns (behalve 8 gemeenten in Campo de Gibraltar en de gemeente Añora in de provincie Córdoba) of van provinciale lockdown dus het reizen binnen de autonome regio en tussen provincies is toegestaan voor de inwoners van Andalusië.

Nieuwe maatregelen niet uitgesloten

De vice-voorzitter van de Junta de Andalucía, Juan Marín, sluit nieuwe beperkende coronavirusmaatregelen voor de komende week, op basis van de ontwikkeling van het virus in de regio, niet uit.

Tijdens een persconferentie benadrukte Marín dat er dagelijks berichten over de situatie van het coronavirus in Andalusië worden ontvangen en dat er “vele factoren” in overweging worden genomen bij het nemen van beslissingen over beperkende maatregelen.

“We kunnen acties voor de komende dagen niet uitsluiten,” zei hij, hoewel hij erop wees dat “als alles werkt zoals verwacht” de maatregelen die deze maandag (08-01-2021 red.) zijn ingevoerd tot 24 januari zouden duren.

Update 11-12-2020 (twee de-escalatiefasen)

Vanaf zaterdag 12-12-2020 begint een nieuwe periode in Andalusië met in feite twee de-escalatiefasen, van 12 tot en met 17 december en van 18 december tot en met 10 januari en de daarbij horende corona-maatregelen met speciale uitzonderingen tussen 23 december en 6 januari.

Fase 1

Deze gaat in op 12 december en duurt tot en met 17 december. Tijdens de eerste fase wordt de lokale lockdown voor alle gemeenten opgeheven en is het voor de inwoners (en bezoekers) weer mogelijk om tussen gemeenten te reizen MAAR alleen binnen de eigen provincie (dus binnen de provincies Málaga, Almería, Granada, Jaén, Córdoba, Sevilla, Cádiz, Huelva).

De winkels mogen tot 21.00 uur open zijn maar de horeca moet nog steeds om 18 uur sluiten. Iets waar de horeca verenigingen en ondernemers veel over klagen en men heeft manifestaties aangekondigd (ook vanwege de in hun ogen belachelijke beslissing in fase 2 om tussen 18 en 20 uur te sluiten).

De avondklok blijft in fase 1 ook gehandhaafd van 22.00 tot 7.00 uur.

Fase 2

Deze gaat in op 18 december en duurt tot en met 10 januari 2021. Tijdens de tweede fase is het mogelijk om tussen de provincies te reizen MAAR alleen binnen de autonome regio Andalusië. De regionale lockdown blijft bestaan dus de regio in- en uitreizen is nog steeds niet toegestaan.

De winkels mogen tot 22.00 uur open zijn en vanaf 18 december zal ook de horeca extra openingstijden krijgen maar verdeeld in twee groepen. De eerste groep is van 7.00 uur tot 18.00 uur en de tweede groep is van 20.00 tot 22.00 uur. 

Tussen 18.00 en 20.00 uur moet de horeca gedurende 2 uur gesloten blijven omdat de regionale overheid van mening is dat de bar en restaurant bezoekers dan ‘te relaxed’ zijn en te soepel met de corona-regels omgaan, iets waar de horeca woedend over is.

De avondklok blijft ook in fase 2 gehandhaafd maar wordt korter, van 23.00 tot 6.00 uur (in plaats van 22-7 uur).

Bron: https://www.spanjevandaag.com/11/12/2020/de-corona-kerst-en-algemene-maatregelen-in-andalusie/

Feestdagen in Andalucia, Spanje 2020

Voor informatie over de aankomende feestdagen, kerstperiode en nieuwjaar m.b.t de coronaregels in Spanje, verwijzen wij u graag naar onderstaand hoofdstuk.

Update 05-12-2020 (Nieuwe regels voor de eindejaarsperiode)

Bron: Spanje Vandaag

De huidige regionale lockdown (confinamiento perimetral) eindigt woensdag 9 december om 12 uur ‘s middags maar op zaterdag 5 december is bekend gemaakt dat deze verlengd wordt tot vrijdag 15 januari 2021 om 12 uur ‘s middags. Het is alweer de vierde verlenging sinds 31 oktober waarbij deze keer extra lang vanwege de feestdagen.

Regels feestdagen Andalucia 2020

Alleen de dagen 23, 24, 25 en 31 december inclusief 1 januari zal er geen sprake zijn van een regionale lockdown zodat families en ‘goede vrienden’ bijeen kunnen komen. 

De Guardia Civil zal rond de feestdagen extra op de wegen controleren om te voorkomen dat men misbruik maakt van deze versoepelingen waarbij de regionale overheid van de Valencia regio hoopt dat eenieder de eigen verantwoordelijkheid neemt en gezond verstand gebruikt.

Het samenkomen tijdens 24, 25, 31 december en 1 januari mag tot groepen van maximaal 10 personen maar dat mag niet uit meer dan twee groepen (zoals twee gezinnen) bestaan en is inclusief kinderen. Buiten deze data en tot 15 januari blijven de groepen gereduceerd tot 6 personen.

Avondklok feestdagen

De avondklok blijft ook tot 15 januari gehandhaafd tussen 00.00 en 06.00 uur behalve op 24, 25, 31 december en 1 januari wanneer dat verlengd wordt tot 1.30 uur (in plaats van 00.00 uur).

Voor wat betreft de horeca (bars en restaurants) mag men op 24, 25, 31 december en 1 januari open zijn tot 1.00 uur zodat iedereen voor 1.30 uur binnenshuis kan zijn voor de avondklok die dan ingaat op deze data. Men dient zich wel te houden aan de nu geldende regels zoals de capaciteit, tafels en stoelen (geen bar), social distance etc.

Wat betreft de Driekoningen optochten (cabalgatas) zijn deze verboden in de hele autonome regio maar als het ‘statische’ (stilstaande) optochten zijn, dus plaatsen met controle vanwege de corona-maatregelen waar de kinderen de Drie Koningen kunnen begroeten, is dat wel toegestaan. Als het mogelijk is dat het publiek een optocht vanaf een balkon of terras kan bekijken dan zijn ze als uitzondering wel toegestaan.

Update 23-11-2020

 • Zoals aangekondigd in de update van 13 november, is het sinds maandag 23 november is het alleen nog toegestaan om zowel het Spaanse vasteland als de Balearen en Canarische Eilanden via vliegvelden en havens binnen te komen als men de documentatie van een negatieve PCR-test bij zich draagt. Het niet bij je hebben van deze testuitslagen kan zorgen voor hoge boetes tot 6.000 euro.
 • Na de G20 top dit weekend heeft premier Pedro Sánchez tijdens een televisietoespraak en persconferentie aangegeven dat het Spaanse vaccinatieplan in januari van start gaat. Dat zal landelijk gebeuren vanuit ruim 13.000 vaccinatie punten. Spanje is samen met Duitsland een van de eerste EU-landen dat een vaccinatieplan heeft gepresenteerd.
 •  De regionale overheid van de autonome regio Andalusië heeft op zondag 22 november bekend gemaakt dat de huidige corona-maatregelen die zouden eindigen op 23 november verlengd worden tot 10 december. Dat betekent dat tot die nieuwe datum de regionale en lokale (gemeentelijke) lockdowns gehandhaafd blijven evenals de avondklok van 22 tot 7 uur en de sluiting van winkels en horeca vanaf 18 uur.

Update 13-11-2020

Reizigers uit risicolanden moeten een Covid-test afleggen voordat ze vanaf 23 november naar Spanje komen.
Wie door de lucht, over zee of over land komt, moet een negatieve PCR-test uitvoeren die in de 72 uur voor aankomst op papier of in digitaal formaat is afgenomen. Vanaf 23 november eist de Spaanse regering dat alle mensen die vanuit risicolanden door de lucht, over zee of over land naar Spanje komen, aantonen dat ze in de 72 uur voorafgaand aan hun binnenkomst in het land negatief hebben getest op Covid-19-besmetting (via PCR-tests).

Dit beleid werd woensdag gepresenteerd door de minister van Volksgezondheid Salvador Illa en komt, volgens bronnen van de centrale regering, als gevolg van de druk van de regionale regering van Madrid die beweert dat ongecontroleerde mensen die via de luchthaven Barajas binnenkomen, verantwoordelijk zijn voor massale uitbraken in het gebied.

Deze regels gelden ten tijde van de update van dit artikel voor reizigers uit zowel Nederland als België. Voor de actuele status van eerder vernoemde landen verwijzen wij u graag naar bovenstaand hoofdstuk: Reizen naar Andalusië vanuit België / Nederland.

Bron: http://www.surinenglish.com/national/202011/11/travellers-from-high-risk-20201111173001.html

Update – 10-11-2020

Nieuwe, strengere maatregelen
Nu volgt een samenvattend overzicht van de nieuwe corona-maatregelen voor de komende twee weken in Andalusië. De maatregelen zijn geldig van dinsdag 10 november middernacht tot en met 23 november. De regionale premier van Andalusië, Juanma Moreno, heeft deze nieuwe regels op zondag 8 november kenbaar gemaakt.

Nieuwe Avondklok

De avondklok in Andalusië (Costa del Sol) is verlengd tot 23 november en het beginuur is aangepast. Vanaf dinsdag 10 november middernacht geldt een ‘toque de queda’ van 22 tot 7 uur (in plaats van 23 tot 6 uur) in heel Andalusië. Iedereen moet tijdens deze uren binnenshuis zijn en slechts met enkele geldige redenen mag men buitenshuis zijn.

Horeca / winkels

De horeca moet in heel Andalusië vanaf 18 uur dicht. Dat betekent dat de bars en restaurants die tot nu toe tot 22.30 uur open mochten zijn, hun lokalen moeten sluiten om 18 uur en daarna alleen nog take away of delivery mogen leveren. Verder moeten ook alle niet essentiële activiteiten en dus ook winkels vanaf 18 uur dicht in heel Andalusië.

Lockdowns

De regionale lockdown voor heel de regio Andalusië blijft gehandhaafd en is verlengd tot 23 november.

De scholen zullen tijdens de periode van 10 november t/m 23 wel gewoon openblijven. Op universiteiten gelden wél diverse restricties.

Reizen (reisbeperkingen) 

Nieuw is dat deze lockdowns ook voor ALLE 778 gemeenten gelden vanaf dinsdag 10 november middernacht wat betekent dat niemand de autonome regio in- en uit mag reizen maar ook niet de eigen gemeente mag verlaten of binnenkomen.

Covid-19 cijfers in Andalusië (10 november update)

Het aantal positieve Coronavirus tests in de laatste zeven dagen in Andalusië was 22.070 die met symptomen genummerd 1.600. In de laatste veertien dagen was het aantal positieve testen 47.879 en het aantal symptomen 6.057. De gevallen zijn sinds maart elke dag te zien in de grafiek. Er zijn in totaal 182.626 positieve testen geweest in Andalusië sinds het begin van de Coronavirus pandemie.

De tests die in Andalusië zijn uitgevoerd in de zeven dagen tot 06-11-2020 waren 141.963 (PCR 96.928 en Antilichaam 45.435), 19% waren positief.

Bevestigde gevallen die een ziekenhuisopname in Andalusië in de laatste zeven dagen nodig hadden nummer 987, het totaal aantal opnames voor de pandemie is 15.646. Bevestigde gevallen die intensieve zorg opname in Andalusië in de laatste zeven dagen nodig hadden was 49, het totaal voor de pandemie is 1,425.

Covid 19 cijfers in Andalusie 10 11 2020

Het aantal Coronavirus-patiënten dat momenteel in de ziekenhuizen van Andalusië is opgenomen, bedraagt 3.478, waarvan 460 op de intensive care. (Gerapporteerd door Junta de Andalucia Consejeria Salud – 10-11-2020).


Algemene informatie COVID-19

COVID-19 beïnvloedt verschillende mensen op verschillende manieren. De meeste geïnfecteerde mensen zullen een milde tot matige ziekte ontwikkelen en herstellen zonder ziekenhuisopname.

De meest voorkomende symptomen:

 • koorts
 • droge hoest
 • vermoeidheid

Minder vaak voorkomende symptomen:

 • pijnen en pijn…
 • keelpijn
 • diarree
 • conjunctivitis
 • hoofdpijn
 • verlies van smaak of geur
 • huiduitslag, of verkleuring van vingers of tenen

Ernstige symptomen:

 • ademhalingsmoeilijkheden of kortademigheid
 • pijn of druk op de borst
 • verlies van spraak of beweging

Zoek onmiddellijk medische hulp als u ernstige symptomen heeft. Bel altijd voordat u uw arts of gezondheidsinstelling bezoekt.

Mensen met lichte symptomen die anders gezond zijn, moeten hun symptomen thuis behandelen.

Gemiddeld duurt het 5-6 dagen vanaf het moment dat iemand geïnfecteerd is met het virus om de symptomen te laten zien, maar het kan tot 14 dagen duren.

Bron: https://www.who.int


Investinspain vastgoedblog

Leave a Reply

Compare Listings