Uw zoekresultaten

Estepona & Marbella: zekerheden in de wereld van vastgoed investeringen

Home » Estepona & Marbella: zekerheden in de wereld van vastgoed investeringen

De Costa del Sol in Zuid-Spanje, die zich uitstrekt over de kustlijn van de provincie Malaga, staat bekend om zijn zonneschijn, heerlijke eten, levendige mensen en contrastrijke landschappen. Deze factoren hebben allemaal bijgedragen aan de groei van de vastgoedontwikkeling in de afgelopen 50 tot 60 jaar.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Investeren in Estepona en Marbella

In 2022, twee jaar nadat de Covid-19 pandemie het leven van iedereen abrupt tot stilstand bracht, is de vastgoedmarkt weer op gang gekomen en richt hij zich nu op nieuwe soorten kopers. Deze worden niet alleen geconfronteerd met het dilemma welk soort onroerend goed te kopen, maar ook met andere juridische aspecten die intrinsiek verbonden zijn met het kopen aan de Costa.

Mensen zullen altijd een plaats nodig hebben om te verblijven en te leven, en de Costa del Sol biedt een perfecte plaats om dat te doen. Als oprichters van InvestinSpain zijn Gunther en Sofie nauw betrokken bij de onroerend goed markt om hun inzicht te krijgen in wat kopers uit hun aankoop moeten halen.

gunther en sofie staging.investinspain.be

De beste plek om te wonen


Na de strenge lockdowns waar het grootste deel van de wereld in 2020/2021 onder te lijden had, is buitenruimte nu meer gewild dan ooit tevoren. De Costa del Sol is de perfecte plek voor mensen om hun droomhuis te kopen, en het biedt zelfs verschillende soorten levensstijlen.

“Het binnenland van de Costa is een zeer goede plek om te wonen, maar ook dicht bij het strand. Er zijn voor- en nadelen,” zegt Gunther. “Als je ervoor kiest om dicht bij het strand te wonen, kun je in de winter slechter weer krijgen; het zeezout zal na een paar jaar het materiaal van sommige eigendommen verslechteren en je zult niet veel privacy hebben,” legde hij uit.

“Als je in het binnenland woont, heb je misschien andere voorzieningen en andere buurten. Als je in het binnenland gaat wonen en je kunt elke dag naar het strand, dan is dat de beste optie.”

Eduardo, inmiddels meer dan een jaar in dienst als Property Consultant bij InvestinSpain, onderstreept hoe wonen in de minder bekende plaatsen aan de coata het beste van alle werelden biedt. “In Manilva en Casares bijvoorbeeld heb je de rust, de stilte, de schoonheid en de sereniteit, maar je bent toch enkele minuten verwijderd van zowel Marbella als Sotogrande.”

Golfen in het best klimaat in Europa

Bovendien is het wonen aan de zuidkust van Spanje een voorrecht voor golf-liefhebbers, omdat je van alle gebieden kunt proeven en er meer dan 70 golfbanen zijn om uit te kiezen.

La Alcaidesa golf 1 1

“Het is bewezen dat de Costa del Sol een microklimaat heeft vanwege de berg La Concha. Het is een wonder omdat we zowel van het strand als van het binnenland kunnen genieten,” benadrukt Sofie.

Meer weten? Bekijk dan onze selectie golf nieuwbouwwoningen te koop in Costa del Sol.

Verschillende kopers….verschillende wensen

Huizenkopers hebben de neiging om, afhankelijk van hun nationaliteit, te verschillen over wat voor soort woning ze willen kopen. Terwijl Spanjaarden vaak comfortabel genoeg zijn om in tweedehands huizen te investeren, geven buitenlanders – vooral Zweden, Nederlanders, Belgen en Britten – er de voorkeur aan om ofwel off-plan ofwel gloednieuw te kopen. Dat kan worden verklaard door het feit dat die buitenlanders zekerder zijn van hun aankoop omdat het nieuw is, zelfs als dat betekent dat ze de woning niet van tevoren hebben gezien.

Smaken zijn veranderd


Binnen InvestinSpain is iedereen van mening dat de smaak van de nieuwe koper is veranderd. “Ze willen graag meer comfort en grotere buitenruimtes. Binnen hebben ze een onafhankelijke ruimte nodig om op afstand te kunnen werken. We moeten proberen om vakantietoerisme om te zetten in woontoerisme.”

Het profiel van de kopers is ook veranderd sinds de pandemie begon. Voorheen waren er oudere mensen die hun toekomstige bejaardentehuis kochten, terwijl de klanten nu jonger zijn en afkomstig zijn van techbedrijven of de farmaceutische sector, en hun voordeel hebben gedaan met de situatie die door de Covid-19 pandemie is ontstaan.

Gunther gelooft ook dat het spel is veranderd voor ontwikkelaars en dat ze opnieuw moeten aansluiten bij wat de markt nastreeft.


Recente blogs van InvestinSpain


“Wij richten ons op met name op de luxemarkt. Onnodig te zeggen dat de zeer welgestelde klant op zoek is naar comfort, technologie en gemoedsrust. Denk aan smarthome-technologie, hoogwaardige glasvezel, evenals coworking-ruimtes waar mensen gebruik van kunnen maken.”

De reden van aankoop is ook belangrijk, want investeerders zullen hun nieuw gekochte vastgoed op verschillende manieren willen gebruiken – als pensioenwoning of als permanente woning.

“Op het moment dat je een woning hebt met een uniek kenmerk, zorgt dat voor een betere doorverkoop. Als alle huizen blauw zijn en je koopt het roze huis, dan valt het op,” zei hij.

Belangrijke punten om te overwegen


Ondanks het dromerige uitzicht dat deze luxewoningen kunnen bieden en de aantrekkelijke levensstijl die ze kunnen faciliteren, is het kopen van een huis aan de Costa del Sol niet zo eenvoudig als het lijkt, met verschillende dingen om rekening mee te houden vanaf het moment dat je ergens begint te zoeken tot aan het uitwisselen van contracten.

Gunther adviseert dat, vanuit juridisch oogpunt, het kopen van een woning off-plan of gloednieuw niet hetzelfde is als het kopen van een tweedehandse woning.

“Het belangrijkste is dat er een goede overeenkomst is en dat er geen clausule is met betrekking tot (mogelijke) vertragingen.” Er waren klanten die, vanwege de pandemie, een gereduceerde prijs of korting kregen op hun off-plan aankopen, maar hij blijft erbij dat een “goede overeenkomst” het belangrijkste is tussen alle betrokken partijen.

Hij waarschuwt dat sommige mensen de implicaties van nieuwe ontwikkelingen en de mogelijke problemen die zich tijdens het aankoopproces voordoen niet begrijpen. “Het is daarom cruciaal om een BIV-makelaar in de arm te nemen en je door uitstekende juridische krachten te laten ondersteunen die uw taal spreken.”

Proces kan tijd kosten

Cliënten moeten in de best mogelijke handen zijn, vult Sofie aan. “Ze moeten goede advocaten en bureaus kiezen om hen te helpen. Wij hebben een speciale afdeling die hen door het hele (aankoop) proces begeleidt. Cliënten gaan in zee met advocaten en ze staan er niet alleen voor bij de grootste investering in hun leven,” zei ze.

Sofie zegt ook dat het een ‘big deal’ is voor mensen die een huis willen kopen in Spanje, dat is waarom InvestinSpain klanten helpt door te berekenen wat hun rendement op de investering gaat worden.

“Het kopen van een huis is een grote economische factor en investeerders willen het hoogste rendement op hun investering krijgen, vooral als ze slechts een maand per jaar in het onroerend goed willen wonen,” zei ze.

Brexit

Een ander belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de directe gevolgen van Brexit en hoe dat de wil van de Britten beïnvloedt om huizen in Spanje te kopen. De meeste klanten aan de Costa del Sol willen kopen als investering.

“Met Brexit willen klanten niet meer dan 90 dagen [per jaar] in Spanje zijn,” zei ze. Ze verklaarde ook dat 95% van de klanten op zoek zijn naar kopen om te investeren om drie maanden in Spanje te wonen en dan een uitkering te krijgen voor de rest van het jaar, hoewel ze ook de beste oplossing moeten vinden wat betreft het betalen van belasting.

“Omdat ze elk kwartaal belasting moeten betalen aan de Hacienda (belastingsdienst), moeten klanten kijken hoe ze een uitkering kunnen krijgen zonder veel te betalen,” zei ze.

Ondanks het feit dat Brexit het kopen voor Britten in Spanje een beetje moeilijker maakt, heeft het een alternatieve oplossing gebracht voor degenen die meer tijd aan de Costa del Sol willen doorbrengen.

“Er is nu een visum dat ‘visum nómada’ heet,” zei Sofie. “Het is er niet een voor toeristen, maar het stelt je in staat om vanuit huis in Spanje te werken als je hierheen wilt verhuizen.”

Het aankoopproces: zo soepel mogelijk laten verlopen

Eduardo is van mening dat wanneer mensen op zoek zijn naar een nieuw huis, ze vaak een zeer breed zoekgebied hebben. “Je moet investeren in het maken van een uitstapje naar de Costa del Sol. Marbella, Estepona en Manilva zijn allemaal heel verschillend. Je kunt verliefd worden op Marbella maar een hekel krijgen aan Malaga.”

Hij zei ook dat mensen huizen hebben gekocht na een virtuele rondleiding, hoewel dat een optie is die hij niet aanbeveelt. “Wij richten ons veel op ervaringen: wat is het dat je een goed gevoel geeft op een locatie? Wat is het proces van het tekenen van de akte? Klanten moeten goed geïnformeerd zijn, ze moeten naar het gebied komen en een sterk juridisch team selecteren.”


 1. marbella huis te koop
 2. huis kopen in marbella spanje
 3. huis kopen omgeving marbella
 4. huis kopen in marbella
 5. villa marbella
 6. marbella spain villas
 7. marbella villa kopen
 8. marbella huis kopen
 9. marbella villa
 10. marbella house for sale
 11. huis kopen marbella
 12. huis te koop in marbella
 13. huis te koop marbella
 14. huis marbella kopen
 15. huis kopen in spanje marbella
 16. huis kopen spanje marbella
 17. huis te koop marbella spanje
 18. huis te koop spanje marbella
 19. huizen te koop marbella

Begrijp het gehele proces

Cruciale informatie die alle klanten moeten overwegen voordat ze besluiten de tijd te nemen om een huis aan de Costa del Sol te kopen.

“Het kopen van een woning kan stressvol zijn; het kan een paar weken of drie tot vier maanden duren,” zei Gunther. Eduardo vult aan en legt uit dat klanten de ins en outs van het proces moeten weten en of het wel zo eenvoudig zal zijn als ze in eerste instantie denken. “We moeten er zeker van zijn dat kopers met professionals werken.”

Klanten zijn ook altijd geïnteresseerd in welk deel van hun geld naar Hacienda gaat, met belastingen die variëren afhankelijk van wat voor soort huis je koopt. “Belastingen zijn verschillend, afhankelijk van of je off-plan, nieuw of tweedehands koopt.” Als je iets nieuws koopt, kost dat tot 10% aan belastingen, terwijl tweedehands iets minder kost: 7%.

Bovendien moeten klanten weten dat hypotheken niet altijd de volledige kosten van het huis dekken. Ze variëren meestal tussen 60-70%, hoewel het uiteindelijke percentage afhangt van het huis zelf.

“De makelaar moet het hele proces stap voor stap uitleggen. Het beste is om de klant een document met de processen te overhandigen en hem ervan te overtuigen dat u de beste voor hem bent,” aldus Gunther.

Hij blijft erbij dat kopers te allen tijde zo goed mogelijk geïnformeerd moeten zijn en dat er zelfs makelaars zijn die hun klanten niet door het hele proces heen loodsen.

Een off-plan woning te kopen

Het is belangrijk om te weten dat het proces lang kan duren, legt Eduardo uit. Wanneer een koper op zoek is naar een off-plan aankoop of een woning die was verlaten voordat het werd voltooid, is het belangrijk dat ze de status van de vergunningen van de woning begrijpen – zoals de Eerste Bewoning vergunning (LPO) – en de processen die ontwikkelaars van plan zijn te doorlopen om die omstandigheden en problemen aan te pakken, aangezien de meeste van hen in hun plannen de termijnen opnemen die door de lokale gemeentehuizen zijn vastgesteld om de huizen te voltooien.

Deze problemen doen zich vooral voor bij kleinere projectontwikkelaars, die zich misschien niet eens bewust zijn van de tijdsdruk waaronder zij staan om het eindproduct af te leveren.

Download onze Investering checklist: 2022 UPDATE

nieuwbouw investering mockup 2022 costa del sol ebook iis

21-pagina’s met waardevolle informatie…gratis! In dit E-book onthullen we alle noodzakelijke kennis om een (nieuwbouw) investering tot een success te maken. + HANDIGE CHECKLIST! 

 • Checklist: De ideale nieuwbouw investering in Zuid-Spanje
 • 9 kritische punten die uw investering in gevaar kunnen brengen
 • Lijst: Praktische zaken voor vakantieverhuur in Andalusië
 • Aanbevelingen: de beste investeringen in 2022 (Q3/Q4)
 • Een voorbeeld-berekening van huuropbrengst (3 slaapkamer appartement)
 • Download ons gratis E-boek.
 • Zeg vaarwel tegen onzekerheden! Alle benodigde kennis voor een solide investering.

Meer weten over investeren in Estepona & Marbella?

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen