Nieuwbouw Costa del Sol: Tekort aan woningen zorgt voor record verkopen
De Spaanse onroerend goed markt ziet medio 2022 een gebrek aan woning opties, met huizenjagers in aantal groter dan het aantal te koop staande huizen en appartementen.
Uit cijfers gepubliceerd in El Mundo blijkt dat het aantal te koop staande woningen in Spanje sinds maart 2020 is gedaald met 13,89%.
De verkoop trok aan voor een intermezzo tussen 2020 en 2021, maar deze periode van toegenomen koop samen met een gebrek aan nieuwe woningen die worden gebouwd, heeft geleid tot een tekort aan woningen dat nu de markt belemmert.
Deze trends leiden ook tot inflatie, met prijzen die met maar liefst 6,4% zijn gestegen in het laatste trimester van 2021. Met een groter aantal kopers dan verkopers, blijven eigendommen veel minder lang op de markt dan vroeger. Bovendien valt de uiteindelijke prijs voor de kopende partij ook hoger uit en lukt het kopers dikwijls veel minder om een scherpe prijs te onderhandelen. Volgens cijfers van de Spaanse krant lukt dit slechts – tussen 5-8% van de gevallen, in vergelijking met 10-15% in de periode ervoor.
Huizenprijs in Spanje stijgt weer
De grafiek van de huizenprijzen geeft een vergelijkbaar beeld als dat van de verkopen, maar met een zekere vertraging. De prijzen daalden tussen juni 2020 en april 2021, maar zijn sindsdien resoluut gestegen.
Op nationaal niveau stegen de prijzen in het eerste kwartaal met 11%, maar op de Balearen. De huizenprijzen stegen ook meer dan gemiddeld in Andalusië (+16%), de Valenciaanse regio (+13%), en de Canarische Eilanden (+12%), alle volgens de gegevens van de notarissen.
Costa del Sol is zéér in trek
Locaties langs de Costa del Sol behoren tot de zwaarst getroffen voor ‘onroerend goed
tekorten’. Benalmadena staat in de top 10 van gemeenten die het zwaarst getroffen zijn. Het aantal beschikbare woningen te koop daalde met 39,9% tussen 2021 en 2022, terwijl
de naburige steden Fuengirola en Estepona een daling van respectievelijk 30,3% en 29,9% hebben gekend.
De vastgoedsector in Marbella beleeft een ongekende groei in de laatste de laatste maanden, sinds een schijn van normaliteit is teruggekeerd in het reizen en de mogelijkheid om om te werken onder minder beperkende voorwaarden, in combinatie met een toegenomen vraag van kopers uit Oekraïne en buurlanden zoals Polen & Tsjechië, gezien de betreurenswaardige en onvergeeflijke situatie als gevolg van het conflict in de regio.
Invloed van Covid
Door de Covid-pandemie in het bijzonder, zijn kopers tot het besef gekomen dat ze niet langer
vastgeketend hoeven te zijn aan hun bureaus en stoelen, waarbij velen hebben besloten om hun
bedrijven vanuit huis te runnen, en velen besluiten nog een stap verder te gaan, en hun huis te maken
hier in Spanje.
Lees ook:
Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste katalysatoren geweest aan de Costa del Sol van de verkoop van oudere eigendommen op toplocaties, met als enige bedoeling ze volledig op te knappen, om
om ze aan te passen aan de moderne bouwnormen, evenals interieurdesign en architectonische trends…. of zelfs gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe villa.
Deze trend is bijzonder overheersend in gebieden zoals Sierra Blanca en op de Golden Mile tussen Marbella centrum en Puerto Banus, waar nieuwe percelen voor de ontwikkeling van nieuwe villa’s en appartementen tegenwoordig bijna onmogelijk te vinden zijn.
Meer weten? Bekijk deze artikelen op ons blog:
Veel buitenlandse vraag naar vastgoed in Spanje
De buitenlandse vraag naar vastgoed in Spanje is een andere factor die de markt omhoog stuwt.
Het aantal buitenlandse kopers is in 2021 met 44% gestegen, tegenover een stijging van de lokale vraag met 38%. Dit volgens de officiële cijfers van notarissen. Uit recentere cijfers van de vereniging van kadasters blijkt dat de verkoop waarbij een buitenlandse koper betrokken is, in het eerste kwartaal van 2021 met 73% is gestegen tot 21.638 – het hoogste kwartaalcijfer sinds het begin van de metingen. De grote vraag van buitenlandse investeerders naar Spaans onroerend goed in het eerste kwartaal van 2021 helpt de huidige hausse in de verkoop te verklaren.
Vraag naar nieuwbouw na Covid zéér groot
Het is altijd een beetje het stereotype geweest van de Costa del Sol, het beeld van verbrande
Britten en Duitsers, dartelend op de stranden. Maar tegenwoordig krijgen ze gezelschap van koopkrachtige Scandinaviërs, Nederlanders, Belgen. Bovendien is de markt sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraine zeer in trek bij buurlanden van het noodlijdende land.
Buitenlandse kopers in de regio Andalusië vertegenwoordigden 11,48% van alle transacties, vrijwel hetzelfde percentage als vorig jaar. In delen van de regio die dichter bij de kust liggen en populair zijn bij toeristen, liggen de percentages buitenlandse kopers die er niet wonen veel hoger dan het regionale gemiddelde.
In Andalusië zijn de Britten goed voor 16,7% van de totale aankopen door buitenlanders, met de Zweden op de tweede plaats met 10,28%.
Top 3 aankopen Nieuwbouw vastgoed Costa del Sol
Dit is de top 3 in Spanje in 2021, als percentage van hun totale aankopen:
- België 33,7%
- Noorwegen 31,82%
- Nederland 24,19%
Scandinavië
De aantrekkingskracht van Scandinaviërs begint natuurlijk met het toerisme. Velen komen hier voor vakantie, worden verliefd op het klimaat, de voorzieningen, het winkelen en de cultuur. Daarna besluiten ze hun verblijf meer permanent te maken, of dat nu een tweede huis is, een vakantiewoning of om hier te gaan wonen voor hun pensioen of met hun gezin.
Koopkracht brengt Scandanaviër op de been
Bovendien besteden Scandanaviërs volgens studies meer tijd en geld dan welke
andere demografische groep toeristen. Deense en Zweedse toeristen, bijvoorbeeld, brengen gemiddeld
gemiddeld 10 dagen aan de Costa en € 1.330, vergeleken met Duitsers, de volgende in termen van
vakantie extravagantie. Zij spenderen gemiddeld acht en een halve dag en €1.157.
Dat lijkt misschien niet zo’n groot verschil, maar als je bedenkt dat meer dan 5 miljoen
Scandinaviërs elk jaar hun vakantie in Spanje doorbrengen, is dat ongeveer 1 miljard euro.
U kunt begrijpen waarom het Toeristenbureau van de Costa del Sol in februari een nieuwe
promotiecampagne aankondigde dit jaar, die voor een groot deel op Scandinavië is gericht. En, waar vakantiegangers komen, worden deze mensen ook verliefd op de locale diversiteit van het vastgoed.
Het mag dan ook geen verassing zijn dan Zweden, Denen, Noren en Finnen met toenemende mate beslag leggen op een appartement, penthouse of villa aan de Costa del Sol.
Oorlog heeft ook invloed op Scandinavië
En er is nog een onverwachte impuls geweest: de oorlog in Oekraïne. Rijke Scandinaviërs, vooral uit Finland en Zweden, kopen veelal appartementen en villa’s die klaar zijn om te worden betrokken. Beide landen hebben onlangs ingestemd voor lidmaatschap van de NAVO – tot ergernis van Rusland, dat met repercussies heeft gedreigd.
Van de bijna 270.000 buitenlanders die zich alleen al in de provincie Malaga hebben gevestigd, zijn er
20.000 Scandinaviërs. Dat betekent dat Scandinaviërs 7,5% uitmaken van de buitenlandse
inwoners van de provincie Malaga vormen, hoewel ze gelijk zijn aan minder dan 5% van de bevolking van
de EU.
Aan de Costa del Sol als geheel zijn alleen al de Zweden goed voor 30.000 mensen en
6,4% van alle huizenverkopen aan buitenlanders in Marbella. Een schatting uit 2013 schatte het aantal Scandinaviërs in deze regio op 80.000. En hun aantal is sindsdien alleen maar gegroeid.
Het is geen wonder dat er in de loop der jaren zo veel diensten zijn opgedoken voor de grote
en groeiende Scandinavische bevolking. Het is ook de reden waarom Norwegian Airlines vliegt van 10
bestemmingen in Scandinavië naar Malaga airport. En waarom zo veel hotels en resorts nu
brochures in Scandinavische talen hebben, net als menu’s in veel restaurants. Het is
een opwaartse spiraal geworden waarin het ene element het andere versterkt.
Hypothecaire kredietverlening
Ook de hypothecaire kredietverlening vertoont een sterke stijging, met een toename van 14% van nieuwe woningkredieten in het eerste kwartaal tot 88.331 en de gemiddelde waarde van de leningen steeg met 4% tot 151.129 euro. Een van de belangrijkste factoren van de vastgoedverkoop is de recente stijging van de rentevoeten, waarbij de Euribor in april in april voor het eerst in zes jaar positief werd en in mei sterk steeg, wat veel mensen aanmoedigt om te kopen voordat de leenkosten verder stijgen.
Vooruitzicht Spaanse woningmarkt
De Spaanse vastgoedsector maakt hooi terwijl de zon schijnt, maar er zijn wolken aan de horizon, met stijgende rentevoeten, hoge inflatie, stijgende energiekosten, een economische crisis, en oorlog en pest op de loer.
De Spaanse Spaanse huizenmarkt zal in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk met meer uitdagingen te maken krijgen van het jaar, hoewel de Spaanse woningmarkt alle uitdagingen van de afgelopen jaren heeft weten te doorstaan.