Your search results

Costa del Sol: jachthavens lopen vol nu de zeilindustrie floreert

Posted by Ken Klaver on juli 28, 2022
0

De nautische sector in Andalusië, en aan de Costa del Sol in het bijzonder, wint aan kracht dankzij de toenemende populariteit van de zeilsport.

Costa del Sol jachthavens lopen vol nu de zeilindustrie floreert 1

In een tijd van internationale onzekerheid wordt verwacht dat de bezettingsgraad van de ligplaatsen dit jaar gelijk of beter zal zijn dan in 2021, en in sommige gevallen betekent dit dat sommige jachthavens voor 100 procent vol zullen zitten.

Dit weerspiegelt de groeiende belangstelling voor maritieme vrijetijdsbesteding die werd aangewakkerd na de sluiting van het coronavirus, toen het werd gezien als een veilige manier om de vrije tijd buitenshuis door te brengen.

Meer artikelen van ons vastgoedblog:

Beste cijfers sinds 2008

Volgens het jaarverslag over de jachtmarkt in 2021 van Spanje’s Nationale Associatie van Nautische Bedrijven (ANEN), eindigde de markt vorig jaar met zijn beste cijfers sinds 2008, voor de enorme economische crisis. Daaruit blijkt dat vorig jaar 7.178 jachten werden geregistreerd, wat 17 procent meer was dan in 2019 en 33 procent hoger dan in 2020.

“We zijn sterker uit de Covid-crisis gekomen; mensen hebben ingezien dat zeilen iets gezonds is om te doen. Nu is het de uitdaging om de loyaliteit van deze nieuwe klanten te behouden, en uit de cijfers tot nu toe lijkt het erop dat we daarin slagen,” vertelde Manuel Jiménez, de voorzitter van Marinas de Andalucía en manager van de jachthaven in Benalmádena aan SUR. Hij zei ook dat de groeiende belangstelling tot uiting komt in het aantal mensen dat zeilcursussen volgt: 95.000 meer ingeschreven voor deze in 2021.

Groei plezierjachten in Spanje

Met een groei van 25 procent in jachtregistraties voor commercieel gebruik ten opzichte van 2019, doet de chartermarkt het ook goed. Vorig jaar werden 1.992 jachten geregistreerd voor charter, en Andalucía toonde het grootste marktaandeel (21,6 procent), met registraties die met 33 procent stegen ten opzichte van 2019 en 28,8 procent ten opzichte van 2020.

De cijfers in 2021 waren positief, maar dit jaar zou de situatie anders kunnen zijn als gevolg van de internationale onzekerheid. Volgens ANEN lagen de registraties van plezierjachten in Spanje aan het begin van het seizoen ongeveer negen procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In de provincie Malaga zijn de registraties echter met 16,67 procent gestegen en deze provincie heeft het grootste marktaandeel in Andalusië (7,19 procent).

Ook boten verhuur-sector doet het goed

De verhuurmarkt doet het echter nog steeds goed en kende een groei van 16 procent. “Charterbedrijven melden positieve cijfers; het huren van een jacht met of zonder kapitein wordt erg populair,” aldus Jiménez, die nog steeds gelooft dat de vooruitzichten voor deze zomer goed zijn. “Op dit moment ligt de bezettingsgraad in het algemeen rond de 75 procent en sommige jachthavens zullen deze zomer vol zitten,” zei hij.

Marinas de Andalucía beheert 16 havens in de regio, waarvan er acht in de provincie Malaga liggen. Van de 8.000 ligplaatsen in totaal, zijn er ongeveer 3.700 in jachthavens aan de Costa del Sol.

Wachtlijst

Jiménez legde ook uit dat driekwart van de bezoekers van deze havens Spanjaarden zijn. Van de buitenlandse bezoekers vormen de Britten de grootste groep, hoewel er de laatste jaren meer Franse bezoekers zijn vanwege de reisbeperkingen. “Duitse en Scandinavische klanten zijn ook belangrijk,” zei hij.

Dat is ook het geval met Puerto Banús, waar bronnen zeiden dat ze een “zeer positief” zomerseizoen verwachten met een groot aantal boekingen en er is zelfs een wachtlijst voor ligplaatsen van bepaalde afmetingen.

Degenen die tot nu toe het meest geïnteresseerd zijn in deze iconische jachthaven in Marbella zijn Britse en Duitse bezoekers, samen met anderen uit Zweden, Finland, Noorwegen en het Midden-Oosten. Er zijn meer boekingen van Amerikanen voor deze zomer, en de Spaanse markt blijft levendig.

Estepona & La Duquesa

Marinas del Mediterráneo is een andere groep die jachthavens exploiteert in de provincie Malaga, namelijk Estepona en La Duquesa (Manilva).

CEO Manuel Raigón zei dat de bezettingsgraden tot nu toe dit jaar vergelijkbaar zijn met vorig jaar, en de verwachtingen zijn hoog voor de zomer. In Estepona zijn de grootste bronmarkten Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en Scandinavië.

De meerderheid van de klanten die gebruik maken van de jachthaven van La Duquesa zijn Britten, maar er is een groeiende belangstelling van de Belgische markt “omdat ze vooral houden van het gebied rond de stad Manilva”, aldus Raigón.

Nu er veel boekingen binnenkomen, lijkt het erop dat deze jachthaven deze zomer ook wel eens een No Vacancies-bord voor jachten zou kunnen ophangen.

Nieuwbouw te koop in Costa del Sol

Te koop

Villa Belfry

Voor € 1.850.000
Villa Belfry: Prachtige instapklare, moderne villa met uitzicht op golf & zee in Estep
Niels Bruggeman
Te koop

Marbella Club Hills

Voor € 845.000
Marbella Club Hills: Instapklaar luxe villa appartement op Marbella Club met privé tuin &#
Niels Bruggeman
Te koop
new offer

Australy Aures

Vanaf € 568.000
Australy Aures: Ruime luxe-appartementen met tuin of terras in Estepona De woningen in dit
Niels Bruggeman
Te koop
new offer

Villa Marbella Club Golf

Prijs op aanvraag
Villa Marbella Club Golf: Unieke high-end villa met zicht op de golfbaan Deze adembenemend
Niels Bruggeman
Te koop

Palo Alto – Instapklare penthouse met …

Voor € 1.450.000
Palo Alto: Instapklare 3 slaapkamer penthouse met luxe dakterras voor €1.450.000 Deze inst

Villa in Monte Mayor

Voor € 4.900.000
Villa Monte Mayor: Instapklare villa met 7 slaapkamers en open zeezicht voor €4.900.000 De
Niels Bruggeman
Te koop

Villa Playa San Pedro

Prijs op aanvraag
Villa Playa San Pedro: Villaproject aan het strand tussen Puerto Banus en San Pedro de Alc
Niels Bruggeman
Te koop

Dunique

Vanaf € 2.375.000
Dunique: Innovatieve appartementen en townhouses vlakbij Marbella centrum Dunique is een n

Leave a Reply

Compare Listings