Goed nieuws voor investeerders: Aanbod woningen in Spanje neemt af (en waarde stijgt)
Geschatte leestijd: 5 minuten
Inhoudsopgave
- Dalingen van het aanbod in de hoofdsteden
- Aanbod in de provincies
- Impact op de woningprijzen en waarde aan de Costa del Sol, Tenerife en Balearen
- Nieuwbouw vs bestaande woningen
- Conclusie
Het aanbod woningen in Spanje daalde het afgelopen jaar met 4%. Maar liefst 42 Spaanse hoofdsteden hebben momenteel minder woningen op de markt dan een jaar geleden. In deze blog bespreken we de gevolgen hiervan voor de algemene Spaanse vastgoedmarkt en de kansen die het biedt voor investeerders.
Dalingen van het aanbod in de hoofdsteden
42 hoofdsteden kenden een daling in het aanbod van woningen. Het aanbod van te koop staande woningen in Spanje is in het derde kwartaal van 2023 met 4% afgenomen vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd door idealista, het grootste vastgoedportaal van Spanje.
Het merendeel van de Spaanse provinciehoofdsteden heeft nu minder woningen te koop dan een jaar geleden, al zijn er wel 9 waar het beschikbare aanbod is toegenomen. De grootste daling heeft plaatsgevonden in Cuenca (-34%) en in Ávila (-30%). Dit wordt gevolgd door de dalingen in Huelva (-20%), Santander (-20%), Valencia (-20%), Toledo (-19%), Soria en Tarragona (-18% in beide gevallen).
Van de grote markten is het aanbod ook afgenomen in Alicante (-15%), Palma (-11%), Barcelona (-10%), Málaga (-3%) en Madrid (-1%). In Bilbao (2%) en Sevilla (5%) groeide het aanbod licht.
Naast deze twee steden is het aanbod woningen dat te koop staat in zeven andere steden gegroeid, met Córdoba en Pamplona voorop (in beide gevallen 10%). Ze worden gevolgd door Huesca (9%), San Sebastián (8%), Zaragoza (5%), Cádiz (5%) en Badajoz (3%). In Vitoria is de voorraad woningen die te koop staan het afgelopen jaar stabiel gebleven.
Aanbod in de provincies
Op provinciaal niveau was de situatie het afgelopen jaar vergelijkbaar, hoewel minder provincies hun beschikbare voorraad woningen hebben vergroot. Cuenca registreert de grootste daling in het aanbod, met 18% minder beschikbare woningen dan een jaar geleden. Ze worden gevolgd door Santa Cruz de Tenerife (-17%), A Coruña (-16%) en Ávila (-15%). Hieronder staan de dalingen in Soria (-14%), Lugo (-14%), Cantabrië, Segovia, Valencia, Teruel, Zamora en Huelva (-13% in de 6 gevallen). In de provincie Malaga was er een daling van 4%. In de regio Madrid en op de Balearen is het aanbod stabiel gebleven, terwijl het in de provincie Barcelona met 3% is toegenomen. Guipúzcoa heeft zijn voorraad huizen te koop dan weer zien groeien met 9%, gevolgd door Vizcaya (4%), Albacete (3%), Córdoba (3%), Zaragoza (3%), Alicante (2%) en Sevilla (1%).
Impact op de woningprijzen en waarde aan de Costa del Sol, Tenerife en Balearen
Om de impact van deze veranderingen in het woningaanbod te bespreken, focussen we ons op de drie regio’s waarbinnen Investinspain actief is: De Costa del Sol (provincie Malaga), Tenerife en de Balearen.
Costa del Sol
Het aanbod aan de Costa del Sol daalde met 4%, wat in combinatie met de groeiende vraag kan zorgen voor prijsstijgingen (en dus ook waardestijgingen). Hoewel de daling in het aanbod gering is zet de trend van blijvende prijsstijgingen in de regio zich verder. Op zich is dit geen slecht nieuws, aangezien deze prijsstijgingen zich ook na de aankoop van een woning zullen verder zetten, waardoor de waarde van je woning toeneemt. De regio leent zich dus nog steeds zeer goed voor vastgoedinvesteringen!
Tenerife
Tenerife kende de op één na grootste daling in vastgoedaanbod van heel Spanje. En dit terwijl het aanbod op het eiland sowieso nooit enorm groot is geweest, ondanks de grote vraag die het eiland kent naar tweede verblijven, dankzij het milde klimaat. Deze grote (en stijgende) vraag naar woningen (gecombineerd met een laag en dalend aanbod) maakt Tenerife tot een ware vastgoed-hotspot voor investeerders. De stijgende waarde van een woning in combinatie met het grote verhuurpotentieel beloven zeer mooie rendementen.
Balearen
Het vastgoedaanbod op de Balearen bleef stabiel. Het huidige relatief lage aanbod in combinatie met de grote vraag maken de eilandengroep nog steeds zeer geschikt voor vastgoedinvesteringen. Ook de verhuurmogelijkheden op de eilanden zijn groot.
Nieuwbouw vs bestaande woningen
Het is wel belangrijk om op te merken dat de bovenstaande cijfers rekening houden met zowel nieuwbouw als bestaande woningen. Voornamelijk op de Costa del Sol blijft er een grote diversiteit aan nieuwbouw beschikbaar, waardoor investeerders er ondanks het dalende aanbod, veel keuze hebben.
Conclusie
Het aanbod van woningen nam in 2023 over bijna heel Spanje af. Hoewel dit het moeilijker maakt om betaalbare woningen te vinden, biedt het ook kansen voor investeerders en verhuurders. Vooral regio’s waar het aanbod altijd beperkt is geweest en waar de vraag hoog is (en blijft groeien) lijken beloftevol. De regio’s waarin Investinspain actief is (Costa del Sol, Tenerife en Balearen) blijven dus ook tijdens deze laatste evoluties enorm beloftevol om te investeren in vastgoed.