geavanceerd zoeken
Your search results

Wat is de Euribor? Welke invloed heeft het op vastgoed aan de Costa del Sol? En wat met €STR?

Posted by Ken Klaver on januari 30, 2024
0
Home » Wat is de Euribor? Welke invloed heeft het op vastgoed aan de Costa del Sol? En wat met €STR?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Welkom bij deze informatieve blog over de Euribor en de invloed ervan op de vastgoedmarkt aan de prachtige Costa del Sol. In dit artikel duiken we dieper in op wat de Euribor precies is en hoe het een rol speelt in de vastgoedsector aan de zonnige kustlijn van Spanje.

Euribor vastgoed

Euribortarieven worden bepaald op basis van een enquête voorgelegd aan 18 banken

Wat is de Euribor?

De Euribor, of de Euro Interbank Offered Rate, is een dagelijks vastgesteld rentetarief waartegen Europese banken elkaar leningen verstrekken. Dit tarief wordt vastgesteld op basis van gemiddelde rentetarieven die banken in de eurozone bereid zijn te betalen voor kortlopende leningen (tot en met één jaar). Het dient als een belangrijke benchmark voor veel financiële producten en heeft invloed op verschillende sectoren, waaronder vastgoedmarkten. Er worden dagelijks tarieven vastgelegd voor 7 leentermijnen: 1 week en 1, 2, 3, 6, 9 en 12 maanden.

Hoe wordt de Euribor berekend?

De Euribortarieven worden op basis van een enquête bepaald. Deze enquête wordt voorgelegd aan een panel van 18 banken (waaronder ING (NL) en Belfius (België) met de hoogste handelsvolumes in de Economische en Monetaire Unie (EMU). De gemiddelde rente wordt hierna berekend door de 15% hoogste en laagste uitlopers te elimineren op de actual/360-methode (het delen van de jaarlijkse interest door 360 dagen ipv 365).

Geschiedenis van de Euribor

Voordat we dieper ingaan op de invloed op de vastgoedmarkt, is het interessant om kort terug te kijken op de geschiedenis van de Euribor. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1999 als een alternatief voor de nationale referentierentes in de eurozone (de eerste Euribortarieven kwamen er echter al op 30 december 1998, vlak voor de introductie van de euro).

Euribor Tarieven Uitgelegd

Er zijn, zoals eerder vermeld, verschillende Euribor-tarieven, variërend van een week tot een jaar. Begrijpen hoe deze tarieven werken, is essentieel om de bredere impact van dit tarief op de economie te waarderen. Hoe hoger of lager het tarief, des te meer invloed het heeft op de kosten van leningen en de algehele financiële situatie.

Euribor en de Financiële Markten

De Euribor heeft directe gevolgen voor de financiële markten, waaronder de aandelenmarkt en obligaties. Beleggers houden nauwlettend in de gaten hoe de Euribor zich ontwikkelt, omdat het veranderingen in het sentiment op de markt kan signaleren. Ook op andere investeringen heeft het een invloed.

Invloed op de Vastgoedmarkt aan de Costa del Sol

Nu we een basisbegrip hebben van wat de Euribor inhoudt, is het tijd om te kijken naar de specifieke invloed ervan op de vastgoedmarkt aan de Costa del Sol. Het rentetarief beïnvloedt rechtstreeks de hypotheekrente en daarmee de toegankelijkheid van leningen voor potentiële huizenkopers.

De Rol van de Euribor in Hypotheekrentes

Banken baseren vaak hun hypotheekrentetarieven op de Euribor. Wanneer deze stijgt, is de kans groot dat ook de hypotheekrentes omhoog gaan, wat de kosten van het lenen verhoogt. Dit kan een remmend effect hebben op de vastgoedmarkt, omdat het voor veel potentiële kopers moeilijker wordt om een hypotheek af te sluiten.

Effecten op Vastgoedprijzen

Veranderingen in de Euribor kunnen ook indirect invloed hebben op de vastgoedprijzen aan de Costa del Sol. Hogere rentetarieven kunnen leiden tot een afname van de vraag naar onroerend goed, wat uiteindelijk de prijzen kan drukken. Aan de andere kant kan een dalende Euribor de vastgoedmarkt stimuleren door het lenen aantrekkelijker te maken. Aangezien het vastgoed aan de Costa del Sol eerder een luxeproduct blijft is de invloed van de Euribor minder uitgesproken dan bij andere vastgoedmarkten.

Einde van de Euribor

Hoewel nog vaak wordt verwezen naar de Euribor werd er begin 2020 overgestapt naar de ESTER (of €STR/ESTR), wat staat voor Euro Short Term Rate. Een soort alternatief die door de Europese Centrale Bank wordt berekend. De verandering kwam er door afgenomen activiteit in de interbankaire leningen en doordat enkele banken in 2012 onderling (illegaal) afspraken hebben gemaakt bij de vaststelling van de Euribor-tarieven.

Conclusie

In dit artikel hebben we de Euribor verkend, van zijn oorsprong en verschillende tarieven tot de invloed ervan op de vastgoedmarkt aan de Costa del Sol en de uiteindelijke overstap naar de €STR. Het is duidelijk dat de Euribor een cruciale rol heeft gespeeld in het vormgeven van financiële beslissingen en het beïnvloeden van economische sectoren, waaronder de bloeiende vastgoedmarkt in deze prachtige regio.

Compare Listings