geavanceerd zoeken

€ 0 naar € 9.000.000

We hebben gevonden 0 resultaten. Bekijk resultaten
geavanceerd zoeken

€ 0 naar € 9.000.000

we hebben gevonden 0 uitslagen
Uw zoekresultaten

Nederlanders, Ieren en Noren kopen twee keer zoveel woningen in Spanje

De post-pandemische hausse van buitenlanders die woningen kopen in Spanje gaat door, met een paar nieuwe nationaliteiten die in recordtempo kopen.

Woningen kopen Spanje door kleinere Europese landen

Spanje is al lang een bestemming voor buitenlanders die een gezinswoning of vakantieverblijf willen kopen. Traditioneel kwam de meerderheid van deze kopers uit bepaalde landen – voornamelijk Britten, Duitsers, Fransen en Amerikanen.

Maar in 2022 tekent zich een nieuwe trend af, waarbij zowel de aankopen als de online vraag uit nieuwere, kleinere Europese landen toenemen.

Volgens cijfers van de Spaanse Algemene Raad van Notarissen (Consejo General de Notariado), kochten buitenlanders 72.987 woningen in Spanje in de eerste helft van het jaar, het hoogste cijfer sinds het begin van de records in 2007. Vastgoedaankopen door niet-Spanjaarden vormden een vijfde (20,3 procent) van het totale aantal transacties in het hele land, waarmee het record van de tweede helft van 2015 werd geëvenaard.

Onder de buitenlandse kopers zijn er de gebruikelijke verdachten die reeds lang hun thuis, of tenminste een vakantiehuis, in Spanje hebben, namelijk de Britten, Duitsers en Fransen, hoewel er in 2022 ook nieuwere groepen kopers uit verschillende landen zijn gekomen.

In de eerste helft van het jaar hebben Nederlanders, Noren en Ieren in recordaantallen Spaans onroerend goed gekocht en de verkoop van onroerend goed in Spanje aanzienlijk gestimuleerd.

Volgens de cijfers hebben kopers uit Nederland, Noorwegen en Ierland tussen januari en juni meer dan het dubbele aantal eigendommen gekocht in vergelijking met de eerste helft van 2021.

De aankopen van alle nationaliteiten stegen gemiddeld met 52,75 procent, maar die van Nederlanders (121,5 procent), Noren (119,5 procent) en Ieren (106,7 procent) schoten begin 2022 omhoog.

Nederlandse kopers, bijvoorbeeld, kochten 3.641 woningen in Spanje in de eerste helft van 2022, waardoor zij de buitenlandse groep zijn die de zevende meeste wonigen koopt in Spanje.

Ierse kopers voltooiden 1.395 vastgoedtransacties, het tweede hoogste cijfer sinds 2007, en hoewel Norewgiaanse kopers slechts 979 huisverkopen bijdroegen, is dit het hoogste cijfer in vier jaar.

Online zoekopdrachten

Maar het zijn niet alleen buitenlanders die naar Spanje komen en woningen zoeken die deze opleving van buitenlandse aankopen verklaren. Online zoekopdrachten op de Spaanse onroerend goed website Idealista zijn ook gestegen in de eerste helft van 2022. Het aantal zoekopdrachten op de Spaanse site vanuit Nederland, Ierland en Noorwegen is sinds 2020 zelfs verdubbeld.

Vooral de Ieren lijken er veel belang aan te hechten Spaans onroerend goed online te vinden: het aantal bezoeken is dit jaar met 32 procent omhooggeschoten ten opzichte van vorig jaar en 122 procent ten opzichte van 2020, met in totaal ongeveer 334.000 zoekopdrachten.

En hoewel de Noren eigenlijk niet zo veel Spaans onroerend goed kopen als andere nationaliteiten, is de online vraag er zeker en zou dit in de toekomst kunnen wijzen op een opleving. De zoekopdrachten naar Spaans onroerend goed in Noorwegen zijn met 18 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar en met 111 procent ten opzichte van 2020, met bijna 131.400 bezoeken.

Lees ook blogs zoals buitenlanders die woningen kopen in Spanje:

Waarom de stijging?

Wat verklaart dan deze toename van buitenlandse vastgoedkopers in Spanje? Luis Corral, CEO van Foro Consultores, vertelde Idealista dat enkele van de drijvende krachten zijn: “Telewerken, pensionering, de behoefte aan meer open ruimtes, goed weer en goede communicatie. En in deze tijden van energiecrisis betekent wonen in een veel warmer gebied, vooral in de winter, een aanzienlijke besparing.”

De toename van “telewerken” (teletrabajo) en de normalisering van thuiswerken na de COVID-19 pandemie heeft velen uit koudere, Noord-Europese landen ertoe gebracht te overwegen naar Spanje te verhuizen als uitvalsbasis voor hun flexibele werkregelingen. De Spaanse regering hoopt hier zelfs op in te spelen met de onlangs aangenomen Startup-wet, die een beroep doet op ‘digitale nomaden’ en startende bedrijven.

Uiteraard is, zoals het geval is voor veel buitenlanders die naar Spanje komen, de relatieve goedkoopheid van zowel onroerend goed als de kosten van levensonderhoud in vergelijking met Noord-Europa ook een factor, evenals het weer en het levensritme. Een veel recentere trend is echter dat buitenlanders onroerend goed in Spanje kopen, vaak een tweede huis, om de koudere wintermaanden in Spanje door te brengen als een manier om geld te besparen tijdens de energie-intensieve koudere maanden in het noordelijke continent. 

Ondanks de torenhoge energierekeningen in Spanje zijn de prijzen nog steeds lager dan in veel andere Europese landen, deels dankzij de BTW-verlaging van de regering (LINK) en de zogenaamde Iberische uitzondering.

Foro Consultores verklaarde dat “de opkomst van telewerken een hefboom van verandering is geworden voor buitenlandse investeringen… die voorrang geven aan aangename omgevingen met complete diensten om hun werkgelegenheid te ontwikkelen. En niet alleen voor de zee, maar ook in stedelijke gebieden van kuststeden.”

Volgens het adviesbureau zijn de Canarische Eilanden, de Costa del Sol en de regio Valencia de populairste locaties bij buitenlandse kopers, maar met name Malaga aan de Costa del Sol is naar voren gekomen als bestemming voor buitenlanders, vooral uit Scandinavië, waar steeds meer mensen een vakantiehuis of onroerend goed kopen voor lange periodes van telewerken.

Welk type woning kopen buitenlanders in Spanje?

Over het algemeen concurreren buitenlanders niet met Spanjaarden voor dezelfde woningen. Volgens Foro Consultores kopen buitenlandse kopers van onroerend goed in Spanje meestal “grotere huizen dan die door Spanjaarden worden gekocht, met grote ruimtes zowel binnen als buiten, en aangepast om lange periodes door te brengen”.

En ze betalen gemiddeld ook meer. In de eerste helft van 2022 betaalden de Noren €2701/m2, op de derde plaats na de Denen en Amerikanen. De Nederlanders betaalden €2252/m2, en de Ieren €2092/m2. De gemiddelde prijs voor alle buitenlanders bedroeg €2062/m2 , en voor Spaanse kopers slechts €1560/m2.

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen