Uw zoekresultaten

Vastgoed kopen Costa del Sol: Analyse Kopersprofiel 2022

Home » Vastgoed kopen Costa del Sol: Analyse Kopersprofiel 2022

Geschatte leestijd: 13 minuten

In 2021 kende de luxe vastgoedmarkt in de Marbella-regio een aanzienlijke opleving na de inzinking van 2020. Officiële cijfers voor transactievolumes vorig jaar in de Gouden Driehoek (Marbella, Benahavis & Estepona) gecombineerd met 2020 en vergeleken met 2019, suggereren dat dit grotendeels het resultaat was van een inhaalvraag.

De gemiddelde transactiewaarden stegen echter aanzienlijk in de afgelopen 16 maanden, iets wat wordt bevestigd door een aantal makelaars in de regio Marbella die recordjaren rapporteren in termen van verkoopomzet.

Introductie Kopersprofiel

Kopers van luxe onroerend goed worden steeds jonger. We zien ook beter gekwalificeerde kopers, waarbij een groot deel van het vastgoedonderzoek nu op afstand plaatsvindt, voorafgaand aan een fysieke bezichtiging. Dit was de gebruikelijke modus operandi bij het zoeken naar onroerend goed, zelfs vóór de pandemie, maar het verschil is nu dat bezichtigingen op afstand bijna normaal zijn geworden. Dit betekent minder bezichtigingen in persoon en een versneld koopproces.

We hebben gezien dat deze trend zich in het eerste kwartaal van 2022 heeft doorgezet, met een domino-effect van het slinkende aanbod van sleutelklare panden op toplocaties, wat tot aanzienlijke prijsstijgingen heeft geleid en tot een zoektocht naar geschikte panden op naburige locaties.

Hoewel wij van mening zijn dat de inhaalvraag nu grotendeels is bevredigd, verwachten wij dat de vraag in het topsegment van de markt in de nabije toekomst sterk zal blijven, zij het in een minder hectisch tempo dan vorig jaar.

Wat zorgde voor de toenemende vraag?

 1. Lage rentetarieven en de beschikbaarheid van goedkope financiering
 2. Een tekort aan eersteklas voorraad
 3. Stijgende lonen en opgebouwde besparingen in lockdowns
 4. Sterke prestaties van de aandelenmarkt en recordbonussen
 5. Een herwaardering van woonbehoeften en levensstijlen
 6. Meer flexibele werkpatronen
 7. Vermogensvorming – wereldwijd 5 miljoen nieuwe miljonairs in 2021
 8. De aantrekkingskracht van onroerend goed als inflatiehedge

De gouden driehoek

Het volume aan verkooptransacties in de Gouden Driehoek – de naam die in de volksmond wordt gegeven aan het gebied dat de gemeenten Marbella, Estepona en Benahavis omvat – is tijdens het hoogtepunt van de pandemie in 2020 praktisch gehalveerd.

Volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Openbare Werken (Fomento) werd aan deze inhaalvraag voldaan in 2021, vooral tijdens de laatste drie kwartalen van het jaar toen de reisbeperkingen wereldwijd werden opgeheven.

Zoals uit de cijfers in de volgende grafiek blijkt, komt het verkoopvolume voor 2021 en 2020 samen echter gemiddeld uit op een vergelijkbaar volume als in 2019, met misschien een iets betere prestatie van Estepona.

Vastgoed kopen Costa del Sol 1

Gezien het feit dat veel makelaars die actief zijn in de Gouden Driehoek recordjaren melden in termen van verkoop, en over het algemeen zeggen dat het niet alleen de inhaalvraag is, leidt dit ons te geloven dat wat werd ervaren een over de hele linie stijging van de gemiddelde transactiewaarden in het hogere segment van de vastgoedmarkt was.

Dit werd ondersteund door het nieuws van record verkoopcijfers in super-prime gebieden zoals La Zagaleta in Benahavis, evenals recordprijzen per vierkante meter die werden bereikt bij de verkoop van appartementen en penthouses in iconische resorts zoals Puente Romano in Marbella’s Golden Mile.

Volg het laatste nieuws over vastgoed in Costa del Sol:

Kopersprofiel vastgoed Costa del Sol anno 2022

 1. Gerenoveerd en gemeubileerd.
 2. Eigentijdse Villa’s klaar om in te trekken.
 3. Nieuwbouw.
 4. Off-plan appartementen met verwachting goede winst voor wederverkoop.
 5. Buiten Plan.
 6. Conciërge & flexwerk diensten.
 7. Woningen met een uniek ontwerp of voorzieningen.
 8. Duurzame woningen.

Het percentage aankopen door buitenlanders is verder gestegen tot 13,17% (164.299 transacties) van het totaal in het eerste kwartaal van 2022, zo blijkt uit officiële cijfers.

Rangschikking van buitenlandse nationaliteiten die Spaans onroerend goed kopen (nationaal).

Nederlanders & Belgen grootste fans van nieuwbouw

Dit zijn de top 3 in Spanje in 2021, als percentage van hun totale aankopen:

 1. België 33,7%
 2. Noorwegen 31,82% 3
 3. Nederland 24,19%

Andalusië

Buitenlandse kopers in de regio Andalusië vertegenwoordigden 11,48% van alle transacties, vrijwel hetzelfde als in het voorgaande jaar. In delen van de regio die dichter bij de kust
die populair zijn bij toeristen, zijn de percentages niet-ingezeten buitenlandse kopers veel hoger dan het
regionale gemiddelde.

In Andalusië zijn de Britten goed voor 16,7% van de totale aankopen door buitenlanders, met de Zweden op de tweede plaats met 10,28%. In het eerste kwartaal van 2022 steeg het percentage buitenlandse
kopers in Andalusië gestegen tot 15,14% van het totaal.

Provincie Málaga

In 2021 is in de provincie Málaga – waar de Costa del Sol is gelegen – meer dan een kwart (27,36%) van woningen aan buitenlanders verkocht. Dit betekende een lichte daling (0,83%) ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit aantal steeg verder tot 33,7% in het eerste kwartaal van 2022, zo blijkt uit officiële cijfers.

De top 3 buitenlandse kopers nationaliteiten in 2021 in Málaga waren:

 1. VK 16%
 2. Zweden 14%
 3. België 9%

Gebaseerd op onze eigen transactiegegevens voor de Marbella, Benahavis en Estepona, de aankoop van onroerend goed aankopen door buitenlanders immens hoger dan die van Spaanse kopers.


Recente blogs van InvestinSpain:


Analyse koper vastgoed Costa del Sol: trends 2022

Dit zijn de huidige klantentrends die ons team heeft vastgesteld. We hebben de belangrijkste gebundeld in een 8-tal hoofdtrends:

 1. Gerenoveerd en gemeubileerd

 1. Eigentijdse Villa’s klaar om in te trekken

 1. Nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen aan de Costa del Sol zijn zeer in trek momenteel. Door de stijgende prijzen van vastgoed op prime posities, worden kopers momenteels gedwongen om verder te kijken. Het grote voordeel is hierbij vaak dat nieuwbouwprojecten op geëleveerde terreinen wordt ontwikkeld. Dit komt de zichten van veel nieuwbouw appartementen en villa’s ten goede. Ook is de infrastructuur rondom de projecten vaak beter, ruimer en nieuwer dan bestaande woningen.

 1. Off-plan appartementen, verwacht goede winst voor wederverkoop

 1. Buiten Plan

 1. Conciërge & flexwerk diensten

flexwerken is steeds belangrijker. Het is de stuwende kracht achter een nieuwe groep vastgoedkopers in Costa del Sol. En dat feit is ontwikkelaars niet ontgaan. Diverse nieuwbouwprojecten die gelanceerd zijn tijdens de Covid-pandemie zijn voorzien van flex-werkplekken die exclusief voor bewoners toegankelijk zijn. Het beste voorbeeld hiervan is wellicht de Olivos-fase binnen het Palo Alto project in Ojen.

Lees meer over de laatste ontwikkeling op gebied van flexwerken in Marbella
 1. Woningen met een uniek ontwerp of voorzieningen

Momenteel zijn branded-residences zeer in trek.

De sector van de merkresidenties is snel gegroeid, vooral in de afgelopen 20 jaar, met meer dan 400 over de hele wereld, waarvan de meerderheid hotelresidenties zijn. In antwoord op de stijgende vraag naar merkresidenties in de afgelopen vier jaar, is Marbella de bestemming geworden voor verschillende zeer opwindende luxehotel- en privéresidentieprojecten.

Diensten en voorzieningen zijn de top motieven achter de aankoop van een branded residentie, volgens Knight Frank Global Buyer’s Survey 2021.

Er zijn projecten aan de gang in de Marbella regio geassocieerd met gerenommeerde hotelmerken zoals The Four Seasons, W Hotel, Club Med Group, Hilton, evenals ontwerpers Fendi Casa, en de geplande Karl Lagerfeld woningen, onder anderen.

 1. Duurzame woningen

Het concept van biofilisch design in residentiële architectuur is het afgelopen jaar een zeer trendy concept geworden. Biofilie is de liefde voor alles wat leeft of natuur is en met dit in gedachten streeft biofiele architectuur ernaar om de bewoners van een huis samen te brengen met de natuurlijke omgeving. Het verlangen of verlangen van mensen naar natuur en open ruimten werd versterkt door de pandemie en terwijl we vorig jaar een duidelijke verandering zagen in het type woningen dat kopers wilden, met een voorkeur voor grotere, ruimere woningen, hebben we ook een vraag gezien naar het herscheppen van natuurlijke omgevingen binnenin een woning. Bewustwording van de geestelijke gezondheid is de laatste twee jaar van het grootste belang geworden en biofiele architectuur is gericht op het nabootsen van natuurlijke omgevingen in huis om een positieve invloed te hebben op iemands emotionele welzijn.

Het is met het bovenstaande in gedachten dat er een groeiende vraag is naar woningontwerpen die doelbewust:

 • Het gebruik van biomorfe patronen.
 • Gebruik van natuurlijke materialen zoals steen en hout met lijnen, vormen en vormen die in de natuur voorkomen.
 • Het bevorderen van een multisensoriële ervaring (bijvoorbeeld de geur van planten en het geluid van water of het voelen van de luchtstroom binnenshuis) door het gebruik van glazen schuiframen van vloer tot plafond die het mogelijk maken interieurs naadloos te openen en meer te integreren met het buitenleven.
 • Living walls, hangende tuinen en waterpartijen.
 • Het maximaliseren van natuurlijk licht en het creëren van een verlichtingssysteem dat gedurende de dag verandert om ons circadiane ritme na te bootsen.

Samenvatting

In de afgelopen jaren heeft Marbella een aanzienlijke transformatie ondergaan. Er is weinig meer over van de toeristische bestemming die ooit beperkt was tot waar Europese golfers naartoe trokken in de koudere maanden om van de winterzon en vrije tijd te genieten.

De combinatie van technologische vooruitgang en de mogelijkheid om meestal van thuis uit te werken heeft heeft Marbella geleidelijk doen evolueren tot de thuishaven voor talrijke families, meestal uit Noord Europa, die naar de Costa del Sol zijn gemigreerd om voordeel te halen uit Marbella’s goede infrastructuur en internationale kwaliteitsscholen.

Deze verandering, die bijna een decennium geleden begon, heeft de stad getransformeerd de stad getransformeerd en het aantal activiteiten voor een jongere leeftijdsgroep, resulterend in een een algemene verbetering van het gastronomische, culturele en sportaanbod.

Groei onroerend goed in regio Marbella

Onroerend goed is een van de sectoren die een ongekende groei hebben doorgemaakt, vooral
na Covid. De bouw heeft een niveau van dat Marbella op één lijn plaatst met zijn Europese mediterrane tegenhangers, met projecten zoals Epic by Fendi Casa die een commercieel succes, en het speerpunt van de komst van Four Seasons en Karl Lagerfeld villa’s onder andere internationaal bekende merken.
Marbella is uitgegroeid tot een van de snelst groeiende en meest gewilde luxe bestemmingen in Europa, en dat zal zo blijven in de in de nabije toekomst.

 • De aantrekkingskracht van onroerend goed als inflatiedekkingsmiddel.
 • Een heroverweging van woonbehoeften en levensstijlen: meer flexibele werkpatronen
  die verhuizing naar het buitenland mogelijk maken en de behoefte
  voor ruimte en praktische woningen met welzijn en geestelijke gezondheid gedreven architectuur en interieurontwerpen.
 • Grote vraag naar en tekort aan eersteklas voorraad van: ofwel oudere villa’s met mogelijkheid tot
  op te knappen of nieuw gebouwde/opgeknapte villa’s op toplocaties binnen de Gouden
  Gouden Driehoek, evenals merk- of onroerend goed.
 • Toename van off-plan verkoop, meer merkbaar in de villa-markt.
 • Afkoeling van de prijsstijgingen van onroerend goed – de aanscherping van de financiële voorwaarden waardoor bouwkosten op en maakt financiering minder toegankelijk maken, wijzen op een vertraging van de stijging van de vastgoedprijzen van de afgelopen 12 maanden. Tegelijkertijd is aan de inhaalvraag weliswaar vraag grotendeels is voldaan, zullen de aanhoudende
  vraag en een gebrek aan voorraad zullen prijsaanpassingen

Over InvestinSpain

Onze missie is heel duidelijk; levensgenieters met een hart voor Costa del Sol professioneel bijstaan in hun zoektocht naar de perfecte investering, door middel van een persoonlijke aanpak met een kantoor in eigen land. Niet alleen financieel maar vooral in levenskwaliteit. Naast een goede investering willen wij u zorgeloos begeleiden, dit doormiddel van professionaliteit & transparantie.

Het kopen van een appartement of villa aan de Costa del Sol kent mogelijks veel zorgen. Doormiddel van onze services nemen we deze weg. Wij weten als geen ander waar u op moet letten, en wij staan voor onze klanten in met onze persoonlijke aanpak. Wij nemen alle zorgen en onzekerheden weg, zodat u optimaal kan genieten na de sleuteloverdracht.

Bedankt voor het lezen van ‘Vastgoed kopen Costa del Sol: Analyse Kopersprofiel 2022’

Laat een antwoord achter

Vergelijk aanbiedingen