Your search results

Wat doen makelaars in Spanje? Een duidelijk overzicht

Posted by Ken Klaver on oktober 24, 2023
0
Home » Wat doen makelaars in Spanje? Een duidelijk overzicht

Geschatte leestijd: 6 minuten

Als u overweegt om onroerend goed te kopen of verkopen in Spanje, is het van vitaal belang om een betrouwbare makelaar te vinden die u kan bijstaan in het proces. Wat doen makelaars in Spanje eigenlijk en hoe kunnen ze u helpen? In dit artikel bieden we een gedetailleerd overzicht van de taken en verantwoordelijkheden van makelaars in Spanje, met bijzondere aandacht voor de betrouwbaarheid van de dienstverlening.

Makelaar in Spanje/Costa del Sol

De zoektocht naar een betrouwbare makelaar in Spanje

Voordat we in de details duiken, is het essentieel om de juiste makelaar te selecteren, vooral als u zoekt naar betrouwbaarheid in de dienstverlening. Hier zijn enkele belangrijke sleutelwoorden waarmee je rekening kan houden bij je zoektocht:

  • Betrouwbare makelaar: Bij het kopen of verkopen van onroerend goed in Spanje is integriteit en betrouwbaarheid cruciaal. U wilt zeker weten dat uw belangen worden behartigd.
  • Regio: Als uw interesse gericht is op één specifieke regio of eiland dan is het verstandig om een makelaar te selecteren met expertise in dit gebied. Investinspain heeft expertise in de regio Costa del Sol en ook voor de Balearen en Canarische eilanden kan je bij ons terecht.
  • Taal: Voor belangrijke beslissingen zoals de aankoop van een (tweede) verblijf in Spanje is het mooi meegenomen om een makelaar te hebben die je moedertaal spreekt. Dit laat de communicatie niet alleen vlotter verlopen, maar zorgt er ook voor dat de makelaar een meer persoonlijke band met je kan krijgen die nodig is om de perfecte woning voor jou te vinden.

De rol van een makelaar in Spanje

Nu we de belangrijkste vereisten voor een makelaar in Spanje hebben besproken, laten we kijken naar de specifieke taken en verantwoordelijkheden van makelaars in Spanje:

  1. Marktonderzoek: Makelaars voeren uitgebreid marktonderzoek uit om trends en prijsontwikkelingen te analyseren. Dit helpt u bij het nemen van weloverwogen beslissingen met betrekking tot uw vastgoedinvestering.
  2. Pandbezoeken: Ze begeleiden u bij het bezichtigen van panden, waarbij ze uitgebreide informatie verschaffen over de locatie, voorzieningen en prijzen. Ontdek alles over onze inspectiereizen >
  3. Onderhandelingen: Makelaars helpen bij het onderhandelen over de voorwaarden van de transactie, met als doel u de beste deal te bezorgen. Vaak gebeurt dit ook samen met juridische bijstand.
  4. Juridische bijstand: Betrouwbare makelaars in Spanje werken nauw samen met juridische professionals om ervoor te zorgen dat alle wettelijke aspecten van de transactie correct worden afgehandeld.
  5. Documentatie en papierwerk: Makelaars zorgen ervoor dat alle benodigde documenten en papierwerk in orde zijn, waardoor de transactie soepel verloopt.
  6. Aftersalesdiensten: Na de aankoop bieden ze ondersteuning, zoals property management, verhuurdienst of zelfs het helpen inrichten van je nieuwe woning.
  7. Lokale kennis: Makelaars in de Costa del Sol hebben diepgaande kennis van de lokale markt en gemeenschap. Ze kunnen waardevolle inzichten bieden over scholen, gezondheidszorg en andere essentiële lokale voorzieningen.

Ontdek de diensten van Investinspain >

Het verschil tussen makelaars in Spanje en België

Hoewel makelaars in Spanje en België beiden huizen helpen kopen en verkopen, zijn er toch enkele zeer belangrijke verschillen tussen de rollen van een makelaar in Spanje en een makelaar in België. De immo-wereld in Spanje (en de Costa del Sol) ziet er namelijk heel anders uit.

Exclusiviteit

Makelaars in de Costa del Sol (en de meeste regio’s van Spanje) hebben geen exclusiviteit bij bepaalde projecten en woningen. Een project wordt meestal dus niet maar door één makelaar verkocht. Hierdoor kunnen makelaars in Spanje wel klanten in hun naam registreren bij deze projecten. Als de klant hierna beslist om toch niet verder te gaan bij die makelaar kan een andere makelaar de klant niet meer verder helpen bij die specifieke projecten. Het is dus belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen alvorens verder te gaan met een makelaar.

Taal

Zoals eerder in dit artikel vermeld is het een grote meerwaarde om een makelaar te hebben die dezelfde taal spreekt. Hoewel veel makelaars in de Costa del Sol wel Engels spreken, is het door het vakjargon bij de aankoop van een woning toch makkelijk om je moedertaal te kunnen spreken bij een makelaar. In bijvoorbeeld Ibiza en andere regio’s is het aantal makelaars dat goed Engels spreekt eerder beperkt.

Betrouwbaarheid (BIV)

De immomarkt in Spanje is minder geregulariseerd dan in België, waardoor er minder betrouwbare makelaars zijn. In België is elke makelaar verplicht om een BIV-certificaat te hebben waar een opleiding aan vast hangt en er ook kwaliteitscontrole is. Makelaars actief in Spanje, maar gevestigd in België (of een ander land waar er een gelijkaardig keurmerk is) zijn dankzij dit ‘keurmerk’ vaak dus een veiligere optie dan lokale makelaars.

Ontdek alles over BIV-makelaars >

Wat kost een makelaar in Spanje?

Als koper betaal je een makelaar eigenlijk niets. De makelaar krijgt per verkocht pand een commissie van de ontwikkelaar. Dit is een vast percentage van de totale aankoopprijs van het pand, vastgelegd door de ontwikkelaar. Een goede makelaar kijkt echter niet naar dit percentage, maar zoekt de woning die het beste bij de klant past. Kortom betaalt de klant alleen de woning zelf, belastingen en de juridische/administratieve kosten. De makelaar betaal je dus niet, maar let wel op dat je een betrouwbare makelaar hebt die niet alleen de hoge commissies najaagt.

Conclusie

Bij het overwegen van een aankoop van een woning in Spanje is het cruciaal om een betrouwbare makelaar te selecteren. Makelaars in de Costa del Sol en Spanje bieden uitgebreide diensten, variërend van marktonderzoek tot juridische bijstand en lokale kennis. Er zijn echter merkbare verschillen tussen de rollen van makelaars in de Costa del Sol (Spanje) en België, waaronder exclusiviteit, taalvereisten en betrouwbaarheid, die het overwegen waard zijn bij het maken van je keuze. Investinspain staat klaar om je te begeleiden bij uw onroerendgoedavontuur in Spanje!

Ontdek onze andere blogs voor je zoektocht naar een goede makelaar :

Leave a Reply

Compare Listings