geavanceerd zoeken
Your search results

3 Redenen waarom Belgen en Nederlanders investeren in Spaans vastgoed in 2022

Posted by Ken Klaver on september 20, 2021
0
Home » 3 Redenen waarom Belgen en Nederlanders investeren in Spaans vastgoed in 2022

Geschatte leestijd: 12 minuten

Het bezitten van een eigendom in Spanje kan financieel en emotioneel lonend zijn. Maar het maken van de juiste keuze is hierbij is, uiteraard, doorslaggevend. Allereerst dient u een juiste keuze te maken op gebied van locatie, soort woning en voorzieningen. Verder is het vereist om betrouwbaar advies te verkrijgen op juridisch gebied. In dit artikel van staging.investinspain.be een overzicht met de belangrijkste feiten, tips en redenen waarom veel belgen en nederlanders investeren in Spaans vastgoed.

Crisis en Spanje: Hoe bestendig is de huizenmarkt?

Spanje heeft zwaar geleden onder de wereldwijde financiële crisis en de daaruit voortvloeiende crash van de vastgoedmarkt. De huizenprijzen daalden met maar liefst 30%, maar de laatste paar jaar is de markt stabieler geworden.

Sinds 2016 zijn de prijzen in Spanje gestaag gestegen, en hoewel de uitbraak van COVID-19 de markt in 2020 heeft getroffen, blijkt uit officiële cijfers dat de gemiddelde prijzen in het tweede kwartaal van het jaar zijn gestegen. De verkoopprijzen stegen met 2,1% op jaarbasis, waarbij de nieuwbouwprijzen met 4,2% stegen en de tweedehands woningen met 1,8%.

Luxe vastgoed Spanje: Waar investeren mensen met +1 miljoen euro budget?

Mensen uit het buitenland met een budget van 1 miljoen euro of meer die online op zoek zijn naar onroerend goed in Spanje zijn het meest geïnteresseerd in de Balearen, gevolgd door de Costa del Sol en Madrid, onthult een rapport van Idealista, een van de grootste onroerend goed portaal van Spanje.

Idealista analyseerde zoekopdrachten van haar onroerend goed verkoop database uitgevoerd door mensen die buiten Spanje op zoek naar een huis met een budget van 1 miljoen euro of meer en bleek dat 18% van de zoekopdrachten werden uitgevoerd uit Duitsland, gevolgd door 11% in het Verenigd Koninkrijk, en 10% in Frankrijk.

De Balearen was de meest populaire bestemming met 29% van alle zoekopdrachten, waarvan 36% werden uitgevoerd uit Duitsland, 11% uit het Verenigd Koninkrijk, 8% uit Frankrijk, 8% uit Nederland, en 5% uit Zweden.

Malaga provincie, de thuisbasis van de Costa del Sol, was de volgende, met 16% van alle high-end zoekopdrachten uit het buitenland, onder leiding van de Britten en Zweden met respectievelijk 12%, Duitsland 3e met 9%, dan Nederland 8% en de VS met 7%.

waar investeren mensen in spanje 1 miljoen euro
bron: Idealista 2021.

Madrid trok 15% van de zoekopdrachten met de meeste uit de VS op 18%, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk 9%, Frankrijk 6%, Mexico 5%, en Portugal 5%. De grote Latijns-Amerikaanse gemeenschap in de VS zou de grote belangstelling voor Madrid en andere Spaanse steden kunnen verklaren.

Barcelona kreeg 11% van alle high-end zoekopdrachten uit het buitenland, met de VS op de eerste plaats met 14%, gevolgd door Duitsland, het VK en Frankrijk met 9%, en Nederland met 5%.

Alicante provincie, de thuisbasis van de Costa Blanca, en van oudsher een Brits bolwerk, trok 8% van de big-budget zoekopdrachten geleid door Nederland met 15%, gevolgd door Duitsland 14%, het Verenigd Koninkrijk 11%, Frankrijk 10%, en Zweden 6%. Als je kijkt naar zoekopdrachten onder de 1 miljoen euro zou je het Verenigd Koninkrijk op de eerste plaats kunnen vinden, maar Brexit vermindert ook de Britse vraag.

93% van alle zoekopdrachten vanuit het buitenland met een budget van 1 miljoen euro of meer waren gericht op slechts 10 van de 50 provincies van Spanje. Ook in de top tien waren de provincie Girona, thuisbasis van de Costa Brava, met 4%, de Canarische Eilanden met 3%, en Valencia met 2%.

Als u onroerend goed van hoge kwaliteit in Spanje wilt kopen, dan zijn de Balearen en de Costa del Sol de plaatsen bij uitstek.

Waarom investeren veel mensen tegenwoordig in vastgoed in (zuid) Spanje?

  1. Overdrachtsbelasting verlaagd in Costa del Sol (Alleen 2021). Bekijk hier alle info: https://investinspain.be/nieuwbouw-kopen-costa-del-sol-tips/overdrachtsbelasting-verlaagd-andalusie/
  2. Overdrachtsbelasting Nederland verhoogd voor beleggers. De overdrachtsbelasting op woningen is in 2021 van 2% procent naar 8% verhoogd. Dus bent u een belegger en van plan om te investeren in een woning? Dan betaalt u vanaf 2021 8% overdrachtsbelasting betalen over een woning, terwijl dit voorheen nog 2% was.

Waarom is de Costa del Sol zo interessant voor investeerders?

Simpel gezegd…vanwege de stabiele vastgoedmarkt aan de Costa del Sol. En dan met name de markten Marbella en Estepona.

Sinds internationale beroemdheden de Costa del Sol in de jaren zestig voor het eerst ontdekten, heeft dit deel van Spanje altijd in het teken gestaan van het luxe leven.

Niet voor niets vormen Benahavis, Marbella en Estepona de Gouden Driehoek, de thuisbasis van enkele van de meest exclusieve eigendommen van Zuid-Europa, waarvan de meeste een prijskaartje van zeven cijfers hebben. Sotogrande voegt zich bij hen, een andere magneet voor mooie huizen.

003 PEDROJAEN 364A3376 INVESTINSPAIN Palo Alto
Palo Alto – een van de meest populaire nieuwbouw ontwikkelingen in Marbella 2021

Het topsegment van de markt mag dan geleden hebben onder de economische crash van 2006, het blijkt een zeer veerkrachtige sector te zijn als het op pandemieën aankomt. Ondanks Covid-19 (of misschien juist daardoor) is de markt van luxewoningen momenteel booming aan de Costa del Sol.

De redenen voor de sterke toename van de activiteit, vooral dit jaar, zijn talrijk. Maar zoals we zullen zien, hebben ze allemaal een gemeenschappelijke factor: levensstijl. En in het zogenaamde Californië van Europa, komt dit niet als een verrassing.

Meer van ons Costa del Sol vastgoedblog:

Reden 1 – meer op afstand werken en in de zon

Bijna van de ene dag op de andere gingen miljoenen mensen thuis werken in plaats van op kantoor. Deze fundamentele verandering in levensstijl bracht een verschuiving in vastgoedtrends teweeg. Plotseling, een kantoor aan huis werd uber wenselijk.

Voeg daarbij de het hele jaar door zon aan de Costa del Sol en het is gemakkelijk te zien waarom ’s werelds rijksten willen werken vanuit huis in luxe aan de Costa del Sol. Vooral wanneer werken op afstand in Marbella of Sotogrande perfect wordt gecombineerd met gemakkelijke verbindingen naar de zakencentra van de wereld.

meer mensen thuiswerken vastgoed costa del sol

Reden 2 – uitgebreide keuze aan luxe woningen

Zodra u de gemeente Marbella binnenkomt vanuit het oosten, is er een duidelijke stijging in het gevoel van het onroerend goed. U stapt in een wereld van mooie huizen die zich helemaal uitstrekt tot Sotogrande in het westen.

Vele hebben multi-miljoen euro prijskaartjes en de meerderheid biedt cutting-edge design, kwaliteit, afwerking en functies. Op locaties zoals La Zagaleta, Sotogrande, de New Golden Mile in Estepona en Sierra Blanca in Marbella wordt een vermogende particulier (HNWI) letterlijk verwend met keuze.

Te koop in Marbella met zeezicht - Velaya
Velaya – populair project aan de ‘new golden mile’ in Estepona

En veel van wat er op de markt is, is nieuw. Enkele van ’s werelds rijkste REIT’s (real estate investment trust) hebben dit jaar hun aandacht gericht op het ontwikkelen van luxe woningen aan de Costa del Sol. Een duidelijk teken dat de vraag er is.

Bovendien is de vraag naar deze woningen verschoven. Was de Costa del Sol ooit het toevluchtsoord van rijke gepensioneerden, is de Costa del Sol nu een hot spot voor welgestelde millennials. Nu jongere HNWI’s (high-net worth individuals) hun aandacht op het gebied hebben gericht, hebben ze ontdekt dat plaatsen als Marbella en Sotogrande perfect zijn voor het opvoeden van een gezin omdat ze internationale scholen van wereldklasse, privéziekenhuizen en het buitenleven op zijn best bieden.

OCEANEYE INVESTINSPAIN02 FINAL
Project: OCEAN EYE

Reden 3 Costa del Sol = (bijna) altijd een veilige investering

Onze laatste reden waarom de sector van de luxewoningen aan de Costa del Sol booming is, ligt in de aard van het goed. Onroerend goed vormt de ruggengraat van alle succesvolle beleggingsportefeuilles om twee belangrijke redenen:

  1. De onderliggende trend in vastgoedprijzen is altijd omhoog, ongeacht diepte- en hoogtepunten in een bepaalde cyclus.
  2. Vastgoed is letterlijk zo veilig als huizen.

Dit als uitgangspunt nemend, hebben REIT’s hun aandacht de laatste 18 maanden op de Costa del Sol gericht. En als gevolg daarvan is het gebied een hotspot geworden voor buitenlandse investeringsfondsen.

De Amerikaanse REIT, Värde Partners, heeft nu bijvoorbeeld 20% van haar fondsen aan de Costa del Sol, haar op één na grootste markt. Eerder dit jaar heeft het Franse Firce Capital geïnvesteerd in het project La Fuente in Marbella als onderdeel van zijn nieuwe “premium” fonds. En de Duitse Deutsche FI heeft sinds september 2020 geïnvesteerd in drie hoogwaardige residentiële ontwikkelingen aan de Costa del Sol.

6 toptips om te investeren in onroerend goed in Spanje

zes belangrijke dingen die u moet weten om het goed te doen en meer winst te maken:

  1. Weeg de voor- en nadelen af: moet u kopen om te huren of kopen om te verkopen? Een woning kopen om te verhuren heeft het voordeel dat u een vast maandelijks inkomen heeft en een woning in progressieve herwaardering. De voordelen hiervan zijn een hoger inkomen dan bij traditionele verhuur, gegarandeerde betaling vooraf en een grotere beschikbaarheid van de woning voor uw eigen plezier. Aan de andere kant is het kopen van een woning om later door te verkopen financieel minder riskant als het voor een hogere prijs wordt verkocht dan waarvoor u het hebt gekocht, en kan het u een mooi, fors bedrag ineens opleveren.
  2. Kies uw woning op basis van het investeringsdoel: het type woning dat u koopt zal veranderen naargelang de investeringsoptie. Gemeubileerde panden met één of twee slaapkamers zijn ideaal voor kortetermijnverhuur, zoals vakantieverhuur en panden die gericht zijn op een meer uitvoerende doelgroep en met arbeidsmobiliteit. Met het oog op verhuur of verkoop op lange termijn is de meest geschikte woonoptie die u kunt kopen een goed verdeeld, buitenappartement met 2 of 3 slaapkamers, een lift en een parkeerplaats.
  3. Ga voor grote steden en toeristische enclaves: als u liever koopt met de bedoeling om te verkopen, kunt u het beste kiezen voor Spaanse steden zoals Madrid en Barcelona waar de markt dynamischer is. Het is ook raadzaam om te kopen in provinciehoofdsteden zoals Santa Cruz de Tenerife, Palma de Mallorca, Valencia, Malaga, Alicante, Pamplona, Gipuzkoa of Murcia, gebieden die meer revaluatie van de huizenprijzen zien. De locatie is ook belangrijk bij het investeren om te huren. Madrid, Barcelona en San Sebastian zijn de duurste steden. De meest toeristische regio’s, zoals de Costa del Sol, zijn ook een uitstekende optie die het overwegen waard is voor beide soorten investeringen. De reden hiervoor is de groeiende vraag naar tweede woningen in strandgebieden en de proliferatie van vakantieverhuur.
  4. Geef de voorkeur aan gevestigde gebieden: de beste plaats om naar woningen te zoeken is in reeds geconsolideerde buurten met betaalbare prijzen, een grote vraag naar huurwoningen, goede vervoersverbindingen en diensten in de buurt. In Madrid bijvoorbeeld blijken de wijken die aan de ringweg M30 grenzen een interessante keuze te zijn. Het is ook een goed idee om te investeren in grote zakencentra en universiteitsgebieden, aangezien daar altijd vraag naar zal zijn. De beste optie is natuurlijk om een pand in het stadscentrum te kopen, maar de initiële investering zal altijd veel hoger zijn.
  5. Goede staat van de woning : in het geval van verhuur, is het belangrijk om in gedachten te houden dat uw eigendom in goede staat moet zijn om huurders aan te trekken. Als u de woning na aankoop wilt renoveren, moet u ervoor zorgen dat de aankoopprijs laag genoeg is en dat de woning geen complicerende factoren vertoont. Dit is de enige manier om de verbouwingswerkzaamheden betaalbaarder te maken. De gemiddelde kosten van een complete woningrenovatie kunnen oplopen tot ongeveer 450-500 euro/m2.
  6. Hoe berekent u de rentabiliteit: om de initiële investering te schatten, moet u meer in aanmerking nemen dan alleen de initiële aankoopprijs. U moet ook de belastingen, de kosten van de exploitatie en de uitgaven voor het opknappen van het huis (schilderwerk, elektrische apparaten, meubilair, enz.) erbij optellen. Pas als u al deze kosten in aanmerking neemt, kunt u de rentabiliteit van uw potentiële investering in onroerend goed in Spanje berekenen.

Gratis download: Nieuwbouw investering checklist 2021

costa del sol Nieuwbouw investering checklist 2021

Meer vastgoed pagina’s van InvestinSpain.be

Leave a Reply

Compare Listings