geavanceerd zoeken
Uw zoekresultaten

Costa del Sol:
kunst aan de kust

Wie denkt aan de Costa del Sol, denkt aan zon, zee en strand. Dat klopt zeker! En er is zeker niets mis met het genieten van een drankje bij een van de vele Beach Clubs. Of het paraderen op de boulevard van Puerto Banús in Marbella. Maar wat dacht u van een middag cultuur snuiven in een van de vele musea die de Costa del Sol rijk is? Met meer dan honderd musea gewijd aan een breed scala van thema’s en artistieke trends, is de Spaanse provincie Málaga de laatste jaren uitgegroeid tot een cultureel centrum dat bezoekers uit de hele wereld aantrekt. Wij vertellen u er graag meer over.

Costa del Sol: kunst aan de kust

Inhoudsopgave

 1. Málaga de stad van Picasso
 2. De Axarquía – Costa del Sol streek en zijn kunsten
 3. Bijenmuseum Colmenar
 4. Olijfolie museum in Mondrón
 5. Antequera, MAD museum
 6. Museumstad Ronda
 7. Het stierenvechtmuseum
 8. Wijn proeven in het museum
 9. Genalguacil, het museum-dorp
 10. Paleontologisch museum, Estepona
 11. Precolumbiaanse kunst in Benalmádena
 12. Museo Ralli in Marbella
 13. Centro de Arte Contemporáneo in Mijas
 14. 1. Málaga de stad van Picasso

  Er zijn behoorlijk wat musea in Málaga te vinden. De thema’s van de musea zijn heel uiteenlopend. Van een automobiel museum tot een wijnmuseum en van het Museum voor de Russische kunst tot het Juan Breva flamenco museum. Ook is er een heus interactief muziekmuseum te vinden, het MIMMA. Er is voor iedere (kunst) liefhebber wel een museum in Málaga te vinden.

  Het bekendste en meest bezochte museum is het Museo Picasso. Wat een ode is aan de beroemde kunstschilder Pablo Picasso. Deze bekende ‘Malagueño’  is geboren op 25 oktober 1881 en woonde slechts 10 jaar in Málaga. Zijn geboortehuis kunt u vinden aan Plaza de la Merced 15, wat tegenwoordig ook een klein museum is. Pablo bracht zijn kindertijd in dit huis door. Museo Picasso is gebouwd op de ruïnes van een Moors paleis en het ligt in een oude Joodse wijk.

  Museo Picasso collectie

  De collectie omvat alle stijlen en materialen waarmee de schilder heeft geëxperimenteerd. Tevens treft u er werken uit de roze periode en het kubisme tot het neoklassiek en het surrealisme, en zijn laatste werken in de jaren ’70. Tevens zijn er ook sculpturen en stukken uit keramiek die hij gemaakt heeft te zien.

  Museo Picasso, Málaga

  2. De Axarquía – Costa del Sol streek en zijn kunsten

  Bij een bezoek aan deze regio is een tussenstop in de stad Nerja een must. U vindt hier het museum van de grotten met grotschilderingen en andere archeologische overblijfselen. Wij ontdekte ook dat bijna ieder dorpje in de Axarquía streek wel een museum heeft. Bijvoorbeeld in Almáchar een Rozijnenmuseum, het Museum van Antiek Speelgoed in Alfarnate en het Miniaturenmuseum in Torrox. Maar wij hebben de “lekkerste” musea voor u uitgelicht.

  3. Bijenmuseum Colmenar

  Zo heeft Colmenar een waar honingmuseum. Stap in de wereld van de bijen en imkers, en leer alles over hoe de rijke honing van Málaga wordt verkregen. Kom alles te weten over de bijenteelt van 8000 jaar geleden tot aan de moderne bijenteelt van nu. Maar ook hoe de eigenschappen van bijenproducten en bijenteelt een belangrijke rol spelen in het behoud van het milieu. Aan het einde van de rondleiding kunt u de honing zelfs proeven! Leuk voor jong én oud.

  Bijenmuseum Colmenar, Costa del Sol
  Bijenmuseum, Colmenar

  4. Olijfolie museum in Mondrón

  De belangrijkste bron van inkomsten voor Mondrón, Periana, komt uit de olijfolie. We hebben vernomen dat ze hier de beste olijfolie uit de gehele Costa del Sol maken! Naast de olijfoliemakerij bevindt zich het museum. U ontdekt hier alles over het vloeibare goud. Van olijf tot olie en welke gereedschappen er vroeger en nu gebruikt worden. Uiteraard mag u ook van deze verrukkelijke olijfolie proeven.

  5. Antequera, MAD museum

  Het MAD museum, Museo De Arte De La Diputacion, het kunstmuseum van de provinciale overheid in Antequera is absoluut een bezoek waard. De permanente collectie omvat meer dan 300 werken, variërend van de 19e eeuw tot heden. Evenals diverse wisselende tentoonstellingen. Er is een verdeling gemaakt over twee verdiepingen. De begane grond heeft moderne kunst, terwijl de eerste verdieping meer traditionele, Andalusische kunst heeft. Bekijk daarom zeker de originele trap en de “wankele” kroonluchter die in het gebouw aanwezig zijn.

  6. Museumstad Ronda

  We gaan verder met alweer hoofdstuk 6 van Costa del Sol: kunst aan de kust. Tijd voor Ronda! Ronda heeft een rijke cultuur, en een manier om die cultuur te ontdekken is door een museum te bezoeken. Kom meer te weten over de klassieke en moderne kunst en over de plaatselijke tradities. Wij vonden de volgende musea erg interessant:

  7. Het stierenvechtmuseum

  Ronda wordt vaak gezien als de bakermat van het moderne stierenvechten. De Real Maestranza-stierenarena is een van de oudste én mooiste arena’s die u kunt vinden in Spanje. Dit schitterende gebouw staat midden in Ronda. In 1785 werd het door José Martin Aldehuela gebouwd, dezelfde architect die ook de Puente Nuevo-brug ontworpen heeft. Ze bieden u hier een audiotour aan zodat u nog meer te weten komt over het ontstaan van het stierenvechten. Eveneens is er een prachtige collectie schilderkunst, beeldhouwkunst, textiel, gereedschappen en historische documentatie te bewonderen.

  Stierenvechtmuseum, Ronda

  8. Wijn proeven in het museum

  Dit museum is gelegen in een van de mooiste huizen van Ronda. Vroeger, tijdens de 14e eeuw, hoorde dit huis bij het Nazari paleis en ten slotte werd het een wijnmakerij. Wijn is een zeer belangrijk product in Ronda. Daarnaast kunt u in de nabije omgeving diverse bodegas vinden. In dit museum leert u alles over deze godendrank. Hier laten ze u zien hoe de druiven geplukt en gesorteerd worden en hoe er uiteindelijk wijn van gemaakt wordt. Wat het mooie aan dit museum is, is dat u hier de wijnen kunt proeven. Aan de muur bevinden zich tientallen kraantjes. Door middel van deze kraantjes kunt u uw eigen drankjes uit de muur tappen!

  Wijnmuseum Ronda
  Wijnmuseum, Ronda

  9. Genalguacil, het museum-dorp

  Genalguacil wordt ook wel het “museum-dorp” genoemd. Het ligt op ongeveer 45 km afstand van Ronda en is een van de dorpen die tot de gelijknamige bergketen behoren. De gemeente organiseert om de twee jaar de “Encuentros del Arte” (kunstbijeenkomsten), waar de belangrijkste hedendaagse kunstenaars zich bij aansluiten. De permanent op pleinen en straten geplaatste stukken, maken van de stad een waar openluchtmuseum. Hier hebben al veel schilders, beeldhouwers, fotografen, pottenbakkers hun stempel op gedrukt.

  Openluchtmuseum, Genalguacil

  10. Paleontologisch museum, Estepona

  In Estepona treffen we het stedelijk paleontologisch museum aan. Dit museum is uniek in de provincie Málaga op het gebied van natuurlijke historie. Hier huisvest een belangrijke verzameling weekdieren en ongewervelde dieren uit het Plioceen gevonden in Estepona. Eveneens treft u hier koraalrif uit het Boven-Trias, uniek op het Iberisch schiereiland. Maar ook een verzameling replica’s van skeletten van Argentijnse dinosauriërs uit het Mesozoïcum én een verzameling fossielen uit het Mioceen mag niet ontbreken. 

  11. Precolumbiaanse kunst in Benalmádena

  Voor nummer 11 in onze Costa del Sol: kunst aan de kust-lijst reizen we af naar het hart van Benalmádena, met witte huizen en flamboyante straten, treft u het Felipe Orlando precolumbiaanse kunstmuseum aan. Felipe Orlando-García Murciano, was een prestigieuze antropoloog en kunstenaar. In 1968 schonk hij zijn collectie precolumbiaanse relikwieën van 137 historische voorwerpen aan het stadhuis van Benalmádena. Hij had slechts enkele voorwaarden. Namelijk, dat ze een museum zouden bouwen om de kostbare stukken te huisvesten én hem tot vicedirecteur en conservator voor het leven zouden benoemen. Daarnaast vindt u hier onder andere zeer oude stukken uit Mexico, Nicaragua of Peru.

  12. Museo Ralli in Marbella

  Museo Ralli in Marbella is een particuliere instelling en is gelegen in het hard van de Costa del Sol. Dit gebouw, van maar liefst 6000 m², ligt bijna op de boulevard die Marbella en Puerto Banús met elkaar verbindt. Zo werd het museum in 2000 geopend en herbergt er een deel van één van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse collecties ter wereld. Daarnaast vindt u er ook kunstwerken van gerenommeerde Europese kunstenaars zoals Salvador Dalí, Amadeo Modigliani en Rene Magritte.

  Museo Ralli, Marbella

  13. Centro de Arte Contemporáneo in Mijas

  Ten slotte willen we het Centro de Arte Contemporáneo (CAC) in Mijas onder de aandacht brengen. Het museum werd ingehuldigd op 29 november 2013 en wordt beheerd door de Fundación Remedios Medina. Het is gevestigd in een gebouw dat bestaat uit twee huizen uit de 19e eeuw wat volledig gerenoveerd is. De gemeenteraad van Mijas wilde een permanente tentoonstelling van keramische werken van Picasso. Bovendien werd er op 14 februari 2017 de Dalí-tentoonstelling ingehuldigd, die net als Picasso permanent te bezoeken is.

  Bedankt voor het lezen van Costa del Sol: kunst aan de kust.
  Meer meer informatie over de Costa del Sol, bekijk ons volledige blog. Of kies een van onderstaande links om verder te lezen!

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen