geavanceerd zoeken

€ 0 naar € 9.000.000

We hebben gevonden 0 resultaten. Bekijk resultaten
Uw zoekresultaten

Bosbranden in Tenerife en de gevolgen voor vastgoed op het eiland

Bosbranden Tenerife: Bosbranden teisteren het Zuiden van Europa steeds vaker en de redenen hiervoor zijn divers. Ook Tenerife ter hoogte van Noord-Afrika kreeg deze zomer te maken met bosbranden. In deze blog bespreken we de gevolgen hiervan op vastgoed in de regio.

Bosbrand Tenerife
Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/08/18/al-bijna-3-300-hectare-verwoest-door-bosbrand-tenerife-brand-nog-niet-onder-controle-a4172226

Redenen voor bosbranden in Tenerife

Klimaatverandering en Verhoogd Risico

Door de klimaatverandering zijn droge en hete omstandigheden in veel delen van de wereld intenser geworden. Zo ook op het eiland. De stijgende temperaturen en verminderde neerslag hebben het risico op bosbranden in Tenerife verhoogd.

Menselijke Activiteiten en Onopzettelijke Branden

Naast natuurlijke factoren spelen menselijke activiteiten ook een rol bij het ontstaan van bosbranden. Onopzettelijke branden als gevolg van nalatigheid of onjuist beheer van vuur zijn vaak voorkomende oorzaken. Enkele vaak voorkomende, onopzettelijke, menselijke oorzaken zijn:

  • glasscherven die als lens fungeren
  • ongedoofde sigaretten
  • slecht doven van kampvuur
  • Vuurwerk

Hoe bosbranden te voorkomen

  • Laat geen zwerfafval rondslingeren, glas en blikjes kunnen de hitte van de zon reflecteren/concentreren waardoor droge dennennaalden of bladeren vuur vatten.
  • Hou je sigarettenpeuken bij. De warmte van een sigaret kan droog gras of bladeren doen ontvlammen.
  • Maak een eventueel kampvuur weg van risicogebieden en doof het achteraf op de juiste manier (zand en water zijn hiervoor ideaal). Laat de plek ook niet onbewaakt achter als het vuur nog smeult. In droge periodes is het vaak zelfs verboden om vuur te maken.
  • Gebruik geen vuurwerk in de buurt van bomen. Zeker niet tijdens droge periodes.

Brandstichting

In sommige gevallen stichten mensen ook met opzet brand. Dit was ook het geval bij de huidige bosbranden in Tenerife, bevestigt de Guardia Civil. Dit betekent dat er geen directe link kan gelegd worden tussen de klimaatverandering en de huidige bosbranden op het eiland. Tijdens een droge zomer in België kunnen namelijk ook hier makkelijk bosbranden voorkomen wanneer er van kwaad opzet sprake is.

Regio waarin bosbranden in Tenerife voorkomen

De huidige bosbranden in Tenerife doen zich voor in het hooggebergte La Esperanza en troffen Arafo, Candelaria, El Rosario, La Victoria, Santa Úrsula, La Orotava, La Matanza en El Sauzal. De zone bos die in brand staat heeft een omtrek van meer dan 40km en de rookpluim bereikte al de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife in het Noord-Oosten van het eiland.

Impact van bosbranden in Tenerife op vastgoed

Vastgoed in de buurt van het getroffen gebied (zowel door de vlammen als door de rook) kent uiteraard een impact en zal ongetwijfeld (op korte termijn) in waarde dalen. Mensen zullen er namelijk niet snel meer iets durven kopen. Als de bosbranden uit blijven, vermoeden we wel dat de vastgoedprijzen redelijk snel terug zullen herstellen. Zeker doordat op het moment dat dit artikel geschreven werd geen enkel huis werd vernietigd door de branden en ook niemand gewond raakte. Wel vernielde de brand zo’n 7% van het oppervlakte van het eiland.

Voor veel mensen zullen de branden echter geen impact hebben op de waarde van hun huis door de volgende redenen:

Vastgoed-hotspot in Tenerife

De vastgoed-hotspot van Tenerife voor tweedeverblijvers, toeristen en investeerders ligt in het Zuid-Westen van het eiland, ter hoogte van La Caleta, Costa Adeje en Playa de las Américas. Compleet in de andere richting van de bosbranden in Tenerife dus, die eerder in het Noord-Oosten woeden. Deze hotspot-woningen liggen vaak ook aan de kust, waar geen bossen voorkomen. Het risico op bosbranden is er dus onbestaand.

Natuurlijke bescherming

Los van het feit dat in deze hotspot niet veel bossen voorkomen en bosbranden in het Zuiden van Tenerife dus onmogelijk zijn, biedt ook het gebergte in het midden van het eiland bescherming. Dit zorgt er namelijk voor dat ook de rookpluim niet via de wind het Zuid-Oosten kan bereiken. Het gebergte (waaronder de Teide die meer dan 3700m boven de zeespiegel uitsteekt) is eveneens de reden dat de hotspot in het Zuid-Westen het hele jaar door een aangenaam klimaat heeft, aangezien het er warmer is doordat de wind wordt tegengehouden.

Gevolgen

Doordat de regio waar voornamelijk vastgoed wordt gekocht door buitenlanders (bijna) geen gevolgen ondervindt van de bosbranden is ook de impact op vastgoed(prijzen) zeer klein. Zeker omdat er sprake was van aangestoken bosbranden in Tenerife en ook klimaatopwarming dus geen rol speelde in dit verhaal.

Kortom blijft de (nieuwbouw-)vastgoedsector floreren op het eiland, waar prijzen stabieler zijn dan op het vasteland.

Op zoek naar je eigen woning op Tenerife? Ontdek ons aanbod hier.

Lees je liever één van onze andere blogs over Tenerife of de Costa del Sol?:

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen