geavanceerd zoeken
Uw zoekresultaten

De belangrijkste onroerend goed trends aan de Costa del Sol in 2022

Home » De belangrijkste onroerend goed trends aan de Costa del Sol in 2022

Inhoudsopgave

Als u onze kwartaalverslagen voor onroerend goed aan de Costa del Sol hebt gevolgd, zult u begrijpen dat de markt in 2021 een opwaartse trend vertoonde, wat zich vertaalt in stijgende verkoopcijfers en prijzen. Recente gegevens voor januari 2022 bevestigen deze tendens, maar hoe zal de markt presteren voor de rest van het jaar?

Lees verder voor onze keuze van de meest prominente vastgoedtrends aan de Costa del Sol voor 2022.

appartement te koop Marbella

Om u geheugen op te frissen hebben we echter eerst een korte ‘recap’ van de marktsituatie van 2021.

Recap: Nieuwbouw Costa del Sol in Q2/Q4 2021

In het tweede kwartaal steeg het marktaandeel van de nieuwbouw aan de Costa del Sol aanzienlijk. Volgens de Registrars Association vertegenwoordigden ze bijna 22% van de markt op kwartaalbasis en meer dan 26% op jaarbasis.

De prijzen stijgen ook voor nieuwe woningen en in een tempo dat aanzienlijk hoger ligt dan dat voor wederverkoopwoningen. De prijzen per vierkante meter voor nieuwbouwwoningen stegen in het tweede kwartaal met 11,1% ten opzichte van het vorige kwartaal en met 9,8% op jaarbasis.

De vergunningsaanvragen zijn sinds 2020 echter aanzienlijk gedaald. Het OMAU Property Market Report onthult dat de uitgifte van nieuwe vergunningen aan de Costa del Sol met bijna 33% is gedaald in het eerste kwartaal van dit jaar (meest recente cijfers beschikbaar).

Sommige gemeenten hebben echter een stijging gezien, zoals Marbella waar 58 nieuwe vergunningen werden afgegeven in het eerste kwartaal, een stijging van 56,76% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ongeveer 5.640 nieuwbouwprojecten moeten dit jaar worden voltooid in een totaal van 264 projecten langs de Costa del Sol. Malaga en Estepona nemen het leeuwendeel voor hun rekening met respectievelijk 1.174 en 1.089 nieuwe woningen. Mijas zal het op twee na hoogste aantal voltooiingen zien met een verwacht totaal van 835.

Waar het op neerkomt? De Costa del Sol heeft een van Spanjes grootste markten voor nieuwbouwwoningen, een situatie die in de nabije toekomst zo lijkt te blijven.

Meer weten? Lees onze andere blogs over de vastgoedmarkt in Zuid-Spanje:

Nu is het dan echt tijd voor de belangrijkste onroerend goed trends aan de Costa del Sol in 2022.

Dalende inventaris

De laatste gegevens over de verkoop van onroerend goed aan de Costa del Sol wijzen op een drukke markt. In de eerste acht maanden van 2021 zijn ongeveer 20.600 woningen van eigenaar veranderd. Dit cijfer vertegenwoordigt een stijging van 40% ten opzichte van dezelfde periode in 2020, een stijging die we in perspectief moeten plaatsen.

Het is waar dat het grootste deel van de maanden tussen januari en augustus 2020 onderhevig was aan Covid-beperkingen met minimale mobiliteit. Het is dus geen verrassing dat de prijzen met 40% zijn gestegen.

Maar we moeten vergelijken met soortgelijke en wenden ons tot de cijfers van januari tot augustus 2019. In die acht maanden vonden aan de Costa del Sol 20.526 verkopen plaats, heel iets onder die van dit jaar. De conclusie? De verkoop is terug (en ligt voor) op het niveau van vóór de pandemie.

Gegevens van augustus 2021 weerspiegelen dezelfde trend. Deze vakantiemaand in het hoogseizoen is doorgaans rustiger in de vastgoedwereld, maar niet dit jaar. 3.246 verkopen vonden plaats, op een lijn met die gezien in 2007 en 2008.

Bij InvestinSpain ervaren we deze vastgoedtrend aan de Costa del Sol uit de eerste hand. De meest uitgelezen woningen zijn momenteel zeer kort beschikbaar op de markt, waardoor aspirant-kopers gefrustreerd zijn. En met de internationale reispoorten weer wijd open, zien we deze tendens helemaal niet afnemen dit jaar.

Waar het op neerkomt? Als u een eigendom ziet dat u bevalt, is het nu het juiste moment om het te kopen! Zoek hier naar onroerend goed te koop in Zuid-Spanje.

Nieuwbouw overheerst de markt

Nieuwbouwwoningen aan de Costa del Sol bieden grotere woningen met een hogere afwerkingskwaliteit dan wederverkopen en naar die twee kenmerken is momenteel veel vraag. Sinds het begin van 2021, heeft de nieuwbouwmarkt een stormloop genomen op de wederverkoop in termen van verkoop en prijzen.

In augustus 2021 waren er 1.072 verkopen van nieuwe woningen aan de Costa del Sol. Het maandelijkse cijfer is het hoogste sinds 2013. Met nog veel vraag in de pijplijn, denken wij dat deze trend zich ook in 2022 zal voortzetten.

Stijgende prijzen

Net als de verkoop, zijn de huizenprijzen aan de Costa del Sol snel aan het stijgen. Volgens Tinsa stegen ze in het derde kwartaal met 10,7%, het op een na hoogste cijfer in Spanje in gebieden die populair zijn bij buitenlandse kopers. Alleen de Balearen noteerden een hoger cijfer (11,9%).

Lokale cijfers onthullen ook solide stijgingen voor onroerend goed aan de Costa del Sol. Zo blijkt uit Idealista-gegevens dat Marbella en Estepona de twee gebieden in Spanje waren met de hoogste prijsstijgingen in de afgelopen twee jaar.

Marbella bezette de 4e, 6e en 7e plaats in de top tien van het land. De vastgoedprijzen in Nagüeles schoten tussen augustus 2019 en augustus 2021 omhoog met 42,1%, terwijl woningen in Las Brisas en Bello Horizonte stijgingen van respectievelijk 38,1% en 34,1% kenden.

Estepona staat op de 8e plaats in de tabel. In de wijk Guadalmansa stegen de vastgoedprijzen in de twee jaar met 33,8%.

Conclusie? De grote vraag en het dalende aanbod maken het onwaarschijnlijk dat de prijzen in de nabije toekomst zullen dalen.

Goedkope hypotheken

De Euribor, de benchmark van de Europese Centrale Bank voor de Spaanse hypotheekrente, zakte in maart 2015 voor het eerst onder de 0%. Sindsdien schommelt hij onder nul en medio oktober van dit jaar stond het 12-maands Euribor-tarief op -0,467%, het laagste ooit.

Lage rentetarieven zorgen voor goedkope hypotheken, veel goedkoper in dit geval, en het zal dan ook niemand verbazen dat het aantal goedgekeurde woningkredieten in 2021 voortdurend is gestegen. Uit de laatste gegevens van het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) blijkt dat het aantal hypotheken in het jaar tot juli met 36,8% is gestegen. Bovendien betrof het leningen voor grotere bedragen – €136.527 was het gemiddelde, 3,8% hoger dan in juli 2020.

Waar het op neerkomt? Er is waarschijnlijk nog nooit een beter moment geweest om een hypotheek in Spanje af te sluiten.

Meer artikelen lezen? Bekijk deze eens:

Vind uw woning aan de Costa del Sol

Bij InvestinSpain zijn we ons ervan bewust dat de huidige markt is een moeilijke een voor kopers, maar we weten ook dat met de juiste agent op de juiste plaats, vindt u het huis om u te verplaatsen. Laat ons u helpen uw woning te vinden aan de westelijke Costa del Sol.

Wilt u weten hoe wij als vastgoedmakelaar in Zuid-Spanje te werk gaan? Bekijk onderstaande video. Dit is een fragment uit ‘Alle Zaken op een Rijtje’ – uitgezonden op Kanaal Z in 2022.

Investeren in Zuid-Spanje?

Bent u van plan om de stap te zetten en te investeren in een nieuw huis of appartement in Zuid-Spanje?

Ga dan niet zonder een goede voorbereiding te werk. Download onze gratis checklist. Hiermee verkleint u de kans op fouten. Tevens vergroot u uw kennis van de vastgoedmarkt in Costa de Sol.

GRATIS GIDS: Investeringchecklist Costa del Sol

21-pagina’s met waardevolle informatie…gratis! In dit E-book onthullen we alle noodzakelijke kennis om een (nieuwbouw) investering tot een success te maken. + HANDIGE CHECKLIST! 

  • Checklist: De ideale nieuwbouw investering in Zuid-Spanje
  • 9 kritische punten die uw investering in gevaar kunnen brengen
  • Lijst: Praktische zaken voor vakantieverhuur in Andalusië
  • Aanbevelingen: de beste investeringen in 2022 (Q3/Q4)
  • Een voorbeeld-berekening van huuropbrengst (3 slaapkamer appartement)
  • Download ons gratis E-boek.
  • Zeg vaarwel tegen onzekerheden! Alle benodigde kennis voor een solide investering.

Download uw exemplaar hier!


Bedankt voor het lezen van – De belangrijkste onroerend goed trends aan de Costa del Sol in 2022 –

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen