geavanceerd zoeken
Your search results

Analyse: Vastgoedprijzen aan de Spaanse Costa del Sol in 2021

Posted by Ken Klaver on november 24, 2021
0
Home » Analyse: Vastgoedprijzen aan de Spaanse Costa del Sol in 2021

Geschatte leestijd: 10 minuten

Analyse: Vastgoedprijzen aan de Spaanse Costa del Sol in 2021. Een blik op de onroerend goed markt aan de Costa del Sol laat een heel ander verhaal zien dan in 2020, onthullen de laatste vastgoedstatistieken…

Dit blijkt uit cijfers van Idealista en Tinsa.

Vorig jaar om deze tijd kwam Spanje net uit een totale lockdown van 7 weken, en de vastgoedsector was tot stilstand gekomen. Spoel echter een jaar vooruit, en het scenario is in compleet contrast.

2021: Het begin van het herstel

Terugkijkend op dit jaargang was de verkoop van onroerend goed in zowel Málaga als de rest Costa del Sol goed in het eerste kwartaal van het jaar. Ook de prijzen zijn gestegen in het gebied.

In dit artikel – Analyse: Vastgoedprijzen aan de Spaanse Costa del Sol in 2021 – bekijken we gedetailleerd de cijfers in en analyseren we wat ze zouden kunnen voorspellen voor de nabije toekomst.

De cijfers en de opheffing van de reisbeperkingen naar Spanje leiden analisten om te voorspellen dat “een snel herstel” aan de horizon is.

Woningverkoop gaat omhoog

De eerste drie maanden van het jaar werd een druk kwartaal geregistreerd aan de Costa del Sol (Q1 2021). Volgens het verslag van de Vereniging van Registrateurs (Colegio de Registradores) over het eerste kwartaal wisselden tussen januari en maart 7.208 eigendommen van eigenaar in het gebied.

Dit is een stijging van 14,4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Vooral in de wederverkoopsector was er veel activiteit. Het aantal transacties steeg met 18,3 procent.

De jaarcijfers zijn niet zo positief. Tussen april 2020 en maart 2021 daalden de verkopen met 18,1 procent, hoewel de daling niet zo groot was als sommige analisten hadden verwacht gezien de nationale en internationale reisbeperkingen.

Nieuwbouwwoning uitzondering Costa del Sol

Er was echter veel beter nieuws voor nieuwbouwwoningen – de verkoop schoot in dat jaar met maar liefst 26,2 procent omhoog.

Download ons gratis e-book

21-pagina’s met waardevolle informatie…gratis! In dit E-book onthullen we alle noodzakelijke kennis om een (nieuwbouw) investering tot een success te maken. + HANDIGE CHECKLIST!

 • Checklist: De ideale nieuwbouw investering in Zuid-Spanje – 9 kritische punten die uw investering in gevaar kunnen brengen
 • Lijst: Praktische zaken voor vakantieverhuur in Andalusië
 • Aanbevelingen: de beste investeringen in 2021 (Q3/Q4)
 • Een voorbeeld-berekening van huuropbrengst (3 slaapkamer appartement)
 • Zeg vaarwel tegen onzekerheden! Alle benodigde kennis voor een solide investering.Veel onroerend goed verkocht

De Costa del Sol heeft een van de drukste verkoopactiviteiten in Spanje, met een aantal van de beste nationale verkoopcijfers in het eerste kwartaal van dit jaar. In termen van totale verkoop vonden er 23.518 vastgoedtransacties plaats, het op vier na hoogste cijfer in Spanje.

De verkoop van nieuwbouwwoningen kwam in het eerste kwartaal uit op 6.319, het op twee na hoogste aantal in Spanje (na Madrid en Barcelona). Het cijfer vertegenwoordigt een stijging van 26,2 procent in een jaar.

De verkoopcijfers beginnen een inhaalvraag te tonen, die alleen maar zal toenemen als Spanje vanaf juni zijn reisbeperkingen versoepelt.

De cijfers wijzen op een uitzonderlijk snel herstel van de onroerendgoedmarkten van zowel Malaga stad als Costa del Sol zodra de gezondheidssituatie weer normaal is.

Costa del Sol onroerend goed prijzen zijn stijgende

Spanje publiceert geen officiële verkoopprijsstatistieken – de meeste van de beschikbare statistieken zijn gebaseerd op taxaties of vraagprijzen op online portals.

Een blik op enkele van de taxatiebronnen van het land geeft echter een nuttig overzicht van de situatie. Daaruit blijkt ook dat de algemene tendens voor de prijzen aan de Costa del Sol stijgend is.

Analyse: Prijzen vastgoed Spaanse Costa del Sol in 2021

 • Vereniging van Registrars (gebaseerd op aangegeven prijzen in eigendomsakten): De gemiddelde prijs bereikte €2.010 per vierkante meter in Q1, wat zich vertaalt in een stijging van 0,9 procent ten opzichte van Q4 2020 en 3,9 procent in het jaar.
 • Tinsa (op basis van taxaties): De prijzen stegen met 0,3 procent in het jaar tot een gemiddelde van €1.688 per vierkante meter.
 • Gesvalt (op basis van taxaties): Eigendom aan de Costa del Sol steeg met 3,6 procent in het kwartaal, de hoogste stijging in Spanje, tot €2.019 per vierkante meter. De stijging was de vijfde hoogste gemiddelde prijs in het land en daarmee plaats de costa zich zelfs voor de provincie Barcelona.
 • Sociedad de Tasación (gebaseerd op taxaties): De Costa del Sol kende een prijsstijging van bijna 2 procent, de hoogste aan de mediterrane kust van Spanje. De gemiddelde prijs per vierkante meter bedroeg 1.755 euro.
 • Fotocasa (op basis van vraagprijzen): Het vastgoedportaal meldde dat de prijzen voor onroerend goed in Spanje in november over het algemeen hun neerwaartse trend hebben gekeerd en sindsdien elke maand zijn gestegen. In het eerste kwartaal stegen de prijzen aan de Costa del Sol met 1,4 procent.

Málaga stad ziet grootste prijsstijging

De stad Málaga lijkt de leiding te hebben genomen in de prijsstijgingen voor onroerend goed aan de Costa del Sol dit jaar, een positie die gewoonlijk wordt ingenomen door Marbella en Estepona. Volgens de Registrars Association, zag de stad een jaar-op-jaar prijsstijging van 13,6 procent in Q1 met een gemiddelde vierkante meter van € 2.190.

Tinsa meldde dat de huizenprijzen in Malaga het sterkst stegen in Andalusië, met 5,1 procent in het eerste kwartaal.

Ook buiten de hoofdstad stegen de prijzen. Uit door Idealista gepubliceerde cijfers op basis van vraagprijzen blijkt dat de Costa del Sol in het jaar tot april een stijging van 3,9 procent kende. Dit cijfer was aanzienlijk hoger in verschillende gebieden:

Benahavis, Estepona, Marbella & Sotogrande

 • Benahavís: de prijzen stegen met 11,6 procent tot 3.404 euro per vierkante meter.
 • Estepona: de stijging was 6,3 procent tot €2.348 per vierkante meter.
 • Marbella: de prijzen stegen gematigder (4,1 procent) tot €3.156 per vierkante meter.
 • Sotogrande: eigendom steeg met 4,3 procent tot €2.384 per vierkante meter.

Waar het op neerkomt? Na maanden van een neerwaartse trend zijn de prijzen aan de Costa del Sol teruggekeerd naar een opwaartse trend.

Het uitstekende klimaat, de ligging en de levenskwaliteit van de Costa del Sol maken het compatibel met de toename van werken op afstand voor Spaanse kopers op zoek naar tuinen en terrassen. En voor de buitenlandse investeerder als een tweede huis bestemming.


Meer over luxe nieuwbouw te koop in Costa del Sol


Nieuwbouwwoningen in Sotogrande en Estepona

De nieuwbouwverkopen hebben hun aandeel in de markt in Q1 vergroot. Volgens het kwartaaloverzicht van de Registrars Association vertegenwoordigden ze 27 procent van de markt in Q1, aanzienlijk meer dan de 15 procent en 10 procent in de twee voorgaande jaren.

De stad Malaga en de Costa del Sol hebben momenteel een levendige nieuwbouwmarkt. Uit cijfers van Tinsa blijkt dat het gebied in 2020 6,2 vergunningen per 1.000 bestaande eigendommen heeft afgegeven, bijna het dubbele van het nationale gemiddelde (3,3).

Ongeveer 5.640 nieuwbouwprojecten moeten dit jaar worden voltooid in een totaal van 264 projecten langs de Costa del Sol. Malaga en Estepona nemen het leeuwendeel voor hun rekening met respectievelijk 1.174 en 1.089 nieuwe woningen. Mijas zal het op twee na hoogste aantal opleveringen zien met een verwacht totaal van 835.

De Costa del Sol heeft een van Spanjes grootste markten voor nieuwbouw, een situatie die in de nabije toekomst stabiel lijkt te blijven.

Veel buitenlandse vraag naar onroerend goed

De Costa del Sol trekt veel buitenlandse kopers aan en niet-Spaanse kopers vertegenwoordigen gewoonlijk ongeveer 30 procent van de markt. De Britten zijn goed voor de meerderheid, gevolgd door Franse, Duitse en Nederlandse kopers.

In het eerste kwartaal van dit jaar waren er strenge reisbeperkingen. Spanje sloot haar grenzen voor Britse onderdanen van eind december tot eind mei en veel andere Europese landen raadden buitenlandse reizen af. Deze beperkingen betekenden dat de aankoop van onroerend goed aan de Costa del Sol door buitenlanders lager was dan gewoonlijk.

Het percentage (25,6 procent) was echter slechts 1,68 procent lager in het jaar. En de Costa del Sol registreerde het op twee na hoogste percentage buitenlandse kopers in Spanje, na de Costa Blanca en Tenerife.

Ondanks Brexit en reisbeperkingen, kunnen buitenlanders (investeerders en tweede huizen kopers) niet genoeg krijgen van onroerend goed aan de Costa del Sol.

De aankoop van een tweede huis of een vakantiewoning blijft een belangrijke motivatie voor kopers van onroerend goed van topklasse. In een stimulans voor de sector betekent de toename van telewerken dat eigenaars meer tijd zullen doorbrengen in hun tweede huizen.

Wat is er in petto voor de rest van 2021 & 2022?

Zoals de cijfers in onze – Analyse: Vastgoedprijzen aan de Spaanse Costa del Sol in 2021 – laten zien is de vastgoedmarkt aan de Costa del Sol in 2021 begonnen op een uitstekende basis. Hoewel de verkoop en het aantal buitenlandse kopers zijn gedaald, blijft het herstel erg sterk.

Nieuwbouw-sector het sterkst

Dit geldt met name voor de nieuwbouwsector, momenteel de belangrijkste motor van de markt. Nieuwbouwwoningen zijn de afgelopen 24 maanden sterk in populariteit gestegen onder kopers van een tweede huis, vooral omdat ze meer binnen- en buitenruimte bieden dan oudere woningen. Meer ruimte in huis is een prioriteit geworden voor kopers over de hele wereld.

Ook de prijzen lijken weer een opwaartse trend te vertonen. Er is echter een klein voorbehoud – sommige analisten geloven dat de prijzen van onroerend goed voor wederverkoop de rest van het jaar eerder omlaag dan omhoog zullen blijven schommelen. Veel zal afhangen van de behoefte van de verkoper om te verkopen en uit de cijfers van Idealista van april (gebaseerd op de vraagprijzen van verkopers) blijkt zeker dat de wederverkoopprijzen voorlopig niet zullen dalen.


Ontdek onze Spaanse vastgoedpagina’s


Wat nooit zal veranderen…

Eén factor aan de Costa del Sol is echter een gegeven, ondanks de eventuele (seizoens) reisbeperkingen – het gebied geniet een van de beste klimaten ter wereld en heeft een infrastructuur en voorzieningen die daarbij passen. Wij verwachten dan ook dat de aankoop van vastgoed in resorts zoals Sotogrande en Estepona in de komende maanden gestaag zal stijgen als gevolg van de inhaalvraag.

Zoals Tinsa in mei 2021 al zei: “De cijfers wijzen erop dat zowel de onroerendgoedmarkten van de stad Malaga als die van de Costa del Sol een snel herstel doormaken”.

Bedankt voor het lezen van Analyse: Vastgoedprijzen aan de Spaanse Costa del Sol in 2021.

Mocht u interesse hebben in het aankopen van nieuwbouw vastgoed in Zuid-Spanje, neem dan contact op met de experts van InvestinSpain. Wij geven u vrijblijvend en objectief advies & begeleiding tijdens uw zoektocht naar uw droomwoning in Costa del Sol.

Leave a Reply

Compare Listings