Uw zoekresultaten

Hoe Benahavis het exclusieve toevluchtsoord werd voor de rijken der aarde

Hoe Benahavis het exclusieve toevluchtsoord werd voor de rijken der aarde

Het is ’the place to be’ als u er even tussenuit wilt – vraag het maar aan de lange reeks van de rijken en beroemdheden die Benahavis hebben bezocht of er een huis hebben.

De ‘meest vermogende’ mensen herkennen een verwante geest in Benahavis, de pueblo die ook alles heeft – van de afzondering van de bergen en de natuur tot de bruisende restaurants en het nachtleven aan de Costa del Sol. En dat allemaal binnen ongelooflijk handbereik.

Hoewel ze misschien nooit de exclusieve omheinde landgoederen zoals La Zagaleta of Madronal willen verlaten, hebben beroemdheden zoals Hugh Grant, Cristiano Ronaldo en Prinses Diana allemaal gekozen voor de lommerrijke enclave als de perfecte uitvalsbasis om te genieten van de helderdere lichten van het nabijgelegen Marbella, terwijl ze zich kunnen terugtrekken in de privacy en afzondering op slechts een paar minuten rijden afstand.

De meest recente bezoeker was de Britse premier Boris Johnson. De Olive Press onthulde voor het eerst dat hij afgelopen herfst (2021) een week kwam om een paar wandelingen te maken en een beetje te schilderen, een van zijn favoriete bezigheden.

Hij verbleef in het verbazingwekkende huis van de rijke Goldsmith-familie uit het Verenigd Koninkrijk en werd slechts één keer opgemerkt door een arendsoog van een fotograaf toen hij bij zijn schildersezel stond op een zonnig terras aan de westkant.

Benahavis El Higueral Golf 1

Benahavis, de pueblo die alles heeft

Zijn bezoek kwam in een gunstige maand voor het mooie stadje, met de producenten van Netflix, ook in ’town’ voor het filmen van een beroemde vakantie van Lady Di voor de hitserie The Crown.

Ze huurden een villa in de exclusieve enclave Zagaleta en portretteerden de vakantie die Diana midden jaren negentig met haar vriendin Jemima Goldsmith nam op haar familielandgoed, Tramores.

De cast en de crew waren regelmatig in het dorp te vinden, zowel om scènes op te nemen als om van hun vrije tijd te genieten.

“Het was de ideale manier om het dorp te promoten,” legt raadslid Scott Marshall uit, een Britse expat, die opgroeide in Benahavis.

“En je zou het de ‘Boris bounce’ kunnen noemen, omdat het wereldwijde aandacht op ons vestigde en het dorp op een andere manier promootte, vooral de groene kant ervan. Het bracht zeker meer toerisme.”

Hij voegde eraan toe dat beide bezoeken te danken waren aan de band van het dorp met de familie Goldsmith, die ‘jarenlang hard heeft gewerkt’ aan de bescherming van het lokale milieu, met name het planten van bomen.

Beroemdheden als Hugh Grant, Cristiano Ronaldo en prinses Diana hebben allemaal voor deze lommerrijke enclave gekozen.

“De Goldsmiths doen veel voor het gebied en we zijn er trots op dat we hier banden met hen hebben. Ze werken hard om voor het landschap te zorgen en Ben is vooral gefocust op de natuur,” voegt Marshall toe, wiens kunstenaarsvader David een galerie in de stad bezit.

“Maar het is een van de groenste plekken om te wonen in Spanje, met 75% van ons land dat beschermd is en niet verstedelijkt kan worden, dus de kwaliteit van leven en natuur is hoog.”

Natuur als focus op het fortuin

De focus op de natuur en de belangrijke bezoeken hebben het fortuin van Benahavis zeker versterkt. Sinds het begin van de pandemie heeft de stad een duizelingwekkende groei van 12% van de bevolking gekend.

En het is ‘kwaliteit niet kwantiteit’ benadrukt Marshall met het grootste deel van de groei zijn rijke professionals, de meeste uit het buitenland, die kwamen om te telewerken vanuit huis gebruik te maken van de high-speed glasvezel in Benahavis.

Ongeveer 60% van de lokale bevolking van 10.000 inwoners is nu buitenlands, met 101 verschillende nationaliteiten en een aanzienlijke Britse bevolking van 1.400.

De toestroom heeft het stadhuis geholpen om zijn befaamde goede sportfaciliteiten te verbeteren, die meestal gratis zijn voor de inwoners.

“We moderniseren en upgraden alle faciliteiten en installeren een volledige atletiekbaan,” vervolgt Marshall, eraan toevoegend dat ze alle landwegen hebben verbreed en opgewaardeerd, vooral aan weerszijden van de beroemde kloof.

En daar blijft het niet bij, want volgend jaar vindt in het dorp de prestigieuze Ping Junior Solheim cup 2023 plaats op de Zagaleta golfclub.

Benahavis, Malaga

Verscholen op de zuidelijke hellingen van de Serrania de Ronda boven Marbella, 20 km van de stad als de Porsche vliegt, is het geen wonder dat de heuvels van Benahavis een aantal van de meest chique woningen in Spanje hebben.

En COVID heeft nauwelijks een deuk in de vraag geslagen. Het is nog steeds een van de best presterende vastgoedmarkten in Spanje, en ook een van de rijkste per hoofd van de bevolking.

Maar ondanks het feit dat het een speeltuin voor de welgestelden is, heeft de gemeente de laagste onroerendgoedbelasting van het land.

En omdat het een van de rijkste gemeenten van Spanje is, zijn er allerlei subsidies die nergens anders bestaan.

Inwoner worden van Benahavië brengt allerlei extra voordelen met zich mee die je nergens anders zou krijgen – inclusief je foto die voor het nageslacht wordt vereeuwigd in de registers van het gemeentehuis! Als je je inschrijft op de padron van het stadhuis, krijg je gratis toegang tot taallessen, kunstlessen en een aantal sporten, waaronder padel, tennis en basketbal.

Misdaad komt bijna niet voor dankzij de bewakingscamera’s die elk autokenteken vastleggen dat door de parelachtige poorten komt.

En de hemelse parallellen houden daar niet op. Zigzaggend omhoog vanaf de zandstranden van de kust over een zacht kronkelende bergweg die de Guadalamina-rivier volgt, is het alsof je een Hof van Eden binnengaat: elke bocht onthult een ander glanzend herenhuis dat tussen het gebladerte uitsteekt, het ene nog weelderiger dan het andere.

Andere voordelen zijn al klaar of in aantocht, zoals een groter medisch centrum, betere transportverbindingen tussen Benahavis en Marbella, en een nieuwe school voor meer dan 1000 leerlingen is gepland voor 2024.

Golfliefhebbers zullen ook opgetogen zijn te horen over de ontwikkeling van een spectaculaire 18-holes golfbaan, waardoor het beroemde Marbella Club Golf resort in omvang zal verdubbelen.

Een levendig dorp met een geweldige culinaire reputatie

In het hart van de gemeenschap ligt het schilderachtige dorp met zijn retro ansichtkaart aantrekkingskracht: zonovergoten bars en koffieshops liggen naast bijou kunstgaleries en citaten van Shakespeare, Blake en Sabines resoneren in schrift op de zijkanten van witgekalkte gebouwen.

Het is een weerspiegeling van deze kosmopolitische gemeenschap – met generaties Britten, Amerikanen, Aziaten en Europeanen die bijdragen aan het rijke erfgoed van de stad.

“Er is hier plaats voor iedereen en daar zijn we trots op”, zegt Marshall, die zich bezighoudt met toerisme, immigratie, communicatie en lokale ontwikkeling. “We hebben hier een cultureel centrum met een eigen bibliotheek en een seminarieruimte die gebruikt kan worden voor vergaderingen en lessen en boven hebben we foto’s van iedereen die hier door de jaren heen gewoond heeft. Er is een echt gemeenschapsgevoel. Families zorgen voor elkaar.”

Hij vervolgt: “Mensen hebben het altijd over Marbella en Estepona, maar ik denk dat Benahavis de echte verborgen parel van de kust is,” zegt hij.

Kom en ontdek het zelf. Het hele jaar door bruisen de steegjes, restaurants en lommerrijke binnenplaatsen en op de pleinen, die tot laat in de avond populair zijn bij gezinnen, klinkt een waar Babylonisch taalgebruik.

Volg de geur van tapas en geniet van het eten op populaire plekken zoals Bodeguita El Chico, La Escalera en Los Abanicos.

De calorieën er af lopen is geen probleem, met padelbanen en voetbalvelden die gratis zijn voor de inwoners. Golf is hier ook populair, net als wandelen in de bergen over de goed bewegwijzerde paden.

“Er is enorm geïnvesteerd in sportfaciliteiten en kilometers aan wandel- en fietspaden,” zegt Scott. “Het is echt een geweldige plek als je graag fit blijft, vooral als de zon schijnt.”

Buitenruimte

En dat is het bijna altijd – de Costa del Sol ziet gemiddeld 320 dagen zon per jaar, waardoor het een voor de hand liggende plek is om zich te vestigen, vooral voor degenen die genoeg hebben van de opsluiting in Groot-Brittannië.

“We zien veel mensen die op zoek zijn naar meer buitenruimte dan ooit tevoren,” zegt Scott. “Mensen willen zo veel mogelijk ruimte hebben en keren zich af van flats naar grotere eigendommen.

Brexit mag Britse kopers ook niet afschrikken, vindt Scott. “We hebben hier veel ‘zwevende bewoners’, van wie velen uit niet-EU-landen komen, dus we zijn zeer vertrouwd met het proces om mensen van buiten de EU te helpen zich te vestigen.

“Het stadhuis is er zeker om te helpen.

“Ik zie Brexit of COVID de mensen niet van gedachten veranderen over Benahavis. We zien geen grote prijsschommelingen, eerder een langzame, gestage stijging, jaar na jaar,” voegt Scott toe. “Het raakt nooit uit de mode!”

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen