geavanceerd zoeken
Your search results

10 beste wandelroutes in Málaga

Posted by investinspainadmin on oktober 1, 2020
0

Heeft u even genoeg van zon, zee en strand en is het tijd voor wat actie? Naast de Andalusische gastronomie en cultuur valt er in de omliggende natuur ook heel wat te beleven. Niets zo leuk als een dagje hiken doorheen de gebergtes die gelegen zijn langs de Costa del Sol! Check hier onze 10 leukste wandelroutes in Málaga!

Inhoudsopgave beste wandelroutes in Málaga

1. Caminito del Rey

Onze eerste wandelroute is één van de meest bekende in Málaga. Caminito del Rey of ook wel ‘koningspad’ genoemd, ligt in het hartje van El Chorro, en dus een eindje landinwaarts ten opzichte van de Costa del Sol. Deze spectaculaire route is ongeveer 8 kilometer, duurt gemiddeld 3 uur en loopt doorheen kloven, ravijnen en een grote vallei. Tot de renovatie ervan in 2015, was deze route best wel avontuurlijk. Tevoren bevond het zich in niet zo’n goede staat, waardoor er heel wat gevaar dreigde. Nu is de route helemaal onder handen genomen en wordt de veiligheid uitermate gegarandeerd!

Caminito del Rey werd oorspronkelijk aangelegd in 1901 en diende voor transport van personeel en goederen voor de bouw van energiecentrales tussen de Choro-watervallen en de Gaitanejo-watervallen. Daarnaast is de naam ‘koningspad’ ontstaan nadat de toenmalige koning Alfons XIII van Spanje het pad gebruikte in 1921 bij de inhuldiging van de afgewerkte dam.

Deze route leidt u langs een prachtig natuurfenomeen. De kloof die u ziet wordt namelijk beschouwd als de bodem van de zee. Hier scheurde de aarde miljoenen jaren geleden los door een aardbeving, waardoor de bodem omhoog werd geduwd door botsende aardplaten.

Doordat deze route niet circulair is, wandelt u hier van het noorden naar het zuiden en kan u bij aankomst een pendelbus nemen die u weer naar het startpunt brengt. Vroeger kon het pad bewandeld worden in 2 richtingen, maar door de grote populariteit en drukte, liepen wandelaars elkaar hierdoor te veel in de weg.

Deze route is zeker en vast een grote aanrader!

2. La Escalera Árabe

Een andere goede reden om naar El Chorro te trekken is La Escalera Árabe. Dit is een 11 kilometer lange route van kalkstenen trappen die op wonderbaarlijke wijze zeer goed bewaard zijn gebleven, want het dateert namelijk al van voor 1500. De weg opwaarts vergt wel wat inspanningen, maar eenmaal boven is het zeker de moeite waard. Voor deze route is een goede uitrusting belangrijk. Hij kan het hele jaar door worden afgelegd, maar u vermijdt best de hete zomermaanden.

De Arabische trappen vormen een circulaire route die op een gemiddeld tempo tussen de 4 à 5 uur wordt afgelegd. Zoals bij alle hiking routes blijft voorzichtigheid belangrijk, maar hier kan u zeker ook een familietrektocht van maken, want het is geschikt voor wandelaars van alle niveaus.

El Chorro is makkelijk bereikbaar via het treinstation. Dit is het startpunt voor heel wat fijne wandel -en fietsroutes en het ligt bovendien slechts op 40 kilometer van Málaga.

3. Mulhacén

Wil u liever wat hogerop leuke wandelroutes afleggen in Málaga? Dan is Mulhacén een goede optie, want dit is namelijk de hoogste bergtop op het Iberische schiereiland. Deze beklimming leidt u naar het hoogste punt van de Sierra Nevada en is een ware belevenis op vlak van hiken.

De route maakt deel uit van een meerdaagse wandeltocht door de Sierra Nevada en wordt over meerdere dagen verdeeld. Hierdoor overnachten vele trekkers in één van de omliggende hotels zoals in Trevelez of in Refugio del Poqueira, deze vormen vaak een laatste stop voor u de top bereikt. De tocht kan vrij intens zijn naargelang de weersomstandigheden. Zo kan u ze afleggen in de sneeuw en men dient er bovendien rekening mee te houden dat het weer er snel kan omslaan. Let er dus op dat u hier goed voorbereid aan begint. Anderzijds is het bereiken van de top echt een geweldige ervaring!

4. Río Chillar in Nerja

Een zeer verfrissende wandelroute in Málaga is wandelen door el Río Chillar in Nerja. Hierbij loopt u tussen de prachtige rotskloven en kan u zich doorheen de hele route verfrissen met het water. De tocht maakt u zo lang u zelf wilt, en wordt naargelang de waterstand zwaarder. Bij het eerste deel gaat u over stenen, maar daarna moet u sowieso het water in om verder te raken. Hier en daar zijn er stroomversnellingen en watervallen, waar u een tussenstop kan houden en even kan zonnebaden. De route in Río Chillar is een leuke sportieve wandelroute die ook geschikt is om met kinderen te doen!

Belangrijk hierbij is om u te voorzien van stevige schoenen die nat mogen worden, om de route zo vlot mogelijk te kunnen afleggen. Probeer ook voldoende drinkwater te voorzien en genoeg zonnebrandolie op zak te hebben. Het fijne aan deze route is, dat u ze ook op het heetst van de dag kan afleggen en van voldoende verkoeling kan genieten, maar de gevaren van de zon mogen we niet uit het oog verliezen! Check ook altijd het weer, want door hevige regenval kan het mogelijk zijn dat het water te hoog staat en het te moeilijk is om de tocht af te leggen.

5. La Concha

La Concha is een bergtop in Sierra Blanca die perfect beklommen kan worden. Dit zorgt voor een extra leuke wandelroute in Málaga. Het fijne van deze route is dat u kan genieten van panoramische zichten over Marbella en omstreken. De zee lijkt van hieruit zo dichtbij dat u de neiging zou hebben om u erin te willen verfrissen!

De route naar el Pico de La Concha kan worden gestart in Marbella, Istán of in Ojén bij el Refugio de Juanar. Deze kan perfect worden afgelegd zonder een getraind hiker te zijn, maar naarmate u dichter bij de top komt is het af en toe wel opletten geblazen. Hier en daar zijn er punten waar extra kettingen zijn bevestigd voor de veiligheid en loopt u soms langs zeer diepe ravijnen. U legt deze route dus best niet alleen af. Bij deze route wandelt u 6 kilometer heen en 6 kilometer terug en is er een hoogteverschil van zo’n 600 meter.

6. El Torcal de Antequera

Wil u genieten van een prachtige omgeving die rijkelijk gevuld is met fauna en flora, dan kan u wandelen in El Torcal de Antequera. Dit is een adembenemend natuurpark met torenhoge kalkstenen rotsen die ooit onder de zee lagen. De rotsen geven het gevoel dat u wandelt in een ander tijdperk, namelijk de prehistorie. Sinds 1978 is dit natuurpark open en vindt u er ook heel wat dieren. De steenbok is hierbij zowat de bekendste en zal u tijdens uw bezoek zeker tegenkomen. Daarnaast zijn er ook nog heel wat (roof)volgels, reptielen en vossen.

Er zijn verschillende leuke wandelroutes die u kan afleggen, één van 1,5 km, één van 3 km en de langste van 4,5. De laatste is enkel mogelijk met de aanwezigheid van een gids. In afstand zijn deze routes dus niet zeer lang, maar er moet wel wat geklommen en geklauterd worden. Ook voor deze route voorziet u best goede wandelschoenen en speelt het weer ook een rol bij de moeilijkheidsgraad. Indien het net ervoor geregend heeft, maakt het de weg wel wat gladder en modderiger. Voor de ervaren hikers geen reden natuurlijk om het niet te bezoeken! Dit park ligt op een uur van Málaga en is zeer makkelijk te bereiken vanaf de Costa del Sol.

7. Los Reales de Sierra Bermeja

Los Reales de Sierra Bermeja is een ander groen natuurpark dat de Costa del Sol van Marbella tot Estepona domineert. Het gebergte heeft een gemiddelde hoogte van zo’n 1000 meter met als hoogste punt de top van Los Reales op 1450 meter. Vanop het wandelpad dat doorheen het prachtige sparrenbos loopt, valt er zeer veel flora te spotten zoals jeneverbessen en kermeseiken. Leuke fauna soorten zijn dan weer berggeiten, reeën en verschillende soorten roofvogels.

Voor deze route raden we aan om op zonnige en klare dagen er naartoe te trekken, want op deze manier zal u de beste zichten kunnen waarnemen. Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken over te warme temperaturen, want het sparrenbos zal voor genoeg verkoeling zorgen. Ook handig bij deze route is dat u zelf kan bepalen hoe lang u ze maakt. U kan met de wagen naar het begin van het park rijden en dan 5 km tot de top wandelen, of u kan zich verderop parkeren en enkel de laatste 1,5 km afleggen. Onderweg, te voet of met de auto, kan u steeds genieten van prachtige zichten!

8. Ruta de las Angosturas del río Guadalmina

Krijgt u niet genoeg van verfrissende wandelingen op hete zomerdagen? Dan is Ruta de las Angosturas del río Guadalmina ook nog een leuke wandelroute voor u in Málaga. Deze route, die ongeveer 3 kilometer lang is, ligt vlakbij Benahavís en kan met een gemiddelde moeilijkheidsgraad in 2,5 uur worden afgelegd. Ook hier zal u het water moeten ingaan, dus waterdichte zakken zijn in dit geval onmisbaar.

Het startpunt van de route is El Charco de las Mozas. Hier zal u meteen merken dat u aan het water niet kan ontsnappen, want u start de route langs een glijbaan of voor de durvers via een rotssprong. Langsheen de route kan u genieten van het mooie natuurlijke landschap dat wordt gekenmerkt door hoge rotsen.

U hoeft geen deskundige zwemmer te zijn om deze route te kunnen afleggen, want er zijn maar weinig diepe zones. In de zomer is het heel aangenaam om hier te vertoeven, maar in de herfst en wintermaanden checkt u best de temperatuur van het water. Het kan namelijk enorm afkoelen door het gebrek aan zonlicht tussen de rotsen.

9. Benaoján naar Ronda

Op de grens met el Parque Natural de la Sierra de Grazalema, ligt het dorpje Benaoján. Van hieruit kan u naar Ronda wandelen en terugkeren met de trein of ook een circulaire route afleggen om terug bij het beginpunt uit te komen. De lineaire route is zo’n 11 kilometer lang en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Wanneer u Benaoján verlaat, zullen de prachtige kliffen van Ronda steeds dichterbij komen. Ronda zelf ligt bovenaan op de kliffen, op zo’n 2500 meter boven de zeespiegel. U zal zich misschien afvragen waarom het op zo’n hoogte gebouwd is, maar dat heeft te maken met de woelige geschiedenis. De kliffen dienden toen als natuurlijke verdediging. Doorheen de wandeling zijn er heel wat beklimmingen en afdalingen, maar telkens met prachtige landelijke zichten. Deze wandeling is zeker de moeite om af te leggen!

Daarnaast kan het perfect gecombineerd worden met een bezoek aan Ronda. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan la Plaza de Toros arena, passeer bij la Plaza de España of bewonder het uitzicht over de adembenemende kloof el Tajo.

 

10. Gran Senda de Málaga

Krijgt u niet genoeg van hiken? Check dan zeker de Gran Senda die door heel de provincie Málaga loopt. Dit is een fantastische circulaire route van 650 kilometer die zich door de prachtige natuur kronkelt. Het is opgedeeld in 35 etappes die elk stuk voor stuk de moeite waard zijn. En 17 van de 35 etappes kunnen trouwens ook per mountainbike of per paard verkend worden.

Doorheen deze route komt u bovendien 51 dorpen en steden, 4 nationale parken, 2 natuurreservaten en 3 natuurparken tegen! Ontdek hier alle verschillende etapes.

gran senda wandelroutes in Malaga

Wil u graag goed voorbereid gaan hiken? Check hier dan onze tips!

Hikers checklist

  1. Controleer het weer voordat u vertrekt. Als er sterke winden worden voorspeld, kunt u beter een andere dag overwegen. Bereid u voor op koeler weer in de berggebieden, en soms ook warmer weer in de zomer.
  2. Draag geschikte kleding – wandelen kan een leuke activiteit zijn om te proberen, maar wees voorbereid op moeilijkheden door het dragen van wandelschoenen om uitglijden te voorkomen, evenals geschikte kleding voor het parcours en het weer.
  3. Neem voldoende water en voedsel mee. Een kleine fles is niet genoeg voor de hele dag!
  4. Het meenemen van een krijtje om uw route te markeren kan een goed idee zijn, indien u een eigen uitgestippelde route volgt.
  5. Neem wat zonnebrandcrème mee.
  6. Laad uw telefoon op en neem zelfs een power bank mee voor de langere routes.
  7. Bel in geval van nood 112 en blijf waar u bent tot u gevonden wordt.
  8. Begin de wandeling zo vroeg mogelijk – sommige routes kunnen langer duren dan u verwacht.
  9. Evalueer uw vaardigheden en kies een route die voor u geschikt is.

Recente blogs

marbella 1

Costa del Sol populairder dan ooit bij Ameri...

juni 26, 2024
Het grootste vastgoedplatform van Spanje, Idealista berichtte over een rapport dat de huidige en toekomstige trends ...
Lees verder
closeup couple receiving keys their new apartment from real estate agent

Handige zinnen in het Spaans om een woning t...

juni 25, 2024
Spaans woning kopen: Het aankopen van een woning in Spanje is niet altijd een eenvoudige stap. Naast je budget vast ...
Lees verder
Prijsstijgingen bestaande woningen

Recordprijs van gebruikte woningen in Spanje

juni 7, 2024
Door de maandelijkse prijsstijging van 1% in mei (7,3% op jaarbasis) komt de prijs van gebruikte huizen te koop in ...
Lees verder
Grand Park Costa del Sol Mijas Fuengirola

Grand Park Costa del Sol in Mijas: Het groot...

juni 6, 2024
Mijas zal met het ‘Grand Park Costa del Sol’ (ook wel Gran Parque de Mijas genoemd) het grootste aangel ...
Lees verder

Leave a Reply

Compare Listings