geavanceerd zoeken
Your search results

Misvattingen over Criminaliteit in Marbella: Feiten versus Fictie

Posted by Niels Bruggeman on augustus 1, 2023
0

Er verschenen deze zomer al heel wat artikels over criminaliteit in Marbella. De stad is wereldwijd bekend om zijn prachtige stranden, luxe jachthavens en bruisende uitgaansleven. Helaas is het ook berucht omwille van een hardnekkig stereotype dat het te kampen heeft met een verhoogd niveau van criminaliteit. In deze blog laten we zien dat de perceptie van criminaliteit in Marbella niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid.

Criminaliteit in Marbella

Sensatie en continuïteit in de media

Allereerst moeten we ons afvragen waarom er deze zomer plots heel wat artikels verschenen over criminaliteit in Marbella. De voornaamste reden hiervoor is de ‘komkommertijd‘, de periode in de zomer waarop er niet veel nieuws is doordat er geen school is en ook vele politiekers en invloedrijke mensen op vakantie zijn. Kranten en magazines moeten lezers echter blijven aansporen om hun artikels te lezen, zo verdienen ze namelijk geld (al dan niet onrechtstreeks via advertenties op hun websites). Sensatie creëren is dus de boodschap. Om dit te bereiken worden vaak artikels geschreven over topics die tot de verbeelding spreken, zoals criminaliteit. Nadat één artikel wordt geschreven over een specifiek onderwerp, volgen er vaak nog. Dit noemen we continuïteit en het is te vergelijken met het bingen van een serie: na de ene aflevering wil je gewoon de volgende beginnen kijken.

De onderwerpen waarover geschreven wordt om deze continuïteit te garanderen, moeten echter ergens vandaan komen en vaak worden zaken hiervoor uitvergroot zonder enige relativering of zelfs lichtelijk vervormd. Een goed voorbeeld hiervan is de moord op Belgische drugscrimineel Davy Nulens, die in zijn badkamer in Marbella zou zijn neergeschoten. In realiteit woonde hij in Alhaurin el Grande, op maar liefst 40km van Marbella.

Criminaliteit in Marbella: de cijfers

Er wordt ook bericht over 33 moorden op 3 jaar tijd in Marbella (eigenlijk gaat het hier wederom over de bredere regio van de gehele Costa del Sol). Hoewel dit inderdaad als een hoog cijfer klinkt, is het belangrijk om een vergelijking te kunnen maken met de rest van Europa. Het aantal moorden per jaar ligt in Europa gemiddeld op 4,7 per 100.000 inwoners per jaar (cijfers volgens Wisevoter uit 2017). Als we het gemiddelde van 11 moorden per jaar nemen van de Costa del Sol en het bekijken per 100k inwoners scoort de regio beduidend lager: 2,1 moorden per 100.000 inwoners per jaar. Een zeer laag cijfer, gezien het grote toerisme in de regio dat niet wordt opgenomen in de bevolkingsgrootte. Het politiekorps van een andere grote stad aan de Costa del Sol, namelijk Estepona, heeft zelfs het ISO 9001-certificaat behaald voor al haar eenheden: De hoogste norm in kwaliteitsmanagement van organisaties. Aan de Costa del Sol heb je dus niets te vrezen.

Hoewel elke moord er één te veel is in onze ogen, kunnen we wel concluderen dat de ‘gevaarlijke’ reputatie die Marbella heeft en de vele artikels over criminaliteit in Marbella volledig onterecht zijn. Ook de inwoners van de stad zelf beamen dit.

De feiten over criminaliteit in Marbella

Marbella krijgt van zijn inwoners op het moment van het schrijven van dit artikel een criminaliteitsindex van 41,88 op Numbeo* waarmee het beter scoort dan de onderstaande populaire bestemmingen (hoe lager het cijfer, hoe minder criminaliteit):

StadCriminaliteitsindex
Berlijn43,63
Barcelona50,61
Rome52,50
Brussel54,48
Parijs57,20
Volgens gegevens van Numbeo uit 2023

Marbella doet het qua criminaliteitscijfers dus veel beter dan de bovenstaande bestemmingen, waar jaarlijks miljoenen toeristen veilig op reis kunnen gaan. Niet alleen toeristen, maar ook inwoners van de stad voelen zich veilig. Een zeer groot deel van onze projecten bevindt zich bovendien in gated communities met 24/7 bewaking zodat je je nog veiliger kan voelen.

*Numbeo is een crowdsourced, wereldwijde database met genoteerde consumentenprijzen, vermeende misdaadcijfers, de kwaliteit van de gezondheidszorg, en andere statistieken. De statistieken worden door inwoners van de regio zelf ingegeven en geven dus de perceptie van inwoners weer.

Criminaliteit in Marbella

De eerder vermelde artikels berichtten ook voornamelijk over georganiseerde misdaad in het drugsmilieu. Marbella heeft door de havenpositie tussen Afrika en Europa een goede ligging om drugs binnen te smokkelen. Hoewel iedere stad deze vorm van criminaliteit liever kwijt dan rijk is, zorgt het er tegelijkertijd ook voor dat normale toeristen en inwoners weinig te vrezen hebben.

Gewone burgers bedreigen of lastigvallen zou namelijk ongewilde (politie-)aandacht naar de regio brengen. Bovendien heeft de regio niet meer last van georganiseerde misdaad dan vergelijkbare steden. Het is momenteel voornamelijk een hot topic in de media doordat Marbella een toeristische trekpleister is in de zomer en de eerder vermelde artikels dus veel aandacht genereren.

Conclusie over criminaliteit in Marbella

In vergelijking met vele toeristische trekpleisters in Europa is Marbella veel veiliger voor toeristen en inwoners. Hoewel de stad, zoals de meeste havensteden, dankzij de ligging van de haven aantrekkelijk kan zijn voor drugsbendes, ondervinden de inwoners zelf hier geen last van.

Bovendien wordt de relatief lage criminaliteit ook uit proportie getrokken doordat kranten in de zomermaanden (komkommertijd) sensationele onderwerpen zoeken om over te schrijven. Marbella, wat een hele bekende reisbestemming is in de zomer, is hiervoor het ideale ‘slachtoffer’. De artikels brengen mensen namelijk aan het praten, aangezien we allemaal iemand kennen die naar de regio op reis gaat.

Ontdek onze blogs

Lees je liever iets met een positieve noot over de zonnige regio?

Nog niet overtuigd door deze blog? Of is de regio niet helemaal je ding? Geen zorgen, we bieden ook vastgoed aan op de Canarische Eilanden en de Balearen.

Leave a Reply

Compare Listings