Your search results

Investeren in Marbella in 2021: Wel of juist niet?

Posted by Ken Klaver on februari 2, 2021
0

Geschatte leestijd: 8 minuten

Moet u nu juist wel of helemaal niet investeren in Marbella in 2021? We nemen u mee naar de Costa del Sol om te kijken naar vastgoed investeringen in de regio Marbella. Ook onderzoeken we de situatie pré en post-corona.

Marbella coast INVESTINSPAIN

In dit artikel behandelen we de regio’s: Marbella, Estepona, Casares, Manilva.

Algemene situatie regio Marbella

Na de financiële recessie van 2008-2012 liet Marbella een duidelijk herstel zien in 2019. Nieuwbouwaanbod in handen van financiële entiteiten werd enkele jaren geleden verkocht en daarna begon het verkooptempo te stijgen.

Met de verbetering van de vraag, gingen de prijzen omhoog. De nieuwbouwprijzen bereikten in 2017 hoge niveaus, dicht bij wat als hun plafond kan worden beschouwd.

In 2018 bleef de bouw zeer actief met nieuwe ontwikkelingen en off-plan verkoop, gericht op de luxe sector.

In 2019 bleef de nieuwbouw stijgen in tandem met de prijzen, hoewel er een beperkte daling in de verkoop was.

Covid-19 heeft een gematigde daling veroorzaakt waardoor de vraag in de wacht werd gezet voordat deze weer zal worden hervat met de verkoop.

Nieuwbouw: prijzen Marbella, Estepona, Casares en Manilva

De prijzen in het gebied zijn in 2019 duidelijk blijven stijgen, met een grotere stijging op jaarbasis dan in 2018. De prijzen hebben een positieve trend aangehouden gedurende verschillende jaren, gedreven door een constante vraag het hele jaar door.

Covid-19 heeft gezorgd voor geschatte prijsdalingen van tussen de 5 en 15%.

Aanbod nieuwbouwprojecten in Costa del Sol

Het nieuwbouwaanbod is laag en is de afgelopen jaren geleidelijk aan geabsorbeerd. De meeste beschikbare woningen zijn appartementen
van ongeveer 80-100 m2, met een afwerking van gemiddelde tot hoge kwaliteit, gelegen in het centrum van het resort of de omliggende woonwijken.

Het aanbod van vakantiewoningen is voornamelijk wederverkoop, met uitzondering van Estepona waar veel nieuwbouw is. De huur- en koopmarkt zijn in evenwicht.

Prijzen nieuwbouw Marbella in 2020

De meest voorkomende vakantieverblijven zijn appartementen met ongeveer 80-100 m2, in complexen bij het strand. De verkopen zijn in 2019 licht gedaald en de verkooptijd is gelijk gebleven.

 • APPARTEMENT: Het duurste gebied had prijzen tussen €8.000
  en €10.000 per m2 voor appartementen in complexen binnen resorts,
  Puerto Banús en aan de Golden Mile in Marbella met 100 m2, 2
  slaapkamers, hoge kwaliteit afwerking en gebouwd tot 20 jaar geleden.
 • VRIJSTAANDE WONING: Het duurste gebied had prijzen tussen
  €8.000 en €10.000 per m2 voor villa’s aan de Golden Mile, in La Zagaleta,
  Monteros Playa en Puerto Banús. Ze hebben tussen 400 en
  600m2, 4 tot 6 slaapkamers, hoge kwaliteit afwerking en zijn gebouwd
  tussen 5 en 10 jaar geleden.
Banus Bay – nieuwbouw in Puerto Banús

Ontwikkeling M2 prijzen in Costa del Sol

vastgoed prijzen costa del sol 2020 2021
Prijzen per m2 in Costa del Sol – Bron: https://www.tinsa.es/wp-content/uploads/informes/2020/CoastalProperty2020.pdf

Type nieuwbouw te koop in Estepona en Marbella

Beschikbare Nieuwbouwwoningen bestaan in het algemeen uit drie types:

 • Luxe villa’s voor de luxesector met oppervlaktes van 300-500 m2 of 400-1.000 m2;
 • Appartementen ontwikkelingen met afwerkingen van middelmatige tot hoge kwaliteit, in complexen met zwembad en tuinen, ongeveer 100 m2 en zeer dicht bij het strand;
 • Appartementencomplexen met hoogwaardige afwerkingen, 150-200 m2 en in complexen met luxe afwerkingen, zwembad en tuinen.

Ontwikkelingsactiviteit

Er zijn momenteel weinig nieuwbouw-ontwikkelingen die stil liggen in afwachting van reactivering.

De nieuwe ontwikkelingsactiviteit is toegenomen en nieuwe projecten zijn in aanbouw in Estepona (1.000 woningen), Marbella (500 eenheden) en Manilva (150 woningen). Estepona onderscheidt zich wat ontwikkelingsactiviteit betreft.

De gemeente profiteerde van de nietigverklaring van de algemene stedenbouwkundige verordeningen van Marbella (Plan General de Ordenación Urbana de Marbella in het Spaans) in november 2015 die
ervoor zorgde dat een deel van de investeringen die voor Marbella bestemd waren, naar Estepona werden overgeheveld.

Achter de nieuwbouw zitten voornamelijk lokale en nationale ontwikkelaars in samenwerking met buitenlands kapitaal en andere investeerders.

Grondprijzen in regio Marbella

Er hebben enkele verkopen plaatsgevonden en de prijzen zijn niet gestegen.

Door het gebrek aan beschikbare grond in Marbella, verhuizen de ontwikkelingen naar de naburige resorts van Estepona en Benahavís.

Marbella worstelt met het uitvaardigen van nieuwe planningsvoorschriften nadat het Algemeen Plan in november 2015 werd vernietigd na de initiële goedkeuring in 2010. De nieuwe tekst voor de verordeningen van 1986 (Texto Refundido del Plan in het Spaans) werd ook nietig verklaard in februari 2020 na de eerste goedkeuring in 2017.

Door deze onzekerheid over de planning zijn de ontwikkelingsinvesteringen verschoven naar nabijgelegen gemeenten.

Vraag van kopers

Spaanse en buitenlandse kopers delen de vastgoedmarkt in Zuid-Spanje, hoewel in bepaalde plaatsen zoals Marbella buitenlanders veel relevanter zijn dan Spanjaarden.

Zij komen meestal uit het VK, Ierland, Frankrijk, België, Nederland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen en de VAE. Onder de Spaanse kopers komen mensen uit Madrid en Baskenland het meeste voor.

De buitenlandse vraag is als gevolg van de covid-19 licht gedaald in vergelijking met de Spaanse vraag, die nauwelijks veranderingen heeft ondergaan. Een aanhoudend herstel van de vraag wordt verwacht in Q3 2021.

Waar investeren in Marbella?

In het volgende hoofdstuk kijken we voorzichtig in de toekomt en beantwoorden we de vraag: Investeren in Marbella na corona?

Echter, om niet op de zaken vooruit te lopen, is het uiteraard goed om te weten wáár te investeren.

We hebben de beste gebieden in de Marbella-regio op een rijtje gezet. Omdat veel nieuwbouwprojecten momenteel gecentraliseerd zijn in Estepona, is dit het meest voorkomende gebied. Estepona is langzamerhand de nieuwe referentie aan de Costa del Sol geworden. Zeker op gebied van nieuwbouw-ontwikkelingen.

Las Mesas gebied, Estepona

Het gebied Las Mesas is onderdeel van het havengebied van Estepona. Lang is dit heuvelachtige gebied onontwikkeld gebleven. Sinds 2018 is daar verandering in gekomen.

Waarom is dit gebied intessant

 • Geweldige zichten dankzij hoge positie
 • Dichtbij voorzieningen
 • Dichtbij haven Estepona
 • Loopafstand strand
 • Park Las Mesas zorgt voor veel groen in de buurt
 • Aantrekkelijke prijzen
 • Moderne, diverse nieuwbouwprojecten (Zie hieronder)

De meest in het oog springende projecten in het Las Mesas gebied zijn zonder twijfel South Bay en Mesas Homes. De verhoogde positie van beide ontwikkelingen biedt een prachtig uitzicht over de baai van Estepona en de stranden zowel in de richting van Marbella als Sotogrande.

Laatstgenoemde is een van de weinige projecten in Costa del Sol met een buiten-en binnenzwembad. Zeker voor overwinteraars een absoluut pluspunt. Ook worden alle appartementen en penthouses geleverd met parking en berging.

https://investinspain.be/project/te-koop/south-bay-estepona/
https://investinspain.be/project/te-koop/mesas-homes/

Palo Alto, Marbella

Palo Alto is de naam van een complex met luxe appartementen in de bergen van Ojen, Marbella. Deze exclusieve heuveltop community met prachtige, ononderbroken zichten over de Middellandse Zee. Een plek waar u zal kunnen genieten van de exclusieve dingen in het leven zoals paardrijden in de heuvels, ontspannen aan het infinity zwembad en cocktails drinken op het terras van uw prachtig appartement.

Het Palo Alto-domein is 50 hectare groot, waarvan slechts 20% zal bebouwd worden, waardoor u zich steeds in een groene en natuurlijke omgeving zal bevinden.

https://investinspain.be/project/te-koop/palo-alto/

Voor meer interessante investeringen in Marbella, bekijk onderstaand artikel.

New Golden Mile, Estepona

U heeft misschien gehoord van Marbella’s Golden Mile, de beroemde ‘entree’ van de kustplaats, begeerd om het luxe onroerend goed aan de kust van Andalusië. Welnu, de nabijgelegen gemeente Estepona heeft nu haar eigen luxueuze woningbouw met high-end nieuwe constructies die gewoon wachten om gekocht te worden.

Het meest in het oog springende project is momenteel Emare, een ultra-luxe community direct aan het strand. Voor investeerders is echter Velaya, op steenworpafstand, de beste keuze.

Wilt u meer te weten komen over de ‘New Golden Mile’? Lees dan eerst onderstaand artikel.

https://investinspain.be/project/te-koop/velaya/

2021 Vooruitzicht: Investeren in Marbella na corona?

2021 zou een perfect scenario kunnen zijn voor vastgoedbeleggers in de Costa del Sol. De verkoop van nieuwbouw is door de reisrestricties de laatste 12 maanden tijdelijk bevroren, wat betekent dat de markt in de sterkste en meest welvarende kustgebieden niet te maken heeft gehad met een overaanbod.

Vastgoedeigenaars zijn niet in paniek geraakt tijdens de pandemie, wat betekent dat, in tegenstelling tot de wereldwijde financiële recessie van 2008-2012, de markt alleen tijdelijk tot stilstand is gekomen. De wereldwijde pandemie in 2020 heeft het verlangen naar de regio Marbella eigenlijk alleen maar aangewakkerd. Hierdoor wordt verwacht dat duizenden potentiële bezoekers en emigranten zullen investeren in vastgoed aan de Spaanse kust, zodra de restricties worden opgeheven.   

Voor meer informatie, download onze gratis PDF: Spaanse vastgoed na corona – 2021 vooruitzicht

Leave a Reply

Compare Listings